Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Septembra sākumā Rīgā norisināsies kultūras forums Baltā nakts

Tuvojoties laikam, kad dienasgaismu arvien straujāk nomaina vakaru noslēpumainība, 5. septembrī Rīgā jau piecpadsmito reizi norisināsies mūsdienu kultūras forums Baltā nakts, informēja kultūras foruma rīkotāji.

Gatavošanās process šī gada Baltajai naktij bijis izaicinājumu pilns, ņemot vērā īpašos apstākļus, kas ietekmē kultūras pasākumu norises kārtību. Pasākumu organizatoru galvenās rūpes šogad ir nodrošināt prātīgu un drošu kultūras baudīšanu. Baltās nakts programmā ir vairāk nekā 30 projektu, un saturiski laikmetīgās mākslas programma būs tikpat kvalitatīva un bagātīga kā citos gados.

Baltā nakts 2020 priecēs apmeklētājus gan ar gadu gaitā iecienītiem vietējiem un starptautiskiem projektiem, gan ar jaunu pašmāju mākslinieku programmu. Apmeklētājus pārsteigs jau iepriekšējos gados iepazītā britu mākslinieka Lūka Džerama (Luke Jerram) gaismas instalācijas, savukārt nacionāla mēroga kultūru pārstāvēs gan tradīcijā nostiprinājušies projekti (Skaņu mežs, Urban Poetry, Videogrāfija u.c.), gan jauni notikumi.

Arī šogad lielākā daļa apskates objektu koncentrēsies pilsētas centrālajā daļā un Tallinas ielas kvartālā, tomēr kopumā objekti būs pieejami arī vairāku citu Rīgas apkaimju iedzīvotājiem, tostarp Āgenskalnā, Imantā, Ķīpsalā, Sarkandaugavā, Vecrīgā, VEF apkārtnē. Programmas apjoma ziņā lielākais šī gada projekts būs Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2020. Mākslas objekti būs viegli pieejami apmeklētājiem, jo tie organiski iekļausies Rīgas pilsētvidē. Īpaši izceļama ir iespēja rīdziniekiem pašiem pirmajiem skatīt Venēcijas arhitektūras biennāles instalāciju Connections interrupted | Pārtrauktie savienojumi.

Jau plkst. 15 apmeklētājiem vienlaikus būs pieejamas kļūs divas izstādes – biedrības Kim? organizētā izstāde Nervozā gara faktūra un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotā festivāla Survival Kit 11 izstāde Būt drošībā ir bīstami, kā arī ekskursijas ar biedrības mākslas vēstnešiem.

Pasākumu organizatori ir īpaši parūpējušies par tiem, kuri ierasti apmeklē forumu, bet šogad klātienē neieradīsies. Baltās nakts sociālajos tīklos un foruma tīmekļvietnē noritēs tiešsaistes pieslēgšanās objektiem un pasākumu norises vietām, kurās pasākumu organizatori un mākslinieki iepazīstinās ar saviem darbiem.

Šogad atšķirīgu, bet īpaši enerģisku veidolu iegūs foruma informācijas centri, kuri 5. septembrī no statiskiem pārvērtīsies par mobiliem – mazi PanCars auto pārvietosies pa Rīgu un vēstīs rīdziniekiem un viesiem Baltās nakts programmu.

Foruma organizatori aicina sekot līdzi foruma sociālajos tīklos un tīmekļvietnē www.baltanakts.lv izvietotajai informācijai, lai jau iepriekš uzzinātu vairāk par foruma programmu un plānotajiem pasākumiem.

Baltā nakts Rīgā ir daļa no starptautiska projekta Eiropas Baltās naktis, ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. Baltās nakts ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

Rīgā mūsdienu kultūras forumu Baltā nakts organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja