Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Sestdiena -- šoreiz liela diena!

Labdien, V-Dienas lasītāji!

Šajā portālā ievadīt jaunu bloga versiju cenšos vismaz reizi divās dienās, ja ne katru dienu, bet vienu varu pateikt ļoti konkrēti. Rīt bloga ieraksta nebūs, jo rīt es pulksten desmitos būšu pie Jāņa Rozes grāmatnīcas durvīm, pulksten desmitos un divās minūtēs es maksāšu par to, ko es tur pirkšu, un pulksten desmitos un piecās minūtēs es būšu klubkrēslā ar tējas krūzi un turpat palikšu, līdz grāmata būs izlasīta.

Svešzemju literatūras pārzinātāji droši vien nojauš, par ko te ir runa. Jā, rīt pēc ilgas gaidīšanas iznāks septītā grāmata par Hariju Poteru. Presē ziņots, ka nodrukāti 12 miljoni eksemplāru, un tas nav pārsteigums. 2005. gadā sesto Potera grāmatu nodrukāja 10,8 miljonos eksemplāru, un pirmajās 24 stundās fani nopirka 6,9 miljonus grāmatu. Tie ir 80 eksemplāri sekundē. Lai arī cik ļoti par šo apstākli nešķobītos literatūras snobi, tie ir grāmatniecības vēsturē nepieredzēti cipari, un rīt paredzamas līdzīgas rokādes.

Es nevienam netaisos atvainoties par to, ka man Potera grāmatas vienmēr ir patikušas pat ļoti, un ne tikai tāpēc, ka šajā ziņā es ne tuvu neesmu viens. Pirmo es nopirku pēc tam, kad Interneta grāmatu veikalā Amazon pirmās trīs grāmatas turējās pirktāko grāmatu sarakstā nedēļu pēc nedēļas, mēnesi pēc mēneša un gadu pēc gada. Pasūtīju pirmo, lai aplūkotos, ko tad ļaudis tik intensīvi lasa. Izlasīju pirmās divas nodaļas un pieklupu datoram, lai pasūtītu nākamās divas. Kopš tā laika esmu bijis to miljonu vidū, kuri katru nākamo turpinājumu gaida ar lielu nepacietību, it īpaši šoreiz, jo vismaz pēc idejas šī būs pēdējā Potera grāmata, turklāt autore ir teikusi, ka tajā ies bojā vismaz viens no redzamākajiem varoņiem. Redzēsim.

Leģenda vēsta, ka J.K. Rowlinga pirmo grāmatu rakstījusi kafejnīcā, ar vienu roku auklēdama bērnu un ar otru uz papīra servjetēm rakstot tekstu. Tā nu gluži nav. Potera grāmatas cita starpā piedāvā visnotaļ detalizētu pārskatu par to, ko ļaudis ticēja Viduslaikos, ir pavisam skaidrs, ka autore ir pavadījusi krietni daudz laika nevis kafejnīcā, bet bibliotēkā. Lai nu kā, bet stāsts par Hariju Poteru viņu ir padarījis stāvus bagātu, viņa dolāru izteiksmē par miljardieri kļuva jau 2004. gadā. Nupat uz ekrāniem parādījusies piektā filma, Rowlingai kultūrā pieder pietiekami daudz varas, lai jau no paša sākuma noteiktu, ka visas Potera filmas filmējamas Liebritānijā ar britu aktieriem, nevis Holivudā. Par šo aktieru plejādi daudz rakstīts, vērts vien pieminēt paša Potera tēlotāju Danielu Redklifu, viņam vēl nav 20 gadu, bet viņš ir viens no slavenākajiem aktieriem pasaulē, par nupat iznākušo filmu viņš nopelnīja 13 miljonus dolāru.

Potera grāmatas, protams, ir tulkotas arī latviešu valodā, to teicami lielākoties darījis Ingus Josts. Nezinu, vai es pats par visu varu skolas nosaukumam būtu izvēlējies nosaukumu Cūkkārpa, nevis Hogvarta, bet tā ir izdevniecības darīšana. Katrā ziņā tiem, kuri Potera grāmatu nekad nav paņēmuši rokā, es silti iesaku tā darīt, vai nu orģinālvalodā vai latviešu valodā. Ja nepatiks, nepatiks, bet varbūt atklāsies tā burvestības pasaule, kāda grāmatās ir aprakstīta, turklāt uz visnotaļ aizraujoša sižeta pamata. Uzvārdu nenosaukšu, bet man ir draudzene, kura ilgu laiku attiecībā pret Poteru cēla degunu gaisā un teica nē, nē. Tad viņa saslima un gulēšanas laikā izlasīja visas piecas tolaik iznākušās grāmatas. Nu viņa ir fans.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja