Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Sestdienas rītā: Dienas skola, Strautiņi un Rīgas Sargi

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šorīt rakstu agri, jo šodien un arī nākamās trīs sestdienas jādodas uz Dienas centrāli Mūkusalas ielā darboties ar laikraksta iekšējās skolas audzēkņiem. Tie ir jauni cilvēki, kas izturējuši ļoti ievērojamu konkursu un gada laikā sestdienās pulcējas uz lekcijām un nodarbībām, kuras vada pašmāju un arī ārvalstu speciālisti un eksperti.

Nu jau ir pasākuma trešā sezona. Pērn no grupas _Diena_ pastāvīgā darbā pieņema divas jaunas žurnālistes, tajā skaitā Aleksandru Jolkinu, kurai šodien laikrakstā ir ļoti labi uzrakstīts materiāls par audzināšanas iestādi Strautiņos. (Starp citu, raksts par Strautiņiem ir arī _Latvijas Avīzē_ -- interesenti var salīdzināt, ko rakstījusi Aleksandra, ko rakstījusi kolēģe _LA_). Tiesa, Aleksandra, kā arī otra grupas dalībniece Dace Kaminska, mācās arī Latvijas Universitātes Komunikāciju zinātņu fakultātē, viņām pērn nācās manu sakāmo noklausīties divreiz, un pieļauju, viņām tas īpaši interesanti nebija. Tas bija saskaņošanas jautājums, šogad LU studente jau manu kursu ir noklausījusies un tāpēc šodien un nākamās trīs nedēļas būs brīva. Taču galvenais te ir tas, ka ļoti ceru, ka tuvojas tā diena, kad nevien _Dienā_, bet visos Latvijas masu informācijas līdzekļos vairs nebūs iedomājami, ka žurnālista darba strādā cilvēks bez augstākās izglītības. Tai nav par visu varu jābūt izglītībai žurnālistikā, vēl jo vairāk tāpēc, kā esmu rakstījis citreiz, LU patlaban mazāk apmāca žurnālistus un vairāk -- komunikāciju teorētiķus. Taču augstākā izglītība dod vērienu, kāds žurnālistikā ir ļoti nepieciešams. Manuprāt, tas, ka pērn no duča audzēkņu_ Diena_ izvēlējās tieši tās divas, kuras arī bija studentes -- tā nebija nejaušība.

***

Ja par Strautiņiem. Aleksandras materiālā uzstājas 17 gadus vecs puisis Valērijs, kurš visnotaļ atklātā tekstā stāsta, kā dzīvē jau paguvis ar tēvu dzirstīties, kā zadzis ir no astoņu gadu vecuma un galvenais, kā savas dzīves tālākajā ritumā noteikti paredz nonākt cietumā, jo tur ir "kārtība". It īpaši domājot par puisi Somijā, kurš savā skolā sarīkoja slaktiņu, šķiet, par Valēriju būtu ļoti konkrēti jāpadomā allaž smaidīgajai un ar dzīvi apmierinātajai Baibai Rivžai. Un ne viņai vien. Aleksandras materiālā ir skaidri redzams, ka Strautiņos puišiem butībā nav ko darīt, turklāt smēķēšanas aizliegumu audzēkņi direktora acu priekšā ignorē. Viņš plāta rokas, bet ar roku plātīšanu te gluži nepietiks. Protams, skanēs balsis, ka naudu veltīt huligāniem laikā, kad pensionāriem iet grūti. Bet tomēr.

***

Man ir liels prieks, ka Andrejam Ēķim ir izdevies savu filmu "Rīgas sargi" uzdabūt uz ekrāniem. Šodien SestDienā ir aizraujošs stāsts par diviem "kiberpankiem", kuri filmai ir radījuši specefektus. Ideālā situācijā šodien Dienā būtu arī filmas recenzija no Normunda Naumaņa un/vai Ditas Rietumas, un ļoti ceru, ka šajā gadījumā nebūs jāgaida līdz pielikumam ceturtdien, jo šis tomēr Latvijas kinoindustrijā ir ārpus kārtas notikums. Un es personīgi biļeti meklēšu Rīgas kinoteātrī. Kongresu nams -- nu, visu cieņu tiem, kuri tur darbojas, bet man kaut kā šī monumentālā padlaiku celtne ar ķinīti nelīmējas kopā.

Jauku visiem dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja