Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Skaistais neglītajā un nejaukais šķietami skaistajā. Mākslas stacijā Dubulti skatāma Larsa Tūnbjērka fotogrāfiju izstāde

Mākslas stacijā Dubulti no 26. oktobra līdz 26. janvārim būs skatāma pasaulslavenā fotogrāfa Larsa Tūnbjērka izstāde, kas iezīmē ilgās attiecības ar Latviju, informēja Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane

Zviedru fotogrāfs Larss Tūnbjērks (1956–2015) fotografē apkārtējo pasauli izteikti personiskā stilā. 70. gados uzsācis savu karjeru kā fotožurnālists vietējā laikrakstā savā dzimtajā pilsētā Burosā, viņš drīz vien kļuva par ievērojamu ārštata fotogrāfu. Ap 1990. gadu viņa rokraksts nostiprinājās: spilgtas krāsas, drastisks humors un tāds ikdienas attēlojums, kas robežojas ar dīvaino un sirreālo.

Daudzus savu fotogrāfiju motīvus Larss Tūnbjērks atrod perifērijā, tādās vietās kā zemo cenu veikali, lielceļi, autostāvvietas un kemperu parki. Bieži vien cilvēki, kurus viņš satika un attēloja, izskatās mazliet neveikli un apmaldījušies. No pirmā acu uzmetiena Larsa Tūnbjērka fotogrāfijas var šķist ironiskas vai pat ciniskas, taču to pamatā ir empātija un identificēšanās ar attēlu varoņiem. “Viņš nefotografēja viņus,” retrospektīvi par Tūnbjērka darbu rakstīja zviedru rakstnieks un režisors Gerans Odbrats; "Viņš fotografēja mūs.”

Rakstnieks un Tūnbjērka draugs Pērs Lindstrēms atceras: “1995. gadā Larss Tūnbjērks izstāda savu sēriju Landet utom sig/Valsts valstī Starptautiskajā fotogrāfijas centrā (ICP) Ņujorkā – pasaules vadošajā fotogrāfijas institūcijā. Attēliem bija ugunīgi sarkani rāmji, un atklāšanā ap kautrīgo zviedru drūzmējās Ņujorkas fotogrāfijas izcilnieki. Fotoprojektā Valsts valstī, savas karjeras izrāvienā, Larss Tūnbjērks fotografē zviedrus kempingos, tirdzniecības centros un atpūtas parkos. Šis fotoprojekts stāsta par tirgus ekonomikas pēkšņo ienākšanu Zviedrijā, par sociālo attīstību, kas deviņdesmitajos gados bija globāla. Ar savu vidēja formāta kameru un paštaisīto zibspuldzi viņš radīja tēlus, kuros ir gan absurds humors, gan skumjas. Radās pat speciāls raksturojums - “tūnbjērkisms”, kas kļuva par jēdzienu, ar ko viņš ierakstīja sevi fotogrāfijas vēsturē. Ekspozīcija Ņujorkā bija liels brīdis ne tikai Larsam Tūnbjērkam personīgi, bet arī zviedru fotogrāfijai. ICP direktors Čārlzs Stainbeks runāja par Tūnbjērku kā "nozīmīgu talantu" un novatoru, salīdzinot viņu ar Lī Frīdlenderu un Viljamu Eglstonu, un dažas dienas vēlāk New York Times ar augšupvērstiem īkšķiem novērtēja saulē izmirkušo atpūtnieku un ekstravaganto pensionāru attēlus.”

Šī izstāde Mākslas stacijā Dubulti iezīmē Larsa Tūnbjērka ilgās attiecības ar Latviju. Latvijas Fotogrāfijas muzejs Rīgā viņa personālizstādi prezentēja jau 1997. gadā. Larss Tūnbjērks vairākkārt apceļoja Latviju un sadraudzējās ar Latvijas kolēģiem, tostarp Intu Ruku un Andreju Grantu. Larss Tūnbjērks apmeklēja gan pilsētas, gan laukus. “Tie, kurus satikām Latvijas laukos, viņa bildes nebija redzējuši un nenojauta, ka viņš ir slavens fotogrāfs,” atceras Inta Ruka. “Viņi redzēja tikai viņa pieticību un sirsnību. Cilvēki izturējās pret viņu ļoti draudzīgi. ”

Izstādē ir trīs daļas: Latvija (1996), I love Borås! (1988–1995) un Birojs (1994–1999). Skatoties kopā, šīs trīs fotogrāfiju sērijas — visas no aptuveni viena laikmeta — atspoguļo Larsa Tūnbjērka unikālo fotografēšanas veidu un uzsver viņa attēlu emocionālo iedarbību. Izstādes kuratori ir Inga Šteimane, Love Jonsons un Moda Nikandere.

Larsa Tūnbjērka izstādei Mākslas stacijā Dubulti ir plaša programma, kas sākas ar atklāšanu 25. oktobrī pulksten 17.00. Pēc tam 26. oktobrī plkst.14 seko ekskursija kopā ar kuratoriem Lovi Jonsonu, Modu Nikanderi, Ingu Šteimani un fotogrāfi Intu Ruku. Un vēl trīs reizes - 27. oktobrī plkst.14.00, 8. decembrī un plkst.14 un 12. janvārī. plkst. 14.00 notiks ekskursija izstādē kopā ar kuratori Ingu Šteimani. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas. Izstāde atvērta katru dienu līdz 26. janvārim no pulksten 9 līdz 17.30. Ekskursiju pieteikšana citos datumos: [email protected].

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja