Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šodien jauno Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju var apmeklēt par brīvu

14. oktobra pēcpusdienā tika atklāts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja filiāle – jaunizveidotais Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, kas atrodas abu mākslinieku memoriālajā dzīvoklī. Trešdien, 15.oktobrī – muzeja pirmajā darba dienā – no plkst. 11:00 līdz 18:00 visiem apmeklētājiem ieeja muzejā bezmaksas.

Muzeja kolekciju veido apmēram 4500 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas mākslas darbi, tai skaitā gleznas, apgleznoti porcelāna priekšmeti, tušas zīmējumi, akvareļi, trauku, kostīmu un skatuves noformējumu meti, kā arī memoriālās mēbeles, sadzīves priekšmeti un arhīva materiāli – fotogrāfijas, vēstules, apbalvojumi, izstāžu katalogi un citi dokumenti. Muzeja ideju izauklējusi Sutas un Beļcovas meita – 2004.gadā mūžībā aizgājusī mākslas zinātniece un televīzijas žurnāliste Tatjana Suta, kas visu mūžu rūpīgi glabāja un popularizēja savu vecāku radošo mantojumu, ko testamentā novēlēja Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja ekspozīcija (autores: muzeja vadītāja Baiba Vanaga, kolekcijas glabātāja Nataļja Jevsejeva un māksliniece Anna Heinrihsone) veidota kā stāstījums par abu mākslinieku dzīves trim aspektiem: radošo darbību, sabiedrisko dzīvi un ģimeni.
Ekspozīcijā – inscenētā mākslinieku mājokļa iekārtojumā – apmeklētāji redzēs gan spožus Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas mākslas darbus, gan memoriālus priekšmetus, piemēram, pūdernīcu un pīpi, gan raksturīgas fotogrāfijas, gan stāstošus dokumentus, piemēram, vēstules un dienasgrāmatas. Apmeklētāju ērtībai izgatavotas un šķirstīšanai paredzētas atsevišķu mākslinieku ilustrēto grāmatu, satīriskā žurnāla Ho-Ho, A.Beļcovas skiču burtnīcu, R.Sutas teātra un trauku apgleznojumu metu un citu materiālu kopijas. Būs arī iespēja noskatīties kadrus ar Romana Sutas tēlojumu mākslas filmā Kaugurieši (1941) un Tatjanas Sutas vadītos raidījumus par mākslu, tā pastiprinot šo personību klātbūtnes izjūtu.


Jaunais muzejs veltīts divām spilgtām personībām Latvijas mākslas vēsturē – klasiskā modernisma perioda pārstāvjiem. Romans Suta (1896–1944) bija radoša un daudzpusīga personība – viņš ne tikai gleznoja, noformēja un ilustrēja grāmatas, veidoja teātra izrāžu un kino filmu vizuālo noformējumu, bet arī vadīja savu mākslas studiju, rakstīja presē apcerējumus par mākslu, nodibināja un darbojās porcelāna apgleznošanas darbnīcā Baltars, izstrādāja dizaina projektus mēbelēm un interjeru iekārtojumam. Aleksandra Beļcova (1892–1981) bija moderna un emancipēta sava laika sieviete, un viena no pirmajām profesionālajām māksliniecēm Latvijā.


Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs savas telpas iecerējis veidot kā vietu, kur pulcētos dažādi kultūras procesos ieinteresēti cilvēki. Tāpēc tiek plānots regulāri organizēt dažādus pasākumus, kas aptvertu tās kultūras jomas, ar kurām bija saistīti abi mākslinieki un viņu ģimenes locekļi – vizuālā un lietišķā māksla, teātris, kino, mākslas zinātne, televīzija, mūzika u.c.

Tuvākie pasākumi

2008.gada 15.oktobrī    plkst. 11:00 – 18:00    Bezmaksas ieeja
visiem muzeja apmeklētājiem

2008.gada 16.oktobrī    plkst. 15:00    Starptautisks seminārs
Rīgas grafiķu biedrība (1928–1938)


2008.gada 26.oktobrī    plkst. 15:00    Svētdienas sarunas muzejā
tikšanās ekspozīcijā ar muzeja vadītāju Baibu Vanagu

2008.gada 30.oktobrī    plkst. 17:30    Atmiņu vakars Tatjanas Sutas salons
tikšanās un sarunas ar cilvēkiem, kas bijuši muzeja idejas autores Tatjanas Sutas bieži viesi

2008.gada 9.novembrī    plkst. 11:00    Radošā darbnīca ģimenēm
vada LNMM Izglītības programmu kuratore Marta Ķipsne

2008.gada 12. – 16.novembrī    Akcija Ģimenes nedēļa Rīgā
bezmaksas muzeja apmeklējums ģimenēm

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja