Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vājo zināšanu dēļ apdraudēta deputātu kandidātu efektīva darbība Eiropas Parlamentā

Juris Ozoliņš (Libertas.lv): Vai  EP deputātu kandidāti izprot ES sarežģītās enerģijas realitātes?

Lai gan ir tikai pavasaris, gatavošanās Ukrainas un Krievijas gāzes kariem ir sākusies. Pagaidām ar vārdiem, kas ir it kā draudi un it kā rūpes par stabilām gāzes piegādēm. Latvijas deputātu kandidāti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās savās intervijās laikrakstā „Diena” arī pielej eļļu ugunij, labi neizprotot visu attiecību komplicētību un patiesību par notikumiem iepriekšējās krīzēs.

Rihards Pīks (Tautas Partija) atļāvās pateikt, ka Ukraina šajā ziemā aizgrieza gāzes krānu Eiropai, kas ir tālu no patiesības un notikumu secības. Atis Lejiņš (LSDSP) runāja kaut ko par Krievijas līdzdalību gāzes vadu spridzināšana virzienā no Turkmenistānas un Turkmenistānas līgumiem ar ES. Tas ir vēl tālāk no patiesības.Ar šādu zināšanu un izpratnes bagāžu būs ļoti grūti līdzdarboties ES – Krievijas sarežģīto tirdzniecības attiecību jomā.

Ukraina patiesi būs svarīgākais posms šajā gadā, un sevišķi ap gada miju  apmēram 8 ES dalībvalstīm sakarā enerģijas bilances nodrošinājumu. Ir ļoti svarīgi, lai ne tikai industrijas eksperti izprastu martā parakstīto ES un Ukrainas memorandu par gāzes tranzīta sistēmas sakārtošanu. Kā instruments ir izvēlēta Ukrainas likumdošanā un praksē ieviest ES iekšējā gāzes tirgus principus ar politiskās ietekmes mazināšanu, neatkarīgu regulēšanu un atklātu pakalpojumu tarifu sistēmu. Ja Ukrainas politiķiem pietiks spēka veikt nepieciešamās reformas, tad jautājumi par to kam un cik ir jāmaksā par gāzes tranzītu iegūtu pavisam citu izpratni. Tas nevar nesaniknot Krieviju, un tā to atklāti demonstrēja dialoga laikā Habarovskā un dara to katru dienu.

Bet eiropiešiem ir labi jāsaprot Krievijas ekonomiskās intereses un centienus, un nav tās jāizskaidro tik primitīvi politiskā valodā. Intereses ir vienmēr savstarpējas un cīņa par labāko pozīciju ir dabiska lieta. Citu dalībvalstu un ES kopējās intereses ir svarīgas un par tām viegli bārstīties ar politisko retoriku.

Daudz grūtāk ir izrādījies saskatīt briesmas pašu mājās. Pieņemot diskriminējošos un ar birokrātiskām barjerām aizsprostoto atjaunojamo resursu izmantošanas noteikumus 26. maija MK sēdē, koalīcija palika uzticīga dabas gāzes lobēšanai un korupcijas principiem lēmumu pieņemšanā. Noteikumi galīgi kompromitē zaļās enerģijas izmantošanu sabiedrības skatījumā un līdz ar to nosver simpātijas par labu dabas gāzei.  Un tas ir nopietns risks.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja