Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Vēsma Kontere McQuillan: DIZAINA STUDENTI OSLO UN RĪGĀ

Pagājušās nedēļas beigās ( 7.-10.jūnijs ) DogA ( Dizaina un arhitektūras centrs Oslo) notika Desigdugnad jeb Oslo Nacionālās Mākslas Akadēmijas ( KHIO ) Dizaina fakultātes bakalauru un maģistra diplomdarbu izstāde. Šis notikums ir nozīmīgs ar to, ka šis ir pirmais gads, kad Norvēģijā tiek piešķirts maģistra gads dizainā. Dizaina fakultāte piedāvā iespēju apgūt interjera dizaina, modes un kostīmu dizaina, mēbeļu dizaina un vizuālās komunikācijas specialitātes.

Studentu veidotie stendi , video materiāls ar studentu intervijām daudzos monitoros un videoprojekcija no modes skates iepriekšējā dienā. Ekspozīcijas dažādība, šampanietis ,vafeļu cepšana , priecīgie cilvēki un džeza grupa, kas rūpējas par muzikālo noformējumu- atmosfēra liecina, ka būt par dizaina studentu Oslo ir aizraujoši.
Personīgi man visinteresantākie , protams , ir interjera specialitātes darbi. Atzīmējams šķiet Nina Eidshes diplomdarbs- veikala projekts, kura koncepcijas pamatā ir interjera iekārtu veidošanā izmantojot vecas grāmatas. Laba līmeņa vizuālā prezentācija un detaļas makets mērogā M 1:1.

Kopumā visiespaidīgākie ir mēbeļu dizaina studentu darbi- visi prototipi ir realizēti un gatavi ražošanai. Daži no studentiem jau noslēguši līgumus ar ražotājiem, un pēc neilga laika studenti redzēs savas mēbeles pārdošanā.
Satieku fakultātes dekānu Dori Gislason, kas ar labu vārdu piemin Latvijas Mākslas Akadēmijā Dizaina nodaļas sastaptos cilvēkus.Uzsaku ekspozīciju, un Dori kautrīgi joko, ka šampanietis glābj pasauli, bet ir acīmredzami milzīgi lepns par savas skolas un studentu paveikto darbu.

Šajā kontekstā arī mums ir pamats būt lepniem par savu skolu un mūsu studentiem. Šī gada 7.jūlijā Latvijas Mākslas Akadēmijas aulā tiks atklāta LMA Dizaina nodaļas studentu bakalauru un maģistru diplomdarbu izstāde.Dizaina nodaļa piedāvā iespēju apgūt funkcionālā dizaina, metāla dizaina un vides mākslas specialitātes.
Dizaina nodaļa ir dibināta 1961.gadā, bet šī ir pirmā reize,kad triju specialitāšu studenti ir vienojušies kopīgai izstādei. Šī izstāde ir nozīmīga, jo šie ir Latvijā vienīgie dizaina studenti, kas iegūst izglītību mākslā akreditētas augstskolas ietvaros.

Divas pirmās izstādes dažādās vietās-viena Norvēģijā, valstī Skandināvijas ietvaros.Vietā attīstīta dizaina ražošana. Otra Latvijā , valstī, kurā ražotnes vēl tikai sāk veidoties. Tomēr ir viena lietas , kas vieno abas izstādes- tie ir studenti . Studenti abās vietās ir vienādi- talantīgi, optimisma un vēlmes darboties pilni.
Jo būt par dizaina studentu ir bezgala aizraujoši.

LMA Dizaina nodaļas bakalauru un maģistru diplomdarbu izstāde būs apskatāma LMA Aulā 05.07-21.07.07, 11.00-17.00 svētdienās slēgts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja