Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

5.Baroka mūzikas dienas Rēzeknē notiks par tēmu: mūziķis ceļā

No 2. līdz 6. septembrim notiks 5. Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, kuras ierosinājusi Bāzeles senās mūzikas grupa "Kesselberg Ensemble" - informēja šī ansambļa dibinātāja, vadītāja un mūziķe Ilze Grudule, kura spēlē baroka čellu. "Baroka mūzikas dienas Rēzeknē notiks jau piekto reizi. Kā katru gadu, festivāla tēma ir saistīta ar ko tādu, kas saistīts ar mūziķa iekšējo pasauli.

Pagājušajā gadā tēma bija "Solitario. Spēle vienatnē". Pirms tam - "Between the passions. Starp pārliecību, šaubām un mīlestību". Šogad Baroka mūzikas dienu uzmanības centrā "Musicus viator. Mūziķis ceļā, ceļojošais mūziķis" - pārfrāzējot latīnisko "Homo viator", kas nozīmē "būt ceļā, ceļotājs, iet cauri dzīvei", stāsta Ilze Grudule. Šo devīzi jāsaprot plašākā nozīmē, jo mūziķis ceļā ir ne tikai ģeogrāfiskajā nozīmē (piemēram, koncertturnejās), bet arī savos radošajos meklējumos. Mūzika arvien atrodas kustībā - tā izplatās pāri valstu robežām un cauri gadsimtiem.Baroka mūzikas dienas šoruden turpina pērn uzsākto sadarbību ar Freiburgas (Šveices) universitātes muzikoloģijas nodaļu, kļūstot par šveices mūzikas pētnieku veikuma radošo laboratoriju - festivāla noslēgumā Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē 6.septembrī plkst.14 skanēs mūzika no Ainzīdelnes (Einsiedeln) klostera bibliotēkas. Šī koncerta nosaukumam izmantota visu Baroka mūzikas dienu devīze "Musicus viator" un tajā J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas koris kopā ar "Kesselberg Ensemble" solistiem šoreiz uzstāsies vairākos mazākos sastāvos, muzicējot atbilstoši vēsturiskajām tradīcijām. Šveices kalnu pilsētiņā Ainzīdelnē 934.gadā dibinātā klostera bibliotēkā glabājas ap 50 tūkstoši mūzikas nošu krājumu, kas tur nokļuvuši visdažādākajos ceļos. Tie ir gan dāvinājumi - autogrāfi, gan klostera mūku sacerēta mūzika, gan mūku pārrakstītās partitūras-Kaldaras, Mocarta, Johana Kristiāna Baha, Sammartini, Rossīni, Porporas un daudzu citu 17.un 18.gs.Eiropā spēlēto komponistu darbu kopijas, kuru oriģināli uz Ainzīdelni atceļojuši no Milānas, Vīnes un Zalcburgas, kā arī no klosteriem Vācijā. Šī, ne tikai Šveices, bet visas Eiropas nozīmes kolekcija rāda, cik intensīvi bija nošu krājumu "ceļojumi" tajā laikā. Par Ainzīdelnas klostera bibliotēkas dārgumiem lekcijā J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā 2.septembrī plkst.9 stāstīs viesis, šveiciešu muzikologs, Liz.Phil. Kristofs Riedo (Christoph Riedo) kurš kopš 2005.gada strādā pie valsts mēroga projekta "Šveices klosteru mūzika".

Kā parasti, festivāla programmā būs arī solo koncerts un kamermūzikas vakars, kā arī viens izbraukuma koncerts.
Veidojot tiltu starp baroka mūziku un mūsdienu mākslām, šogad uzmanības centrā būs šveiciešu komponists Pēters Mīgs (Peter Mieg, 1906-1990), kurš savas daudzpusīgās prasmes mākslas vēsturē, arheoloģijā, mūzikas vēsturē, kā arī vācu un franču literatūrzinātnē apguvis studējot Cīrihē, Bāzelē un Parīzē. "Galvenā viņa daiļradē ir komponēšana. P.Mīgs ir XX gs. neoklasicisma pārstāvis Šveicē. Skaņdarbos (tādos kā "Concerto Veneziano", "Ouverture pour Monsieur Lully", "Barock-Zyklus", komponists ir vērsis skatienu uz baroka laiku, klavesīna sonātēs un koncertos-jaunatklājis publikai šī instrumenta izteiksmību. Īpašu radošu stimulu P.Mīgs radis kopš 1950.gada saņemot pasūtījumus no Tonhalles biedrības, Lucernas un citiem festivāliem. Akvareļa un guaša tehnikas darbi, publikācijas žurnālos, grāmatas, sarakste ar saviem laikabiedriem, tāpat kā autobiogrāfiska satura darbi atklāj P.Mīga personības spilgtu iezīmi-trauslu jūtīgumu, kas mijas ar slēptu ironiju," stāsta Ilze Grudule.
Pētera Mīga mūzika blakus Hendeļa, Mītela, K.F.E.Baha, Ramo un Kuperēna skaņdarbiem skanēs klavesīna mūzikas vakarā "Pa aizaugušām takām", ko Freiburgā dzīvojošā klavesiņiste Ieva Saliete sniegs Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslas namā 2.septembrī plkst.19, kā arī "Kesselberg Ensemble" programmā "Ilgas pēc miera", kas skanēs
Stirnienes sv.Laura Romas katoļu baznīcā 3.septembrī plkst.18.30 un Rēzeknes pilsētas Kultūras nama Mazajā zālē 4.septembrī plkst.19. Minētajā programmā iekļautas XVIII gs.vācu ārijas un sonātes. Kesselberg Ensemble muzicē Bāzelē dzīvojošā dziedātāja  Kristīne Jaunalksne (soprāns), šveiciešu baritons Renē Perlē, baroka vijolniece Sanita Zariņa, klavesīniste Ieva Saliete-klavesīns. Viņiem piebiedrosies pianiste Žanete Solovjeva no Rēzeknes.
Baroka mūzikas dienu mākslinieciskā vadītāja Ilze Grudule šī gada festivāla vadību uzticējusi vijolniecei Sanitai Zariņai, savukārt festivāla direktore ir muzikoloģe Inese Pāvule. Festivāls notiek ar Kultūrkapitāla fonda, "Peter Mieg-Stiftung", "Pro Helvetia" un Rēzeknes pilsētas domes atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja