Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Simfoniskais hits ar Goran Gora aicina uz tikšanos ar 19. gadsimta influenceri Rihardu Vāgneru

Ceturtdien, 9. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar igauņu diriģentu Mihailu Gertsu un stāstnieku Goran Gora klausītājus iepazīstinās ar operģēniju Rihardu Vāgneru.

Bez komponista revolucionārajām partitūrām opermūzikas pasaule nebūtu tāda kā šodien. Izglītojošās lekcijas muzikālajā daļā – operu Tristans un Izolde, Nirnbergas meistardziedoņi un Tannheizers uvertīras un simfoniskie fragmenti – šoreiz bez ārijām. 

Jau desmito gadu ikkatra koncertcikla Simfoniskais hits ar Goran Gora programma tiek pārvērsta aizraujošā piedzīvojumā, kurā pasaulslavenu skaņražu mūziku un dzīvesstāstus papildina īpaši veidoti multimediāli elementi. Koncertcikla galvenais uzdevums jau no tā pirmsākumiem ir iepazīstināt akadēmiskās mūzikas interesentus un jauniešus ar simfoniskās mūzikas hitiem un to autoriem. Arī šajā sezonā Simfoniskā hita radošā komanda ir nemainīga – režisors Roberts Rubīns, dramaturgs Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, animators Pauls Poikāns, satura konsultants, muzikologs Orests Silabriedis un stāstnieks Jānis Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora.

Vācu komponists Rihards Vāgners Latvijā vienmēr ticis bagātīgi pieminēts, jo divus savas dzīves gadus (no 1837. līdz 1839. gadam) dzīvojis Rīgā, strādājot Rīgas Pilsētas teātrī par mūzikas direktoru. Šobrīd teātris pazīstams kā Vāgnera nams. Savas dzīves laikā komponists veidojis vairākus monumentālus un apjomīgus operdarbus, kuri ietekmējuši visas Eiropas mūzikas kultūru. Arī mūsdienās norisinās viņa aizsāktais Baireitas festivāls, kurā pulcējas Vāgnera daiļrades cienītāji no visas pasaules. Citi savukārt atzīmē viņa pretrunīgo personību un no viņa mūzikas vairās. Kā saka – vienaldzīgo nav. 9. novembra koncertā tiks atskaņoti vieni no zināmākajiem operu Tristans un Izolde, Nirnbergas meistardziedoņi un Tannheizers simfoniskajiem fragmentiem.

Operas Tristans un Izolde sižets vēsta par mīlniekiem Tristanu un Izoldi, kuru neparastais mīlasstāsts aizsākas, kad Tristans nogalina Izoldes līgavaini. Kļūdas pēc iedzerot mīlas dzērienu no viena kausa, viņi bezcerīgi iemīlas viens otrā. Kaislīgo mīlestību jo vairāk sarežģī fakts, ka Izoldes roka ir apsolīta Tristana audžutēvam, karalim Markam. Savukārt opera Nirnbergas meistardziedoņi tiek uzskatīta par komponista "nacionālistiskāko operu", kurā humoristiskā veidā tiek sludināts vācu identitātes pārākums. Savukārt operas Tannheizers uvertīra klausītājus ievedīs svinīgā, majestātiskā piedzīvojumā, kurā tiks risināts mūžīgais jautājums par sakrālo un profāno.

Pie LNSO pults koncertā stāsies igauņu diriģents Mihails Gertss, kurš savas karjeras laikā ar lieliem panākumiem uzstājies ar vairāk nekā 50 orķestriem visā pasaulē, tajā skaitā Vācijā, Lielbritānijā, Tokijā u.c. Šī ir viņa pirmā sadarbība ar LNSO, taču Rīgā viņš viesojies arī 2018. gadā, diriģējot Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri Baltijas simfoniskajā festivālā.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja