Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Amerikāņu avangarda grupa Xiu Xiu grasās patrokšņot Spīķeros

Uz lielāko daļu cilvēku popmūzikas vienmuļais plūdums iedarbojas nomierinoši vai pacilājoši, viena un tā pati dziesma nemainīgā aranžējumā var skanēt desmitiem reižu, un šī klausītāju daļa gatava to pašu klausīties vēl un vēl, savukārt kaut ko neierastu nepieņem. Visticamāk, pēc psihiatra apmeklējuma šie cilvēki tiktu atzīti par visveselākajiem, savukārt procentuāli nelielajai daļai, kuru ierastas lietas garlaiko un prasās pēc «neērtākas» mūzikas, kas sagādā pēc iespējas ekstrēmākus piedzīvojumus skaņu pasaulē, tiktu pierakstītas šādas tādas nestabilas psihes problēmas.

Sačakarētais hitsAmerikāņu avangarda jeb melodramatiskās trokšņu popmūzikas apvienība (koncerta rīkotāju piedāvāts apzīmējums) Xiu Xiu savu daiļradi kādā intervijā raksturo fantāziju visai rosinoši: «Iedomājieties pa piektā stāva logu izmestu popdziesmu, kurā jūs noraugāties, kad tā pēc kritiena izšķīdusi uz asfalta. Xiu Xiu mūzika ir tas, ko pēc tam iespējams saslaucīt.»Septembrī gaidāmā septiņcollu vinilsingla Daphny otrajā jeb B pusē būs iekļauts jau tagad digitālajā telpā dzirdams «sačakarētas popmūzikas» piemērs – duets Xiu Xiu ierakstījis popzvaigznes Rianas dziesmas Only Girl (In The World) kaverversiju ar krietni radošāku piegājienu nekā grupa Manic Street Preachers, kura pirms dažiem gadiem izpildīja šīs pašas arī Rīgā pabijušās popzvaigznes superhitu Umbrella un ar to neatgriezeniski zaudēja daļu savu fanu. Xiu Xiu fanu nav tik daudz, lai ar kādu neapdomīgu soli panāktās viņu skaita izmaiņas būtu īpaši pamanāmas, tāpēc koncerts Rīgā notiks samērā nelielā vietā – Dirty Deal Café Spīķeros. Līdzīga lieluma vietās interneta tīkla resursos grupa redzama uzstājamies arī citur pasaulē. Šū, šūXiu Xiu dalībnieki citu mūziķu dziesmas preparējuši jau agrāk – 2006. gadā iznāca kaverversiju minialbums Tu Mi Piaci, kurā iekļautas dziesmas, kuras oriģinālā izpildījuši tik krasi atšķirīgi mākslinieki kā Nina Simone, Bauhaus un Pussycat Dolls.  Grupas Xiu Xiu nosaukums aizgūts no ķīniešu filmas Xiu Xiu: The Sent Down Girl un tiek izrunāts kā «šū, šū». Vienīgais nemainīgais dalībnieks ir viens no dibinātājiem – Džeimijs Stjuarts, kura aizgrābtais un dramatiskais, pat ar The Cure līderi Robertu Smitu salīdzinātais vokāls, iespējams, ir vienīgais, kāpēc grupa daļēji tiek pieskaitīta ar līdzīgām balsīm pēdējos gados pārpludinātajai popmūzikas skatuvei (MGMT, Arcade Fire, The Maccabees u. c.). Kā Xiu Xiu dalībnieki dažādos avotos tiek minēti vairāki cilvēki, bet pastāvīgi koncertos Džeimijam kopš 2009. gada beigām līdzās ir Andžela Seo, kuras vecāku dotajā vārdā _Hyun Hye _nosaukta arī akustiskā Xiu Xiu dziesma, kas kopā ar Deerhoof, Efterklang, Asobi Seksu, Of Montreal un citu mūziķu izlasei atvēlētajām kompozīcijām iekļauta labdarības izlasē Japan 3.11.11: A Benefit Album. Divpadsmit koncertu Eiropas austrumos un centrā būs kārtējā Xiu Xiu darbības cikla noslēgums. Studijā grupas nākamo ierakstu rada vēl divi mūziķi – Sems Mikenss no The Dead Science un Zaks Peningtons no Parenthical Girls – varbūt nākamajā ceļojumā uz Eiropu _Xiu Xiu _jau atkal, tāpat kā savās iepriekšējās inkarnācijās, dosies kā kvartets. Starp citu, ļoti būtiski: Xiu Xiu ir viena no multfilmu seriāla American Dad varoņa – citplanētieša Rodžera – iemīļotākajām grupām.Xiu Xiu (ASV) Dirty Deal Café 5.VIII plkst. 21.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja