Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar koncertu LNO atzīmēs Jāņa Mediņa 120 gadu jubileju

Ar vērienīgu koncertu 10. oktobrī Latvijas Nacionālā opera (LNO)atzīmēs latviešu mūzikas klasiķa Jāņa Mediņa 120 gadu jubileju, informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. Koncertā, kuru diriģēs Andris Veismanis, skanēs fragmenti no operām "Uguns un nakts", "Dievi un cilvēki", "Sprīdītis", simfoniskā mūzikā un Klavierkoncerts, kura solists būs pianists Reinis Zariņš.

Dziedās LNO solisti Aira Rūrāne, Andris Ludvigs, Olga Jakovļeva, Ieva Parša, Ilona Bagele, Kristīne Gailīte, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Jānis Apeinis, Rīgas Doma kora skolas audzēknis Patriks Stepe, piedalīsies  LNO koris un orķestris. Šo koncertu varēs baudīt arī Latvijas Radio 3.programmas "Klasika" tiešraidē.

Diriģents un komponists Jānis Mediņš (1890. - 1966.) ir latviešu akadēmiskās mūzikas atslēgpersona: latviešu mūzikas klasiķis, latviešu nacionālās operas pamatlicējs un skaistu melodiju autors. Kā uzsver muzikoloģe Ingrīda Zemzare, "Jāņa Mediņa mūžs ir cieši saistīts ar Latvijas likteņgriežiem. Komponists veidojas un top kopā ar Latvijas valsti – tieši neatkarības cīņu laikā viņš sāk rakstīt "Uguni un nakti" un kopā ar šo valsti piedzīvo visu tās spožumu un postu: Latvijas Konservatorijas profesors, Operas un Radiofona orķestra diriģents, neoficiālās nacionālās himnas "Tev mūžam dzīvot, Latvija!" autors kopš 1944. gada vairs nedzīvo Latvijā, un viņa daiļrade līdzinās pārstādītam ziedam. Kopumā tā ir kā spogulis Latvijas vētru un dziņu laikmetam, kurā tika veidota jaundzimusī nacionālā mūzikas māksla – līdzvērtīga starp citām jaunu nāciju kultūrām visā Austrum un Centrāleiropā," komponistu laikmeta kontekstā raksturo I.Zemzare.

J. Mediņš ir vairāku latviešu mūzikas žanru pirmatklājējs. Dalīdams ar Alfrēdu Kalniņu latviešu klasiskās nacionālās operas pamatlicēja godu, J. Mediņš ir arī mūsu pirmā klavierkoncerta (1932), pirmā baleta "Mīlas uzvara"(1934), pirmā klavieru trio (1930), pirmo viendaļīgu simfonisku tēlojumu ("Imanta" (1923), "Zilais kalns" (1924) autors. "Jāņa Mediņa krāšņā instrumentācija atsauc atmiņā Rihardu Štrausu ar "Varoņa dzīves motemorfozēm". J.Mediņš savā mākslā pilnībā izdzīvo Latvijas Varoņa dzīvi," rezumē I.Zemzare


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja