Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar programmu "Šopēns un Viardo" uzstāsies dziedātājas- dvīņumāsas Biļana Stafansone un Ļiļana Jovanoviča

Ievērojamā poļu romantiķa - komponista un pianista Friderika Šopēna divsimtgadei veltītā koncertcikla programmā “Šopēns un Viardo”  Daugavpilī  (6.maijā), Cēsīs (10.maijā) un Rīgas Melngalvju namā (13.maijā) uzstāsies dziedātājas — dvīņumāsas Biļana Stafansone un Ļiļana Jovanoviča, pavēstīja koncerta rīkotāja, Hermaņa Brauna fonda direktore Inna Davidova, kura pati uzstāsies kā pianiste.

Kopīgajā programmā skanēs Friderika Šopēna dziesmas un mazurkas, kuras komponista dombiedrene un sava laika ievērojama dziedātāja Poļina Viardo apdarinājusi balsij un klavierēm. Koncertā skanēs arī pašas Poļinas Viardo komponētās dziesmas. Kā aprakstīts vēstures avotos, Viardo ar Šopēnu iepazinās, kad viņai bija 18 gadi. Viņa tik dziļi iespaidojusi Šopēna dzīvesbiedri rakstnieci Žoržu Sandu, ka pēc Sandas romāna “Konsuella” iznākšanas visiem bija skaidrs, ka viņa ir galvenās varones prototips. Šopēns un Viardo bieži uzstājušies kopā koncertzālēs un aristokrātu salonos, savukārt mājās stundām ilgi spēlējuši četrrocīgi, jo Poļina bijusi arī laba pianiste – F. Lista skolniece. Šopēns jūsmojis arī par Viardo komponistes talantu, īpaši par viņas dziesmām, kuru ir vairāk nekā simts. (Viardo ir arī vairāku komisko operu autore.) Savukārt viņai tik ļoti patikušas Šopēna mazurkas, ka nolēmusi tās dziedāt un pati pielāgojusi šīm vajadzībām, virtuozajās pasāžās izceļot balss iespējas. Šopēns neesot bijis lielā sajūsmā par šīm apdarēm, kurās izmantota viduvēja Luī pomē dzeja, taču dēvējis tās par smalkām un necēlis iebildumus pret to atskaņošanu salonos.

Kā atklāja Inna Davidova, dziedātāja Biļana Stafansone un Ļiļana Jovanoviča, kuras Rīgā atskaņos Šopēna un Viardo mūzikas programmu, ir dvīņumāsas, kas operas pasaulē gadās ļoti reti. Viņas kopā izstudējušas dzimtās Belgradas Mūzikas akadēmijā, pēc tam divus gadus papildinājušas meistarību Florences konservatorijā. Dvīņumāsu plašajā repertuārā ir Bellīni, Doniceti, Rosīni, Mocarts, Verdi, baroka laikmeta un mūsdienu komponistu skaņdarbi. Spilgtās muzikalitātes un izkoptās vokālās tehnikas dēļ viņas mēdz dēvēt par Bellīni balsīm «voci Belliniane». Māsu jaunākais kopīgais ieskaņojums ir tieši Šopēna 12 mazurkas Poļinas Viardo apdarēs balsij un klavierēm. Biļana Stafansone kopš 2008.gada dzīvo Rīgā, kur apmetusies uz laiku, kamēr viņas dzīvesbiedrs Matss Stafansons ir Zviedrijas vēstnieks Latvijā.

Koncerti "Šopēns un Viardo" notiks:

Daugavpils Mūzikas skolā 6.maijā plkst.18,

Cēsu Izstāžu zālē 10.maijā plkst.18

Rīgā, Melngalvju namā 13.maijā plkst.19




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja