Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar vienīgo Rigoleto izrādi Latvijā Jēkabpilī viesosies Sanktpēterburgas Opera

21. jūlijā Jēkabpilī, Krustpils saliņā pirmo reizi Latvijā un tikai Jēkabpilī ar vienu no izcilākajām un visplašākajā auditorijā iemīļotākajām Džuzepes Verdi operām Rigoleto viesosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris Sanktpēterburgas Opera, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji.

Opera Rigoleto ir aizkustinošs vēstījums par galma āksta Rigoleto pašaizliedzīgo, bet reizē aklo mīlestību uz savu meitu Džildu. Tas ir dramatiski piesātināts un psiholoģiski iedarbīgs stāsts par mūžīgajiem pretmetiem – mīlestību un naidu, piedošanu un atriebību, uzticību un nodevību, vieglprātību un atbildību, laimi un nelaimi. Šo emociju gammu izdzīvo Rigoleto, skaistā Džilda un citi operas varoņi, kuru rīcību ietekmē gan katra paša vērtību mēraukla, gan intrigas, kaislības, viltus un traģiski pārpratumi Mantujas hercoga galmā.

Nezūdošu popularitāti gadsimtu garumā Rigoleto nodrošina mūzikas melodiskā bagātība un izcilās, viegli uztveramās ārijas, kuras Itālijā tiek dziedātas ikdienā kā iemīļotas tautas dziesmas. Savulaik Verdi licis apzvērēt tenoram, ārijas La donna e’mobile izpildītājam, ka viņš līdz pirmizrādei 1851. gadā to nedziedās, nedungos un nesvilpos nekur citur kā tikai mēģinājumos, jo ikviens, padzirdējis šo melodiju, itin viegli varētu to uzdot par savu sacerējumu. Klasiskās mūzikas koncertu klausītāji itin bieži pieprasa atkārtot arī Rigoleto āriju Si Vendetta, Treneda Vendetta un spilgto Caro nome, Cortigiani wil razza dannata.

Izrādes režisors ir Krievijas Valsts kamermūzikas teātra Sanktpēterburgas Opera mākslinieciskais vadītājs un direktors, septiņkārtējais Zelta Maskas laureāts Jurijs Aleksandrovs. Viņš iestudējis vairāk nekā 200 operas izrāžu. Skatītāju tūkstoši aplaudējuši izcilāko operas mākslinieku sniegumam un režisora skatuves tēlos ietvertajām mūsdienu dzīves kolīziju interpretācijām ne tikai Krievijā, bet arī ASV, Itālijā, Turcijā, Baltkrievijā, Lietuvā, Kazahstānā.

Tomēr Aleksandrovs nesirgst ar sakāpinātu pašvērtējumu un dodas ar izrādēm arī uz visattālākajiem Krievijas nostūriem, kur skatītāji apraudājušies atzinuši, ka nav cerējuši jelkad sagaidīt kādu mūziķi. Vairākus gadus Jurijs Aleksandrovs ir režisējis arī Operas svētkus Siguldā un operas uzvedumu Jūrmalā. Tomēr visvairāk enerģijas un laika režisors velta savam teātrim. Tā repertuārā ir pārstāvēti dažādu gadsimtu operas žanri, sākot no operas-bufonādes līdz romantiskai drāmai. Jurija Aleksandrova iestudētajām izrādēm raksturīgi radoši meklējumi, aktualizējot operas libreta tekstu atbilstoši mūsdienu pasaules notikumiem un vērtībām.

Izrādē Jēkabpilī režisors solīja baudījumu dvēselei, ausīm un acīm, viņam padomā ir īpaši specefekti, kas piemērojami tieši Krustpils saliņas videi un iekārtojumam.

Krievijas Valsts kamermūzikas teātra Sanktpēterburgas Opera iestudējums Rigoleto būs skatāms 21. jūlijā plkst. 19 Jēkabpilī, Krustpils saliņā. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja