Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Arēnā Rīga atkal uzstāsies grupa Gregorian

Izdzirdot pazīstamu melodiju, daudziem cilvēkiem kļūt vieglāk ap sirdi, pat ja tā skan neierasti un pat spocīgi. Tāpēc daudzi īpaši nepārdzīvo, ko domās citi, dzirdot viņus šīs iemīļotās melodijas velkam līdzi, jo galu galā jau ļoti sen ir izgudrota karaoke, kas draugu pulkā ļauj citam citu paslavēt vai – tieši otrādi – pazoboties par otra dziedātspējām.

Vācijā dzimusī grupa Gregorian iet pretējo ceļu – vienkāršas popa un roka melodijas, dažkārt arī par klasiku kļuvušus tā sauktā vieglā žanra šedevrus tā padara tik nopietnus, ka klausītājam būtu jākļūst neērti, tos klausoties ar plastmasas alus glāzi rokā, kā tas ierasts koncertos un festivālos.

Sāras māsas uznāciens

Gregorian izpilda dziesmas tieši tā, kā saka priekšā nosaukums: aranžējot tās gregoriskās dziedāšanas stilā (dziedātāji pat tiek atlasīti Lielbritānijas baznīcu koros) un pielāgojot pasniegšanas veidu uz skatuves – vokālisti uzstājas garos apmetņos un kapucēs, bet bez izkaptīm. Skatuvei ir īpašs izgaismojums, kas atgādina pēc mūsdienu drošības tehnikas noteikumiem nekādā ziņā nepieļaujamo ar atklātu dabisko liesmu degošo sveču gaismu.

Gregorian repertuārā ir Šineidas O"Konoras, Eurythmics, Tears for Fears, Grenesis, ABBA, Keitas Bušas, Supertramp, Procol Harum, Lenija Kravica, Bjorkas, Coldplay, Queen, Deivida Bovija, Pink Floyd, Oasis, The Rolling Stones, Metallica un daudzu citu slavenu izpildītāju dziesmas. Ne vien populārākās, bet arī tādas, kas nekad nav bijušas hiti. Dziesmu atlase lielākoties esot grupas dibinātāja Franka Petersona ziņā, telefonsarunā pirms Rīgas koncerta Izklaidei teica Gregorian sieviešu balss Amēlija Braitmena, slavenās Sāras Braitmenas māsa, kurai atgriešanās Rīgā vienmēr sagādājot īpašas sajūtas. Viņa nenoliedz, ka grupa īpaši silti tiek sagaidīta Vācijā un Austrumeiropā: "Dažreiz dziesmas mūsu versijās skan, dažreiz ne, bet līdz klausītājiem nonāk tikai tās, kas izturējušas mūsu kritiku. Šoreiz mūsu priekšnesumā būs daudz vairāk roka elementu nekā agrāk – tādās noskaņās ieturēts Gregorian jaunākais albums The Dark Side of the Chant. Mūsu koncertos svarīgākais ir tieši noskaņa, un man šķiet, ka to mums izdodas noturēt," stāsta Amēlija, kura gan neesot dzirdējusi par citiem pazīstamiem popmūzikas hitu interpretētājiem – pat par Nouvelle Vague un Ričardu Čīsu ne.

Atskaites punkts - Enigma

Gregorian dibinātājs, producents un aranžētājs Franks Petersons pirms Gregorian kopā ar rumāņu izcelsmes eirohitu meistaru Mišelu Kretu (80. gadu popzvaigznes Sandras dzīves un skatuves partneris) izveidoja projektu Enigma, kura vienā hitā ieskanējās gregoriskie dziedājumi, un klausītāji to uzņēma ar sajūsmu. Visticamāk, tas arī bija grūdiens, kāpēc radās Gregorian. Franks Petersons aranžējis arī bijušās mūziklu komponista Endrū Loida-Vebera sievas Sāras Braitmenas 2004. gadā Rīgā uz skatuves dzirdēto albumu Harem, abus saistījušas arī pāra attiecības.

Sāra pati ar pseidonīmu Hepsibah sadarbojusies ar Gregorian, viņas māsa Amēlija, kura sākotnēji līdzdarbojās Gregorian kā oriģināldziesmu (arī tādu ir daudz) autore, nu jau ilgus gadus ir pastāvīga dziedātāja ierakstos un koncertos – šī būs jau ceturtā vai piektā reize, kad Amēlija ar Gregorian uzstāsies Rīgā. Saviļņojošākais moments viņai pašai koncertos ir dziedāt Led Zeppelin dziesmu Kashmir. Šoreiz koncertā dzirdēsim lielāko daļu no pēdējā pagājušā gada rudenī iznākušā albuma, kurā skan AC/DC hits Hell"s Bells, Depeche Mode šedevrs Stripped un Madonnas dziesma Frozen.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja