Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bāra I Love You 10 gadu jubileja. Uz kreņķiem – burkānu sulu!

Vecrīgas bārs I Love You ver durvis apmeklētājiem jau desmit gadu. Trīs uz bāra bāzes izveidotās izdevniecības mākslinieki spēlēs jubilejas koncertā Palladium Rīga

Visiem, kas meklē alternatīvu Vecrīgas ierastajam popmūzikas troksnim, vienmēr ir jāatgriežas vienā vietā – I Love You Aldaru ielā! Tā varam lasīt kroga mājaslapas aprakstā, kas ir visai pretenciozi, tomēr vismaz daļēji atbilst patiesībai, un desmit gadu garumā, kopš I Love You (ILY) vēris savas durvis, nekas būtiski nav mainījies. Lielākajā daļā Vecrīgas izklaides vietu iebāžot degunu un paspicējot ausis, vēl daudz biežāk nekā pirms desmit gadiem var dzirdēt gandrīz vienu un to pašu, tāpēc dažam dīdžejam pat publiski pasprukusi frāze, ka Vecrīgā ir tikai viena vieta, kur var atļauties nekad nespēlēt pieprasītu s***u, bet – tieši otrādi – apgaismot cilvēkus, ka mūzika ir kas vairāk par noturīgu ritmu un dažām zināmām melodijām. I Love You!

Bruno, Dace, Ringuss

Kroga apakšstāvā regulāri notiek koncerti, un nu vairākus gadus ILY ir arī mūzikas izdevniecība. Joprojām maza un bez savām biroja telpām, ja par tādu neuzskata pašu krogu, kurā notiekošie koncerti ir arī grupu publiskā eksaminēšana, pēc kuras tiek spriests, vai to ierakstus izdot vai tomēr ne un arī vai tās vērts laist uz ILY skatuves Positivus festivālā. Tie spriedēji jeb ILY Records ir trīs cilvēki, kuriem amatu (direktors, jurists, reklāmists utt.) sadalījuma nav – Bruno Roze, Dace Volfa un Uldis Pabērzis, kuru draugi pazīst kā Ringusu. Protams, ir vēl neskaitāmi padomdevēji, par kuriem var kļūt gan draugi, gan krodziņa ILY apmeklētāji, jo viss ir un notiek tepat blakus. Tajā pašā laikā izdevniecības slava aizgājusi tālu ārpus Latvijas robežām – 2010. gada septembrī tika noslēgts pirmais starptautiskais līgums ar igauņu grupu Ewert and The Two Dragons, kuras albums kļuva par vienu no komerciāli veiksmīgākajiem ierakstiem Igaunijas mūzikas vēsturē. Visā pasaulē, kur tas tiek pārdots, uz vāciņa nodrukātais izdevējs ir un paliek I Love You Records.

Tirgus brūk, mazie paliek

ILY Records līdzās Naba Music un P3lican šogad ir kļuvis par vienu no ražīgākajiem mūzikas izdevējiem, aiz sevis atstājot Lausku un Upi TT, bet izdevniecības, kas savulaik bija lielākās, ir kļuvušas pavisam klusas. "Cilvēki, kuri tajā ir iekšā galvenokārt kā biznesā, atmet ar roku, ja bizness neiet, un meklē citu biznesu," saka Dace Volfa. Bruno neapstrīd, ka arī lielās izdevniecībās ir cilvēki, kuri to dara mūzikas dēļ, tomēr tās vairāk ir tādas lielas institūcijas, bet ILY viss notiek kā ģimenē. Starp ILY Records izdotajiem ierakstiem ir gan lielās un dārgās studijās, gan lauku mājās tapuši ieraksti. Galvenais ir saturs un, protams, tā atbilstība pašu gaumei. "Tikai un vienīgi! Ir jau papilnam visādu lietu, kas ir baigi foršas, bet, ja, tiekoties ar tiem cilvēkiem, tu saproti, ka kaut kā tur īsti nav un pilnu kontaktu tu nedabū, to darīt nevar. Man personīgi tas ir baigi būtiski," saka Bruno, un Dace viņam piebalso: "Mums tie visi mūziķi ir vairāk vai mazāk kā draugi – svarīgi, lai būtu skaidrs, ka mēs runājam par vienu lietu, un nebūtu tā, ka mēs par vienu, viņi par kaut ko citu un beigās visi ir dusmīgi un nelaimīgi."

Neuzsildīsi kā gludekli

Pirmais ILY organizētais koncerts ārpus pašu kroga bija zviedru grupas The Concretes koncerts uz kuģīša Andrejsalā. "Bija foršs koncerts, pašiem baigi patika, bet tas nesanāca ļoti veiksmīgs, jo nebija vēl īsti saprašanas, kā to darīt. Ļoti gribējās, bet nezinājām, kā to izdarīt," atzīst Bruno un piebilst, ka neko īsti nezinot vēl joprojām, kaut jau vairākus gadus tiek organizētas ILY skatuves aktivitātes festivālā Positivus, kas daudziem mūzikas mīļotājiem patīk labāk nekā koncerti uz lielajām skatuvēm milzīga pūļa priekšā, kur acu kontakts starp mūziķi un klausītāju vairs nav iespējams.

Mūzikas biznesā, kur viss nemitīgi mainās, nevar visu apgūt, izlasot vienu grāmatu, kā, piemēram, izlasot gludekļa instrukciju, kurā rakstīts, ka jāieštepselē, jāpagaida, kamēr karsts, un tad viss būs forši, salīdzina Dace: "Tāpēc jau notiek tās neskaitāmās konferences, kur sanāk visādi pieredzējuši vīri un stāsta lielākoties par piemēriem no pašu dzīves, par veiksmēm un to iemesliem – spriež, vai tas bijis tāpēc, ka darīja pareizi, vai vienkārši noveicās, jo citreiz viss ir bijis izskaitļots līdz pēdējam, ka tam ir jāstrādā, bet tas ņem un izgāžas..."

Lai pašiem atlaides

Doma par sava kroga izveidošanu radusies Bruno kopā ar Uldi Pabērzi, pavadot laiku savulaik populārajā Ai, karamba Pulkveža Brieža ielā. "It kā tur patika, bet īsti laikam ne. Tajā laikā nebija opciju, kur aiziet, – Pulkvedis bija un īru krogi pa pillo. Tad likās, ka vajag uztaisīt savējo, lai pašiem patīk. Vairāk mūzikas dēļ, un, protams, lai paši sev varam dot atlaides. Tā arī uztaisījām. Šī vieta bija tukša – grīdas vispār nebija. Tur, kur tagad ir bārs, bija caurums – tikai tādas sijas, pār kurām pārlikti pāris dēļu, un apakšā bija bedre," par pašu sākumu stāsta Bruno. Bāra nosaukums I Love You un arī logo aizgūts no zviedru grupas The Cardigans dziesmas For What It’s Worth klipa, kura varonis – par draudzenes aizbraukšanu sabēdājies trusis – apmeklē bāru ar tādu nosaukumu, lai uz kreņķiem kārtīgi iedzertu burkānu sulu. Bruno šāds nosaukums iepaticies, un viņš licis to priekšā apspriešanai. Pārējie nobalsojuši. Kaut kad sākumā licies, ka tomēr šāds nosaukums nav īsti labs, bet tad tas iegājies – pie tā pierasts, un tas labi iederējies arī vēlāk, attīstoties par skatuvi un izdevniecību. Dace piebilst, ka ārzemēs, iedodot kādam vizītkarti ar tādu uzrakstu, uzreiz pretī smaids pa visu seju.

Ameriku nesaķert

Sākumā, kad iznāca Goran Goras pirmā mazā vinila platīte, debijas albums Jetlag un Mona De Bo pirmā lielā plate, izdevniecība ar briedīti logo vēl tika dēvēta par Rudolph Records, bet vēlāk, lai lieki nesarežģītu lietas, arī izdevniecība nosaukta par I Love You. 2006. gadā izdevniecības pārstāvji kopā ar savu pirmo mākslinieku Goran Goru devās uz mūzikas industrijas saietu South By Southwest Ostinā Teksasā. Arī tā bija laba skola. "No personīgās pieredzes varu teikt visām jaunajām latviešu grupām, kuras ir padzirdējušas, ka tur vajag braukt, – tā ir naudas un laika tērēšana, cerot, ka tur nu tevi kāds pamanīs. Tur viss ir pārāk baiss savā milzīgumā! Ja ir lieka nauda, to var darīt, bet cerības uz to likt nevajag. Tepat Eiropā un arī Baltijā ir pietiekami daudz visādu pasākumu, ar kuriem būtu vērts sākt, jo tie vismaz ir kaut kādos cilvēkam aptveramos izmēros," atzīst Dace. Viss ir jādara solīti pa solītim – trīs gadus pēc pirmā un veiksmīgā starptautiskā līguma ar Ewert and The Two Dragons šogad jau bijusi ziņa par britu grupas Sons Of Noel and Adrian oficiālo pārstāvēšanu Baltijas valstīs. Tāpēc, svinot krodziņa desmit gadu jubileju, šoreiz tas nenotiks pašu mājās, bet koncertzālē Palladium Rīga, un bez izdevniecības jaunajiem angļu partneriem uzstāsies arī Goran Gora, ar kuru viss sākās, un Laika suns – šajā grupā bez līdera Arņa Račinska spēlē arī mūziķi no grupām Momend un Parara, kuru albumi arī ir I Love You katalogā.

Koncerts

Bāra I Love You 10 gadu jubilejas koncerts Palladium Rīga 30.X plkst. 19

Piedalās Sons Of Noel and Adrian (Lielbritānija), Laika suns, Goran Gora. Biļetes – www.ekase.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja