Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dīdžeji dziesmas neliek!

Notiks jauno dīdžeju konkursa Discomania Cup noslēgums


Ja domājat, ka dīdžeji ir tie puiši, kas diskotēkās nomaina vienu plati pret otru, un ar to viņu pienākumi arī beidzas, — maldāties! Tas, ko dara dīdžejs, ir pielīdzināms mākslai, turklāt šo hobiju iecienījuši daudzi — izveidojusies vesela subkultūra. Lai veicinātu diskžokeju kustības attīstību Latvijā, jau ceturto gadu tiek veidots konkurss Discomania Cup. Lai arī iepriekšējos gadus rīkots kā brīvdabas pasākums Liepājā, šogad tā fināls notiks 26.jūnijā Rīgā, klubā Essential. Konkursa veidotāji ir četri dīdžeju kustības entuziasti — Gundars Āboliņš, Edgars Zutis jeb DJ Ratz Lukas, kurš savas prasmes demonstrēs arī konkursa finālā, Sandris Linkums, kā arī Mareks Ašatovs.

Būs četri labākie


Kā stāsta Gundars Āboliņš, galvenais uzdevums, ko sev izvirzījuši konkursa organizētāji, — dot iespēju jaunajiem dīdžejiem parādīt sevi. "Lielākā daļa mājās guļamistabā kaut ko meistaro, bet tas arī viss — lai izrautos un taptu ievērots, jānokļūst uz skatuves," norāda Gundars. Protams, jāpārvar lampu drudzis, lai bez bailēm uz skatuves parādītu visu, uz ko jaunais censonis ir spējīgs. Lai spētu izsisties, dīdžejam jābūt radošam, izmantojot pēc iespējas vairāk trikus, lai savam šovam piesaistītu publikas uzmanību. Augstākā pilotāža — radīt pašam savu mūziku, tiesa gan, pie tā ķeras tikai labākie, jo tas prasa gan laiku, gan arī materiālo ieguldījumu un zināšanas mūzikā.

Kad Discomania Cup rīkots Liepājā, pirmo reizi bijis grūti pilsētas domei pierādīt, ka šis pasākums ir kas vairāk nekā vienkārša diskotēka, taču vēlāk varasvīri sapratuši — tā ir lieliska alternatīva jauniešiem izpausties radoši. Šogad nolemts konkursa finālu pārcelt uz Rīgu. Turklāt Rīga kā norises vieta ir piemērota arī no cita skatupunkta — konkursā piedalās dīdžeji no visas Latvijas. Ceturtdienas vakarā klubā Essential prasmes demonstrēs konkursa pirmo četru vietu ieguvēji, taču ceļš līdz uzvarai esot bijis sūrs — pusgada laikā rīkotas vairākas konkursa kārtas, kurās piedalījušies sešdesmit četri dalībnieki.

Jāsāk ar degsmi


Latvijā mūziķi sūkstās, ka neesot klubu, kur spēlēt, arī dīdžejiem situācija nav labāka. "Uz vienu klubu ir četrdesmit dīdžeju turklāt liela daļa, lai būtu pieprasīti, orientējas uz komerciālo formātu," saka Gundars. Edgars viņam piebilst, taču uzsver, ka Discomania konkursā daudz augstāk tiek vērtēta oriģinalitāte, spēja spēlēt sarežģītāku mūziku — tieši tie dīdžeji, kas iegulda darbu un radošo garu, tiek pamanīti arī ārpus Latvijas. Kā piemēru puiši min DJ Electricano — vienu no nedaudzajiem Latvijas dīdžejiem, kurš uzaicināts spēlēt pasaulē slavenajā deju mūzikas pasākumā Sensation White.

"Dīdžeja pienākums nav tikai mainīt vienu dziesmu pēc otras pasākuma laikā, ieguldītais darbs, lai arī ne vienmēr to pamana, ir daudz lielāks," uzsver Gundars Āboliņš. "Vienkāršākais — salikt dziesmas, lai to temps vienāds, pēc tam jāsagatavo tā dēvētais dīdžeja sets — jāsakārto dziesmas, ko spēlē attiecīgā laika posmā," skaidro dīdžeju kustības atbalstītājs. Jāprot izmantot dažādus skaņu efektus, skrečot plates.

Lai veicinātu pievērsties dīdžejošanas mākslai, Discomania entuziasti izveidojuši pat dīdžeju skolu — tur jaunieši var trenēties uz tikpat kvalitatīvas aparatūras kā labākajos Eiropas klubos, uzsver Sandris Linkums. Iegādāties pašam savu aparatūru esot dārgs prieks — pilns komplekts izmaksās ap 2500 latu. Taču tos, kuri vēl tikai apsver iespēju sākt mācīties par dīdžejiem, nomierina Edgars Zurtis — sākumam pietiks ar datoru, bezmaksas demo programmām, ko var lejupielādēt internetā, un, kas pats galvenais, degsmi apgūt jauno.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja