Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dokumentālā filma Varones: Pārmaiņu balsis saņem vairākas starptautiskas balvas

Pagājušajā nedēļā divus starptautiskus apbalvojumus ieguvusi dokumentālā filma Women Warriors: The Voices of Change (Varones: Pārmaiņu balsis), kuras skaņu celiņš diriģentes un producentes Eimijas Andersones un latviešu komponistes Lolitas Ritmanis vadībā ierakstīts Rīgā. Ierakstā piedalījās arī Rīgas Doma meiteņu koris Tiara diriģentes Airas Birziņas vadībā un īpaši šim projektam veidots Latvijas mūziķu orķestris, informēja kora pārstāvji.

Filma saņēmusi festivāla Chicago Indie Film Awards uzvarētāja titulu kategorijā Labākais komponists, kā arī atzīta par Labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu festivālā LA Independent Women Film Award. Kora Tiara balsis kopā ar solisti Džilianu Hasertu (Gillian Hassert) skan dziesmā We Rise, ko komponējusi Losandželosā dzīvojošā pasaulē pazīstamā latviešu komponiste Lolita Ritmanis, savukārt vārdu autore ir projekta mākslinieciskā vadītāja un producente – harizmātiskā amerikāņu diriģente Eimija Andersone (Amy Andersson).

Projekta Women Warriors: The Voices of Change ideja ir godināt un atbalstīt sievietes visā pasaulē, kuras ar drosmi, spēku un varonību cīnījušās par taisnīgumu un mainījušas vēstures virzību. Astoņas ievērojamas Holivudas komponistes un dziesmu autores – Nathalie Bonin, Miriam Cutler, Anne-Kathrin Dern, Isolde Fair, Starr Parodi, Penka D Kouneva, Sharon Farber un Lolita Ritmanis – divpadsmit koncertprogrammas daļās atspoguļoja 800 gadu ilgu cīņu par cilvēktiesībām, sievietes tiesībām un vienlīdzību. Sākotnēji šis vērienīgais muzikālais projekts Women Warriors: The Voices of Change tika īstenots kā multimediāls koncertuzvedums sinhronizācijā ar dokumentālo filmu, kas tapa paralēli koncertprogrammai.

Trīs daļas no koncertuzveduma mūzikas sacerējusi komponiste Lolita Ritmanis. Pateicoties viņas ierosmei, virtuālā priekšnesumā tika uzaicināts piedalīties Rīgas Doma meiteņu koris Tiara. Uzveduma pirmatskaņojums notika 2019. gada 20. septembrī Ņujorkā, Linkolna centra Alice Tully zālē. Pirmizrāde raisīja plašu starptautisku rezonansi un saņēma kritiķu un skatītāju atzinību par unikālo pieredzi, projekta sociālo ietekmi, kā arī par iedvesmu saglabāt cerību un drosmi.

2020. gada februārī projekta mākslinieciskā vadītāja Eimija Andersone kopā ar Lolitu Ritmanis un viņas vīru skaņu inženieri un producentu Marku Matsonu (Mark Mattson) viesojās Rīgā, lai Latvijas Radio 1. studijā kopā ar īpaši pulcinātu Latvijas mūziķu orķestri ierakstītu koncertprogrammas skaņu celiņu, kas ir dokumentālās filmas pamatā. Viesojoties Rīgā, diriģente E. Andersone pirmoreiz klātienē satikās ar Rīgas Doma meiteņu kora Tiara dziedātājām, un šī tikšanās izvērtās īpaši aizkustinoša un iedvesmojoša.

Projekts un filma Women Warriors: The Voices of Change ticis iekļauts un nominēts balvām filmu festivālos Montreal Independent Film Festival, The Impact DOCS Awards un The IndieFEST Film Awards.

2020. gadā projekts saņēma prestižo ASV balvu Shorty Social Goods Awards – zelta diplomu kategorijā Live Events.

2021. gada sākumā klajā nācis uzveduma mūzikas albums, kas pieejams gan digitālā formātā (vietnēs Apple Music, iTunes, Amazon, Pandora), gan CD versijā, un tā fragmenti klausāmi šeit.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja