Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dzintaru koncertzālē rudens noskaņās atsākas Brīvdienu mūzikas cikls

Dzintaru koncertzālē 10. septembrī rudens noskaņās atsākās demokrātiskais Brīvdienu mūzikas cikls. Četros koncertos klausītājiem tiks dota iespēja baudīt izcilu mūziku nepiespiestā atmosfērā un caur sarunām tuvāk iepazīties ar māksliniekiem, informēja koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

10. septembrī koncertā Ceļojums pasaules mūzikā uzstājās multiinstrumentālista un komponista Raimonda Macata kvintets ar savu jauno programmu. Kolektīvā spēlē izcili un pieredzes bagāti džeza mūzikas profesionāļi – Kārlis Vanags, Juris Kristons, Oskars Sproģis un Artis Orubs, un koncertā Dzintaros viņiem pievienosies arī Zane Dombrovska (vokāls).

Kvinteta jaunajā programmā izskanēja latviešu tautas dziesmas džeza mūzikas skanējumā, kā arī Raimonda Macata oriģinālmūziku, ko raksturo elegance, melodiskums un niansētas emocijas. Raimonds Macats ir arī vienīgais mūziķis Latvijā, kurš profesionāli spēlē mutes ermoņikas. 

15. oktobrī ar solo programmu uzstāsies nepārspējamais bungu virtuozs Arti Orubs, skaņu režiju nodrošinās Ivars Ozols.

Artis Orubs ir viens no vadošajiem un pieprasītākajiem Latvijas bundziniekiem, Latvijas Radio bigbenda un vairāku citu muzikālo apvienību mūziķis, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļas mācībspēks, kurš pats savulaik skolojies Eiropas džeza mekās Utrehtā un Amsterdamā.

Par savu programmu Artis Orubs – bungu solo mūziķis atklāj: "Uz skatuves būs tikai viens cilvēks un klasiskais bungu komplekts. Nebūs neviena harmoniskā vai elektroniskā instrumenta, aiz kā mūziķis varētu paslēpties. Man šis eksperiments ar sevi tīri labi patīk, jo tas ļauj vēl vairāk atklāt savu būtību un saprast, kā veidojas ritmiskā skaņu mijiedarbība ar publiku. Arī katrs klausītājs, neatkarīgi no viņa vecuma vai pieredzes, tiks uzrunāts tieši un individuāli, jo mūzika ir maģija, kas raisa emocijas, rosina pārdomas, uzjundī atmiņas un ļauj ķermenim iekarst dejā. Tā būs aizraujoša pieredze un pārsteidzošs process, kuru varēsim izdzīvot kopā!"

19. novembrī ar solokoncertu klausītājus priecēs jaunās paaudzes pianisma spīdeklis Daumants Liepiņš, kurš pēdējos gados plūcis laurus daudzos nozīmīgos konkursos. Lielās mūzikas balvas 2017 laureāts apžilbina prestižu konkursu žūrijas un vienaldzīgu neatstāj nevienu, kam palaimējies dzirdēt viņa neordināro talantu. Daumants Liepiņš ir gan smalks un iejūtīgs kamermūziķis, gan spilgts solists saspēlē ar orķestri. Viņa klavierspēle ir tehniski nevainojama, bet interpretācijas – saturiski pārliecinošas un emocionāli piepildītas.

Savā jaunajā koncertprogrammā Liepiņš iekļāvis dažādos laikos tapušas spilgti tēlainas un romantiska pasaules redzējuma caurstrāvotas kompozīcijas. Līdzās Pētera Vaska gleznainajiem dabas vērojumiem – Vasaras vakara mūzika un Zaļā ainava – skanēs Artura Maskata īpaši Daumantam rakstīts jaundarbs. 2023. gads iezīmē arī romantisma dižgara Johannesa Brāmsa 190. un modernisma ģēnija Ģērģa Ligeti 100. gadskārtu. Dzirdēsim dinamisko un emocionāli nospriegoto Brāmsa Trešo klaviersonāti un Latvijā reti atskaņotās Ligeti virtuozi iespaidīgās etīdes Velna kāpnes un Varšavas rudens. 

Brīvdienu mūzikas ciklu 3. decembrī noslēgs Kārļa Lāča mūzikas koncertizrāde Mīli mani!, kurā uzstāsies iemīļotie aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Kaspars Znotiņš ar Kārli Lāci pie klavierēm.

Kārlis Lācis ir izcils teātra mūzikas komponists, spēlmanis un ritma stihijas pavēlnieks. Savā daiļradē viņš veiksmīgi apvienojis klasiskās un neakadēmiskās skatuves pasaules. Kārļa Lāča dziesmām piemīt īpaša ekspresijas un smeldzes stīga, kas raksturīga tikai viņa rokrakstam. Par mūziku izrādēm Pūt, vējiņi un Oņegins apbalvots ar Spēlmaņu nakts balvu.

Koncertizrādē skanēs Kārļa Lāča dziesmas ar Imanta Ziedoņa un Māras Zālītes dzeju no dažādām teātra izrādēm, dzejas lasījumi no Šekspīra līdz mūsdienu latviešu autoriem un Imanta Ziedoņa poēmām.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja