Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Rīgas ritmi uzstāsies Kubas džeza zvaigzne Roberto Fonseka

1. jūlijā VEF Kultūras pilī divdesmitajā festivālā Rīgas ritmi uzstāsies Kubas džeza zvaigzne Roberto Fonseka, pievienojoties arī populārajai kubiešu dziedātājai Danajai Suarezai, informēja festivāla pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

44 gadus vecais pianists un arī dziedātājs Fonseka ir spilgts kubiešu mūzikas pārstāvis, kurš nebaidās miksēt kopā džezu, fanku, bosanovu, salsu, mambo, rumbu, flamenko, mūsdienu regeja paveidu reggaeton, hiphopu un spoken word jeb runātā teksta stilistiku.

Rīgā Fonseka uzstāsies jaunākā, pērn klajā nākušā albuma Yesun reklamējošās pasaules tūres ietvaros. "Visaizraujošākais Kubas pianists atgriezies pie savām saknēm!" par viņa jauno veikumu sajūsminās prestižais britu laikraksts The Guardian.

"Yesun piemīt skaniskā pilnība, lai arī lielākoties tas ir trio darbs,” raksta leģendārais džeza žurnāls DownBeat. “Tā ir liecība ansambļa dinamiskajam diapazonam, kā arī līdera spējai vadīt gan spēlējot akustiskās klavieres, gan citus taustiņinstrumentus. Fonseka ik pa laikam nodemonstrē savu perkusīvo pieskārienu un bezgalīgo improvizatorisko veiklību. Bet vissvarīgākais ir tas, ka viņš parāda arī kodolīga melodisma izjūtu."

"Vai džezam obligāti jābūt "izaicinošam" vai "sarežģītam", lai tas tiktu atzīts par "labu"?" Fonsekas albuma recenzijā retoriski tiek jautāts prestižajā žurnālā JazzTimes. "Pianists Roberto Fonseka šajā jautājumā iezīmē dažas jaunas takas, neskatoties uz tādu stilu un ietekmju sajaukumu, ko daži varētu uzskatīt par pārāk atšķirīgām, ja ne pat opozicionālām."

Vadošajā pasaules mūzikas žurnālā Songlines apgalvots, ka "pianists turpina iecementēt savu vietu afrokubiešu slavas zālē". Viņš tiek nodēvēts par vienu no lieliskākajiem pianistiem uz šā brīža world music skatuves. Par Fonsekas devīto ar savu vārdu parakstīto albumu Yesun Songlines raksta: "Ar bundzinieka Raula Herreras un ilggadējā sadarbības partnera, kontrabasista Jandija Martineza palīdzību Roberto Fonseka turpina iedziļināties savas dzimtenes mūzikā."

Jāpiezīmē, ka abi minētie meistari kopā ar Roberto uzstāsies arī Rīgā. Tāpat, kā Danaja Suareza, kura arīdzan piedalījās jaunākā albuma ierakstā. Danaja jau tīņa vecumā kļuva par atpazīstamu mūziķi uz Havanas pagrīdes repa skatuves. Par viņu ieinteresējās Francijā dzimušais, bet Lielbritānijā strādājošais dīdžejs un ierakstu firmas īpašnieks Džailzs Pītersons, un Danaja tika pieaicināta piedalīties viņa veidotajā dziesmu izlasē Havana Cultura, kur Suareza tad pirmoreiz arī cieši sadarbojās ar Roberto Fonseku.

Viņas atšķirīgā balss un spēja repot un dziedāt pāri džeza klavieru skaņām, lauztajiem ritmiem vai regeja rifiem noveda pie tā, ka 2017. gadā Suareza tika nominēta četrām Latin Grammy balvām, ieskaitot gada labākās jaunās mākslinieces un gada albuma kategoriju. Danaju dēvē par "Kubas sieviešu sirdsapziņas hiphopa pārstāvi ar izsmalcinātu balsi un inteliģentiem dziesmu tekstiem".

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties bilesuserviss.lv.

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja