Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Vīnes klasika skanēs Bēthovena klaviersonātes Artas Arnicānes izpildījumā

2020. gadā visā pasaulē plaši tiek atzīmēta Ludviga van Bēthovena 250. dzimšanas diena. Arī festivāls Vīnes klasika un spožā pianiste Arta Arnicāne 15. februārī Mazajā ģildē piedāvā īpašu programmu, kas veltīta slavenā Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena klaviersonātēm, informēja koncerta rīkotāji.

Ludviga van Bēthovena daiļradē klaviersonātes žanrs bija līdzvērtīgs radošai laboratorijai, kurā novatoriski meklējumi un atklājumi savijās ar ļoti personisku izteiksmi. Kopumā 32 šī žanra paraugi caurvij visu Bēthovena daiļradi: meistara pirmās klaviersonātes tapušas vēl 18. gadsimta izskaņā, savukārt pēdējās – neilgi pirms viņa nāves, spilgti atsedzot komponista stila metamorfozes un laikmeta zīmes.

Koncerta soliste, patlaban Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne, ir sešpadsmit starptautisku konkursu laureāte un daudzu speciālbalvu ieguvēja. "Aicinu jūs piedzīvot Ludviga van Bēthovena klaviersonātes, tieši piedzīvot, nevis klausīties," saka Arnicāne, "jo manā interpretācijā piedalās arī klausītāji ar savu enerģiju, domām un pārdzīvojumiem, kopīgi radot kaut ko īpašu. Programmas centrā būs trīs desmitā opusa klaviersonātes, kas man vienmēr ir bijušas īpaši tuvas. Piektā sonāte Do minorā ir ārkārtīgi dramatiska, Sestā Fa mažora sonāte man ir īpaši mīļa, humora un nebēdnīgu joku pilna un Septītā Re mažora sonāte ir gandrīz kā izvērsta balāde, kā vēstījums par dziļām emocijām. Koncerta sākumā izskanēs Ludviga van Bēthovena Mazā Sol mažora sonāte, kas pazīstama kā Dzeguzes sonāte, savukārt koncertu noslēgs Atvadu sonāte.

Arta Arnicāne studējusi pie ievērojamiem mūziķiem – Teofīla Biķa un Sergeja Osokina Latvijā, Normas Fišeres Anglijā un Homero Frančeša Šveicē. Ar izcilību absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Skotijas Karalisko konservatoriju un Cīrihes Mākslu universitāti, kopumā iegūstot četrus atskaņotājmākslas maģistra grādus.

Īpaši spilgti viņa uzstājās 2010. gadā, iegūstot augstākās godalgas pianistu konkursos Šveicē, Anglijā, Polijā un Spānijā̄. Vēl pēc gada Arta kļuva par starptautiskā konkursa Prāgas pavasaris uzvarētāju, tam sekoja virkne piedāvājumu uzstāties Čehijas un Šveices pilsētās rīkotos koncertos un festivālos, būtiski sekmējot pianistes starptautisko atpazīstamību.

Līdzās solo koncertdarbībai Arta Arnicāne regulāri uzstājas dažādos kameransambļos, no tiem, kā būtiskākie, izceļami trīs: Duo Artena ar vācu vijolnieci Verēnu Mariju Ficu, Duo Arnicans ar dzīvesbiedru, vācu čellistu Floriānu Arnicānu un Latvian Piano Trio, kur Arta saspēlējas ar vijolnieci Elīnu Bukšu un čellisti Guntu Ābeli. Meistarīgo muzicēšanu Arta apvieno ar senlaicīgo āmuriņklavieru spēli, iedzīvinot autentiskā skanējumā Vīnes klasiķu un agrīnā romantisma mūziku.

Festivāls Vīnes klasika  notiks no 14. līdz 22. februārim. Tajā varēs dzirdēt ģeniālo Vīnes klasiķu – Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Jozefa Haidna, kā arī romantiķa Franča Šūberta skaņdarbus. Uz skatuves kāps izcilie mūziķi - franču trompetists Romāns Lelē, vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane, pianists Reinis Zariņš, soprāns Elīna Šimkus, Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio koris.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja