Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Franču revolūcija ar Jonasu Kaufmani – tiešraidē no Minhenes

Bavārijas Valsts operā Minhenē notikusi Umberto Džordāno operas Andrē Šenjē pirmizrāde, kuru iestudējis izraēliešu diriģents Omers Meirs Velbers un vācu režisors Filips Štelcls

Visas biļetes uz šo izrādi līdz sezonas beigām ir pārdotas. Galvenās lomas atveido vācu superzvaigznes – tenors Jonass Kaufmanis (Andrē Šenjē) un soprāns Anja Harterosa (Madlēna de Kuaņī) –, kā arī itāļu baritons Luka Salsi (Šarls Žerārs).

Sestdien, 18. martā, jauniestudējumu tiešraidē no Minhenes varēs noskatīties Bavārijas Valsts operas mājaslapā (www.staatsoper.de/tv), sākums – plkst. 20 pēc Latvijas laika.

Andrē Šenjē ir viena no spilgtākajām verisma operām. Tās pamatā ir franču dzejnieka Andrē Šenjē biogrāfija, 32 gadu vecumā viņš tika sodīts ar nāvi. Operas darbība risinās Franču revolūcijas laikā.

Režisors Filips Štelcls ir radījis dinamisku, krāšņu un rotaļīgu izrādi, kura izliekas par vēsturisku kostīmdrāmu, taču patiesībā to caurstrāvo laikmetīguma gars – galu galā šī ir opera par cilvēktiesībām, cīņu par ideāliem, vārda brīvību un mākslinieka tiesībām uz pašizpausmi.

Filips Štelcls ir pieredzējis kino, mūzikas videoklipu un reklāmas režisors; viņa klientu vidū ir Madonna, grupas Garbage un Rammstein. Pēdējos gados viņš aktīvi darbojas operas režijā (galvenokārt Vācijā, Austrijā un Šveicē), Andrē Šenjē ir viņa trīspadsmitais darbs muzikālajā teātrī.

Visās Filipa Štelcla izrādēs ir jūtama specifiska humora izjūta un ironija, viņa iestudējumi ir piesātināti ar farsa, groteskas un vodeviļas elementiem. Filips Štelcls ir studējis scenogrāfiju, tāpēc viņa uzvedumi ir interesanti uzbūvēti: Andrē Šenjē scenogrāfiju veido sarežģīta, mobila dekorāciju sistēma, kas atgādina leļļu māju. Piemēram, pirmajā cēlienā skatītāji redz grāfienes de Kuaņī grezno pili šķērsgriezumā, darbība risinās vairākās telpās vienlaikus: aristokrāti spēlējas pils parādes zālēs, kalpi ir iedzīti savos "būrīšos".

Tumšajā pagrabā risinās arī Andrē Šenjē un Madlēnas mīlas stāsts. Arī citas ainas risinātas līdzīgi – vairākos plānos, vairākos līmeņos (šajā metodē ir jūtama režisora kino pieredze). Opera ir jādzird Jonasa Kaufmaņa, Anjas Harterosas un Lukas Salsi izcilā snieguma dēļ. Fināla skats ar milzu giljotīnu un dzejnieka galvas nociršanu arī ir uzmanības vērts!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja