Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Gan apgaroti un svēti, gan dzirkstoši. Grupas Putni un Jēkaba Nīmaņa pasaules tautu Ziemassvētki

"Veidojot programmu Svēti un dzirkstoši. Pasaules tautu Ziemassvētki, kopā ar komponistu Jēkabu Nīmani un viņa vadīto Jakob Noiman Festival Band iedziļinājāmies dažādu valstu muzikālajās kultūrās – tā ir tautas mūzika, kas ietekmējusies no kristīgās tradīcijas, un arī otrādi – šodien tautā pazīstamas dziesmas, kas patiesībā ir cēlušās no baznīcas himnām latīņu valodā," stāsta vokālās grupas Putni vadītāja un dziedātāja Antra Dreģe. Jauno kopīgo Ziemassvētku programmu, kas veltīta pasaules tautu Ziemassvētku tradīcijām, mūziķi šomēnes līdz 27. decembrim atskaņos 10 koncertos Latvijas pilsētu baznīcās.

Vokālā grupa Putni katru gadu piedāvā alternatīvu programmu ierastajam Ziemassvētku repertuāram. Šogad tā veidota, balstoties uz sakrālās un tautas mūzikas mijiedarbību, kas jau gadsimtiem ilgi iedvesmo komponistus un izpildītājus un ir daudzu unikālu un sirsnīgu skaņdarbu rašanās avots. Pirms 500 gadiem baznīcas reformators Mārtiņš Luters, uzskatot, ka dziedāšana un mūzika ir ļoti svarīga dievkalpojuma daļa, centās baznīcas rituālus padarīt tautai tuvākus un saprotamākus. Dievkalpojumos ienāca korālis – vienkārša melodija, ko tauta viegli varēja iemācīties un dziedāt līdzi, turklāt dzimtajā valodā. Korāļu tēmas ļoti bieži bija tautā populāras laicīgās vai tautas dziesmas, kurām tika pielāgoti reliģiski teksti. Šis process notika arī Latvijā, papildinot baznīcas dziesmu grāmatu arī ar dažu labu latviskas izcelsmes melodiju. Līdzīgi kā viss cilvēces vēsturē, arī muzikālā tradīcija turpina dzīvot, mainoties līdzi laikam.

Programmā Svēti un dzirkstoši. Pasaules tautu Ziemassvētki skanēs portugāļu, armēņu, lībiešu, sicīliešu, meksikāņu, horvātu, serbu, bulgāru, maķedoniešu, latviešu un poļu Ziemassvētku mūzika. Uz katru koncertu sadarbībā ar Daudzbērnu ģimeņu asociāciju un baznīcu draudzēm bez maksas tiek aicināti vidēji 100 daudzbērnu ģimeņu locekļi un mazturīgie iedzīvotāji. Ieeja koncertos – pret ziedojumiem astoņu, 12 vai 20 eiro vērtībā, turklāt katrs, kurš noziedos 20 eiro, dos iespēju atnākt uz koncertu arī vienam maznodrošinātajam vai no daudzbērnu ģimenes.

Koncerti notiks: Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā 20. decembrī plkst. 19.00, Saldus Sv. Jāņa baznīcā 21. decembrī plkst. 18.00, Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā 22. decembrī plkst. 17.00, Kuldīgas Sv. Annas baznīcā 23. decembrī plkst. 18.00, Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē 25. decembrī plkst. 18.00, Jelgavas Sv. Annas baznīcā 26. decembrī plkst. 18.00, Rīgas Mārtiņa luterāņu baznīcā 27. decembrī plkst. 19.00 un Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā 28. decembrī plkst. 18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja