Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gordoniāde turpinās! Ventspilī notiks Maikla Gordona opusa Amplified pirmatskaņojums

23. un 24. aprīlī Ventspils koncertzālē Latvija ar amerikāņu komponista Maikla Gordona darba Amplified atskaņojumu sēriju noslēgsies mākslinieka Rūdolfa Bekiča un vēl kādu veidotā telpa instalācija Nabaga pasakas

Nabaga pasaku noslēgumā ar vairākiem koncertiem ierobežotam klausītāju lokam pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Maikla Gordona darbs Amplified elektrisko ģitāru kvartetam īpaši šim notikumam veidota Pastiprināta kvarteta jeb lietuviešu mūziķu Prana Kentras, Aida Tamuleviča, Deimanta Baļa un Dominika Norkūna izpildījumā.

Amplified atskaņojums turpina nesen aizsākto Gordoniādi, kad Ventspilī mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidotajā instalācijā Biežņa izskanēja komponista darbs sešiem sitaminstrumentiem Timber.

Pirms aptuveni divpadsmit gadiem pazīstamais amerikāņu komponists, viens no kolektīva Bang On a Can dibinātājiem Maikls Gordons, visticamāk, neplānoja un neiztēlojās, ka viena otrai sekojošas četras kompozīcijas viena instrumenta kamersastāviem kļūs par savdabīgu ciklu. Toreiz, 2009. gadā, sitaminstrumentu ansambļi Slagwerk Den Haag un Mantra Percussion, kā arī deju kompānija Club Guy & Roni komponistam pasūtināja jaundarbu. Maikls Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem Decasia un Dystopia jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos, radās darbs Timber – mūzika sešiem vienādiem koka sitaminstrumentiem jeb simantrām. Autors šo darbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos attīra prātu un raisa vīzijas.

Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – Rushes septiņiem fagotiem (2012), Amplified četrām elektriskajām ģitārām (2015) un 8 astoņiem čelliem (2018). Katrs no skaņdarbiem ir kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena Gordoniāde.

Lielajā piektdienā, 15. aprīlī, koncertzāles Latvija Mazās zāles durvis vērs Nabaga pasakas – mākslinieka, scenogrāfa Rūdolfa Bekiča un vēl kādu kopīgi veidota telpa. Pašlaik svarīgie jautājumi par ilgtspēju, resursu ierobežotību, izskata dominanti pār citām kvalitātēm, “zīmēšanos” ir mudinājuši autoru un komandu radīt savā ziņā “nabadzīgu” atmosfēru, kas sasaucas ar t. s. arte povera kustībai raksturīgo vizuālo valodu un domāšanas veidu XX gadsimta 60. un 70. gadumijā Itālijā.

Divdomība nosaukumā izvēlēta, lai apmeklētājus aicinātu padomāt gan par “nabaga stāstiem”, “nabaga literatūru”, kas šajos laikos, kurus nosaukt par “ne vienkāršiem” būtu mazākais, nav pirmo nepieciešamību saraksta augšgalā, gan par konkrētiem prozas darbiem, kuros pazemība, pieticība un vispārcilvēcība joprojām tiek uzskatīta par tikumu.

Telpa, kas no 15. aprīļa ik pievakari būs atvērta apmeklētājiem bez maksas, ir sava veida citāds turpinājums piedzīvotajai un pārsteidzošajai Biežņai, kas gadumijā daudziem koncertzāles apmeklētājiem kļuva par meditācijas vietu. Uz Nabaga pasakām ikviens aicināts līdzi ņemt gan savu lasāmvielu, gan izvēlēties to uz vietas, gan vakaros piedzīvot lasījumus un stāstu stāstīšanu Liepājas aktieru kompānijā.

Biļetes uz Maikla Gordona opusa Amplified atskaņojumu sēriju, kas notiks 23. un 24. aprīlī, ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. Katrs no četriem koncertiem būs pieejams ierobežotam – 20 klausītāju – lokam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja