Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Grupa Saucējas rīko festivālu Dabā un aicina uz tā ieskaņas koncertu

Trešdien, 29. maijā, grupa Saucējas aicina uz tradicionālās āra dziedāšanas festivāla Dabā ieskaņas koncertu, kas notiks plkst. 19.00 Pāvula Jurjāna mūzikas skolas estrādē Baložu ielā 24, Rīgā, Āgenskalnā.

Koncertā klausītāji dzirdēs pavasara un vasaras dziesmas no dažādiem Latvijas novadiem, bet koncerta beigās visi varēs izlocīt kājas dančos. Koncertā ieeja par ziedojumiem festivāla atbalstam.

Festivāls Dabā notiks 19. un 20. jūlijā Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā. Tas notiek jau otro reizi un pulcēs gan vietējās, gan ārvalstu folkloras grupas, kas praktizē dziedāšanu un tradicionālo instrumentu spēlēšanu dabas akustiskajā vidē.

Par koncertu Āgenskalnā tradicionālās dziedāšanas grupas Saucējas dalībnieces stāsta: "Lai arī rītdienas koncertā dziedāsim pilsētvidē, tomēr vēlamies klausītājiem parādīt, ka liela daļa latviešu tautasdziesmu ir dziedātas dabā – pakalnos, mežmalās, pļavās, pie ezeriem, upēm. Sēlijas rotāšana, ganu gavilēšana, Latgales tolku bolsi un dzagiuzes bolsi, Dienvidkurzemes garie saucieni un leiši tradicionāli ir dziedāti dabā, dziedātājiem mijiedarbojoties ar atbalsīm, putnu dziesmām un citām dabas skaņām. Festivālā Dabā šo varēs piedzīvot visi klausītāji gan koncertā, gan meistarklasēs, kurās praktiski varēs izmēģināt, kā tas ir - “palaist balsi” pa vējam vai pāri koku galiem.”

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt latviešu un citu tautu (lietuviešu, igauņu, zviedru, ukraiņu, portugāļu) tradicionālo mūziku teorētiski lekcijās, praktiski meistarklasēs, sajust dabisko akustiku kā unikālu kvalitāti, izbaudīt Sāvienas pilskalna ainaviskumu un izcilās akustiskās īpašības. Ieplānotas arī citas aktivitātes - orientēšanās pilskalnā, vietējo ražotāju tirdziņš, putnu foto izstāde, pilskalna augu iepazīšanas meistarklase. Festivāls notiks Ļaudonas pagasta svētku ietvaros. Dalība festivālā bez maksas.

Iecerēts, ka festivālā uzstāsies un meistarklases vadīs tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas, Otanķu etnogrāfiskais ansamblis, dūdinieks Eduards Klints, Krustpils Kultūras centra sēļu tradicionālās mūzikas grupa Krāce, A. Eglīša Ļaudonas pamatskolas bērnu un jauniešu folkloras grupa Driksnēni, Madonas novada folkloras grupas, kā arī mūziķi no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Zviedrijas un Portugāles.

Festivālu Dabā organizē kultūras menedžmenta centrs Lauska un grupa Saucējas, finansiāli atbalsta Madonas novada pašvaldība un Ļaudonas pagasta pārvalde, Latvijas Kultūras akadēmija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un ziedotāji.

 

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu Saucējas šogad svin 20 gadu jubileju un tās dalībnieces apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot daudzbalsībai, it sevišķi dabas akustiskajā vidē. Savas darbības laikā Saucējas sagatavojušas vairākas programmas, kā arī izdevušas piecus albumus (divi albumi saņēmuši Latvijas Mūzikas industrijas gada balvu Zelta mikrofons, viens – latgaliešu kultūras balvu Boņuks), veltītus atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja