Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Grupas Black Country, New Road un Black Midi festivālā Positivus. Britu salu melnā gvarde

Grupas Black Country, New Road un Black Midi – festivāla Positivus piedāvājums progresīvā roka gardēžiem.

Brīdī, kad pasaulē un Latvijā notiek diskusijas par vārda "melns" lietošanas niansēm (atcerēsimies kaut vai Rūjienas upeņu saldējumu Melnītis), lai, to sadzirdot vai izlasot, daļa sabiedrības netiktu aizvainota, uz festivālu Positivus brauc divas angļu grupas, kuru nosaukuma pirmais vārds ir "Black". Vai daudz ir bijis grupu, kuru nosaukumos ir šis vārds? Pirmās divas, kas nāk prātā, ir Black Sabbath un Black Rebel Motorcycle Club – abas jau kļuvušas katra par sava gadsimta rokmūzikas klasiku, un melnā krāsa ir šo mūziķu talismans. Arī jaunās paaudzes rokgrupas Black Midi un Black Country, New Road gribētos izcelt kā tās, kuru koncertus šogad noteikti vajadzētu apmeklēt, lai gūtu apstiprinājumu festivāla organizatora Ģirta Majora teiktajam, ka Positivus noteikti nav kļuvis tikai par hiphopa festivālu, kaut arī šī žanra mākslinieki ir vairākumā.

Gan Black Midi, gan Black Country, New Road ir radušās pagājušās desmitgades otrajā pusē, un tās noteikti varētu būt interesantas arī par pašiem mūziķiem daudz vecāku paaudžu klausītājiem, lai vēlreiz gūtu mierinājumu, ka rokmūzika kā māksla joprojām ir dzīva – abas komandas spēlē dramaturģiski piesātinātu psihedēlisko ārtroku ar ritma maiņām, klusākām vietām mijoties ar apdullinošu apokaliptisku troksni, muzikālo ainavu papildu ģitārām, bungām un vokāliem iekrāsojot arī ar klasiskās mūzikas instrumentiem – klavierēm, vijoli, pūšamajiem instrumentiem.

Grupas mēdz spēlēt kopīgos koncertos, šajos gadījumos dēvējot savu apvienību par Black Midi, New Road. Abas arī ražīgas, un konceptuālu ierakstu neilgajam pastāvēšanas laikam ir gana daudz, bet koncertizpildījums varētu būt elpu aizraujošs un skaists piedzīvojums, pēc kura prasītos mirklītis, lai atgūtos, pirms aptvertu tikko notikušo, kas festivālā būs pagrūti. Šīs grupas vislabāk būtu baudīt atsevišķā koncertā, kas, jācer, kādreiz notiks klubā Palladium, ja festivālā iesētās sēklas radīs pieprasījumu, tāpat kā pēc īsziņu lasīšanas cilvēki mēdz kādreiz atgriezties pie biezām grāmatām. Abu grupu mūzika ir kā roka simfonijas un operas, kas prasa uzmanību.

Black Country, New Road sastāvā šogad notikušas būtiskas izmaiņas – no tās ir aizgājis galvenais dziedātājs un ģitārists Aizeks Vuds, kura emocionāli bagātais vokāls bija viena no grupas skanējuma nozīmīgākajām iezīmēm. Viņa attālināšanās no grupas sakarā ar mentālās veselības problēmām liecina, ka tas, ko dzirdam ierakstos, kuros viņš daudzviet izklausās kā uz trauslās sevis plosīšanas robežas, nav bijis nekāds iestudēts teātris. Toties pārējie grupas dalībnieki, kuri arī saprot, ka ir lietas, ko nevar un nevajag mēģināt aizvietot, radījuši pavisam jaunu materiālu, gandrīz visiem dalībniekiem papildu saviem instrumentiem uzņemoties arī vokālās partijas. Koncertā neskanēs nekas no tā, kas tapis kopā ar Aizeku Vudu. Tātad pat grupas pazinējiem gaidāms jauns piedzīvojums. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja