Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Huana Djego Floresa un viņa draugu koncerts. Siržu lauzēju ārijas

Belcanto karalis Huans Djego Floress un viņa draugi Vīnes Valsts operā parāda, kādam ir jābūt ideālam galā koncertam

Svētdienas, 12. aprīļa, rītā piekļūt pie Vīnes Valsts operas nebija viegli – pilsētu satricināja ikgadējais maratons, kurā piedalījās vairāk nekā 40 000 skrējēju. Tā maršruts, kā allaž, ved garām operai, un dīvaini, ka šajā stratēģiski svarīgajā sacensību kontrolpunktā dārdēja vulgāra popmūzika, nevis ārijas. Brīdī, kad es tuvojos teātra ēkai, šeit skanēja britu popzvaigznes Čārlijas XCX dziesma ar vārdiem: "I don’t wanna go to school, I just wanna break the rules." Smalkā publika, aizbāžot ausis, vēlējās pēc iespējas ātrāk paslēpties operas mākslas templī un ļauties slavenā peruāņu tenora, belcanto karaļa Huana Djego Floresa sarīkotajām dzīrēm. Koncerta sākums – pulksten vienpadsmitos, to var uzskatīt par svētdienas muzikālo branču.

Tā bija labdarības akcija, kuras mērķis – atbalstīt Huana Djego Floresa 2011. gadā dibināto Peru jauniešu mūzikas izglītības projektu Sinfonía por el Perú. Paraugs šai iniciatīvai ir veiksmīgā, leģendārā programma El Sistema, kas 40 gadu darbojas Venecuēlā, – tā paredz maznodrošinātu bērnu un jauniešu iesaistīšanu mūzikas aktivitātēs. Lai bērni sit bungas orķestrī, nevis cits citu vai tūristus nabadzīgākajos Dienvidamerikas nostūros! El Sistema spožākais auglis ir temperamentīgais 34 gadus vecais diriģents Gustavo Dudamels, kurš pašreiz vada Losandželosas filharmonijas orķestri.

Vijole ieroča vietā

Kļuvis par vienu no veiksmīgākajiem tenoriem pasaulē, Huans Djego Floress savā dzimtenē nodrošina pieeju mūzikas izglītībai vairākiem tūkstošiem bērnu no sociāli nelabvēlīgākajiem reģioniem, kuros plaukst vardarbība, noziedzība, materiālā un garīgā nabadzība, kā arī plaši tiek izmantots nepilngadīgo darbs. "Ja bērnam laikus iedod mūzikas instrumentu, varbūt viņš nekad neķersies pie ieročiem," uzskata Huans Djego Floress. Kolektīva darbība mūzikas ansamblī jauniešiem aizstāj plosīšanos ielu bandās. Vecāki priecājas un lepojas ar bērnu panākumiem, nesūta viņus strādāt nelegāli.

Trijos gados Peru ar Huana Djego Floresa atbalstu ir atklāti 15 mūzikas centru, kuros mācās 2500 bērnu. Viņiem nav jākļūst par zvaigznēm, bet labākiem cilvēkiem. Viņi spēlē orķestros un dzied koros, tas ir efektīvs sociālās integrācijas veids. Ansamblis ir minisabiedrības modelis: bērni mācās komunicēt savā starpā, palielinās viņu pārliecība par saviem spēkiem, viņi sāk labāk mācīties skolā, samazinās agresijas līmenis. Bērni jūtas noderīgi un novērtēti, turklāt mūzika liek viņiem justies garīgi bagātākiem – vairākums nāk no ļoti trūcīgām, sociāli izstumtām ģimenēm.

Čečilia Bartoli mazgā grīdu

Svinīgā galā koncerta ievadā tika demonstrēta aizkustinoša īsfilma par to, kā Huans Djego Floress atgriežas Peru un saskaras ar mūzikas centru audzēkņiem. Viņi smaida un izstaro dzīvesprieku: "Ja mēs esam nabadzīgi, tas nenozīmē, ka esam viduvēji." Kāda mūzikas skolotāja raud: "Pie mums diemžēl var apgūt tikai vijoļspēli, bet gribētos, lai būtu arī čells, kontrabass, alts."

Koncertā Vīnes Valsts operā Huans Djego Floress bija sapulcējis savus draugus – pasaules zvaigznes (Luka Pizaroni, Anna Bonitatibusa, Ildars Abdrazakovs, Čečilia Bartoli, Vitorio Grigolo u. c.). Visi kopā sniedza paraugdemonstrējumu, kādam ir jābūt perfektam galā koncertam. Pašā sākumā uz skatuves parādījās Vīnes Valsts operas direktors Dominiks Meiers ar darvas karotīti: "Man ir sliktas ziņas. Anna Ņetrebko diemžēl nedziedās." Zālē atskanēja: "Ah!" Visas biļetes uz šovu bija pārdotas, visi vēlējās dzirdēt dievišķo Annu, kura divas dienas agrāk uz šīs pašas skatuves fenomenāli atveidoja Annas Boleinas lomu Gaetāno Doniceti operā.

Annas Ņetrebko prombūtne ļāva uzspīdēt citam soprānam: Vīnes Valsts operas štata soliste moldāviete Valentīna Nafornice izpildīja Nāras dziesmu mēnesim no Antonīna Dvoržāka operas un Mimī āriju no Džakomo Pučīni Bohēmas. Valentīnai Nafornicei ir apbrīnojami skaista, emocionāli piepildīta, nokrāsām bagāta, izkopta balss un samtains tembrs; tā ir balss, kurā ir jūtama izcila Eiropas opermākslas tradīcija. Šo vārdu ir vērts iegaumēt – Valentīna Nafornice daudz dzied Vīnē; pašlaik kopā ar Huanu Djego Floresu viņa gatavojas Doniceti Dona Paskvāles pirmizrādei.

Koncerta galvenais notikums – Čečilias Bartoli priekšnesums. Itāļu dīva ārkārtīgi reti piedalās galā koncertos; operas izrādēs viņa dzirdama galvenokārt tikai Zalcburgā un Cīrihē. Čečilias Bartoli specializācija ir unikālas koncertprogrammas, kurās viņa iepazīstina klausītājus ar mazzināmām mūzikas vēstures lapaspusēm. Taču atteikt Huanam Djego Floresam mecosoprāns nespēja un ieradās Vīnē, lai nodziedātu ar viņu kopā mazu fragmentu no Džoakīno Rosīni Pelnrušķītes. Atbilstoši operas titulvarones profesijai Čečilia Bartoli uzkāpa uz skatuves mūsdienu apkopējas tēlā: džinsos, kleitiņā, priekšautā, dzeltenos gumijas cimdos. Viņa cītīgi mazgāja skatuves grīdu, tīrīja no putekļiem mikrofonu statīvus un vienlaikus žilbināja ar koloratūrām. Huans Djego Floress un Čečilia Bartoli ļāva vaļu savam komiskajam talantam. Jāpiebilst, ka primadonna apkopēja bija aizliegusi sevi fotografēt – šis punkts tika iekļauts viņas līgumā.

Starptautiskie iekāres objekti

Skaļas ovācijas izpelnījās krievu bass Ildars Abdrazakovs, kurš dziedāja āriju no Džuzepes Verdi Dona Karlosa un duetā ar koncerta saimnieku – fragmentu no Rosīni Itālietes Alžīrā. Duets izskanēja tā, ka uzreiz sagribējās noklausīties šo operu pilnībā (Ildars Abdrazakovs Itālietē Alžīrā Vīnē dzied līdz aprīļa beigām).

Programmas beigās klausītāji sagaidīja starptautisko siržu lauzēju, vispārējas iekāres objektu Vitorio Grigolo: itāļu tenors uzstājās ar Kavaradosi āriju E lucevan le stelle no Pučīni Toskas, kuru izpildīja ar satriecošu ekspresiju un raudošu sejas izteiksmi. Šajā romancē viņš izdzīvoja visas sava varoņa kaislības – tā, it kā būtu nodziedājis operu pilnībā. Koncertu noslēdza visu dziedātāju kopīgais numurs – Ernesto de Kurtisa Non ti scordar di me. Uz skatuves bija visi, izņemot Čečiliu Bartoli. Viņai paredzēto ziedu pušķi Huans Djego Floress pasniedza kādai dāmai no pirmās rindas.

Zvaigznes uzstājās orķestra Harmonia Symphony pavadījumā – šis ir vēl viens Huana Djego Floresa projekts, kurš pērnā gada nogalē tika svinīgi prezentēts ANO mītnē Ženēvā. Orķestrī spēlē jaunie mūziķi no daudzām valstīm, kurās darbojas programmas, kas ir līdzīgas El Sistema un Sinfonía por el Perú. Jauniešiem Vīnē pievienojās daži Vīnes Valsts operas orķestra – Vīnes filharmoniķu – mūziķi. Pie diriģenta pults stājās ukrainis Andrijs Jurkevičs.

Svītrojam, rediģējam, baudām

Šis bija lielisks galā koncerts – kompakts, sabalansēts, ar gaumi un mēra sajūtu veidots. Precīzi divas stundas bez starpbrīža un liekām runām. Visi teksti un paziņojumi – programmiņā. Tikai pašās beigās Huans Djego Floress atļāvās pateikties klātesošajiem, dažiem atbalstītājiem un Vīnes restorānam Sole, kurā parasti ietur maltīti operzvaigznes. Pie mums galā koncerti vienmēr pārvēršas par nebeidzamu maratonu vairākās daļās un publika nogurst ātrāk nekā mākslinieki uz skatuves, kuri vēlas parādīt visu, uz ko ir spējīgi, tādējādi iespaidi izplūst un virsroku ņem nevis bauda, bet nogurums. Tā ir vislielākā māksla – veidojot galā koncerta programmu, iemācīties rediģēt un īsināt.

Jums, cienījamā Anna Bonitatibusa, – viena ārija no Figaro kāzām! Jūs, Luka Pizaroni, būsiet Leporello un dziedāsiet Madamina! Annas Ņetrebko nebūs? Svītrojam ārā duetu no Traviatas! Es, Huans Djego Floress, būdams pasākuma iniciators, izmantošu dienesta stāvokli, uzstāšos sākumā un beigās – izpaudīšos franču mūzikā, dziedāšu āriju no Žaka Ofenbaha operetes Skaistā Helēna un Vertera sirdi plosošo āriju no Žila Masnē operas!

Protams, plaši labdarības žesti cēlu mērķu vārdā ir labs publicitātes instruments, taču Huans Djego Floress visu dara patiesi un dedzīgi. Klausītājiem tā ir noderīga informācija: viņu iemīļotais tenors ir sociāli atbildīga zvaigzne. Samaksāsiet par Huana Djego Floresa disku, aiziesiet uz viņa koncertu un zināsiet – kāds bērns Peru jutīsies kaut nedaudz laimīgāks. Starp citu, nākamajā sezonā Huans Djego Floress Vīnes Valsts operā dziedās kopā ar Latvijas soprānu Marinu Rebeku – viņi atveidos galvenās lomas Šarla Guno operā Romeo un Džuljeta; izrādes notiks 2016. gada 23., 26. februārī un 1. martā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja