Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Iesaukums roka leģionā turpinās

Rokmūziķis Aivars Brīze aicina jaunos mūziķus piedalīties konkursā


Ogres kultūras centru 27.aprīlī piedārdinās skaļas ģitāras un ne mazāk skaļi vokāli - tur notiks pirmā atlase jauno mūziķu konkursam Roka leģions. Viens no konkursa organizatoriem Aivars Brīze uzskata, ka Latvijā rokmūzikas attīstība esot apstājusies. Taču "rokenrols ir ļoti dzīvs, tā ir dzīvība un elpa, nevis nodevas, tas ir pa īstam," saka Brīze un cer, ka rokmūzikas tradīcijas izdošoties atjaunot. Turklāt jaunos mūziķus piedalīties konkursā motivēs ne vien ideāli, bet arī galvenā balva 10 tūkstošu eiro apmērā.

Nekādas pazīšanās


Ideja par šāda konkursa rīkošanu Aivaram Brīzem esot radusies jau sen, vērojot Latvijas mūzikā notiekošo. "Pie mums ļoti tiražē ārvalstu lētuci - uz šejieni brauc visi, kam vien nav slinkums," skarbus vārdus netaupa Brīze, "turklāt tagad sākuši dziedāt visi, pat basketbolisti - vēl tikai dziedošo kapraču pietrūkst!" Neapmierinātību ar mūzikas kvalitāti viņā pastiprinājis arī novērojums, ka, viņaprāt, profesionāli mūziķi tagad sēž mājās - rokmūzika Latvijā esot nomirdināta. Brīze nevairās paskaidrot: "Jebkurš producents mēģina vieglāko ceļu, masām pārdodot lētu mūziku, kas iesaiņota spožā konfekšu papīrā," un kategoriski nosaka, ka nevarot divdesmitgadīgs šmurgulis no skatuves stāstīt par dzīvi. "Es pats tikai pēc trīsdesmit gadu sasniegšanas sapratu, ko gan īsti nozīmē dziedāt," pieredzē dalās agrākais Līvu solists.

Taču, cik ilgi sūrosies par esošo situāciju, - jādod iespēja jaunajiem mūziķiem sevi pierādīt. Tā nu kopš pagājušā gada jaunās grupas var pieteikties dalībai jauno rokmūziķu konkursā mājaslapā www.rocklegion.lv, to var darīt joprojām - vismaz līdz jūnija sākumam. Katrai grupai, lai piedalītos konkursā, jāsagatavo divas kompozīcijas - viena oriģināldziesma un viena kādas populāras dziesmas kaverversija. Šāds lēmums pieņemts tādēļ, lai saprastu, kāds īsti ir jauno mūziķu līmenis, turklāt vērtēšot īpaši izveidota un arī stingra žūrija - "izbraukt uz pazīšanos var pat necerēt," apsola Brīze. Jauniešu dziesmu izvēle bijusi pavisam pārsteidzoša, stāsta mūzikas veterāns - sākot no Muse un U2 līdz veterāniem Kiss, The Beatles un Slade, tāpat jaunieši nav smādējuši pašmāju klasiku, izvēloties Līvu un Lingas dziesmas. "Viņi izvēlējušies riktīgus roka hitus - tas ir apbrīnojami!" sajūsmā ir Brīze, taču arī piebilst, ka pats nemaz daudzām no šīm dziesmām, neskatoties uz pieredzi, pat neķertos klāt. Kaverversiju atskaņošana izvēlēta, lai varētu novērtēt, kā jaunie censoņi spēj sevi parādīt. "Arī Mocarts kopēja savu tēvu, no labākajiem ir jāmācās," pārliecināts ir Brīze. Īpašas ilūzijas gan viņš nelolo un pieļauj, ka gan jau kāda daļa no trīsdesmit astoņām grupām, kas līdz šim pieteikušās, varētu būt pavājas.

Ķeras pie roka


Brīze atklāj, ka šīgada Roka leģions esot vien sākums, jo aptvers tikai Baltiju - konkursā piedalīsies arī leišu un igauņu mūziķi. Taču viņš lūkojas arī uz Skandināviju, plānojot iesaistīt turienes mūziķus šajā kustībā, un sarīkot rokfestivālu. Viņš sola, ka Roka leģiona noslēguma koncertā, kas notiks 1.septembrī Dzintaru koncertzālē, uzstāsies pāris rokgrupas no Skandināvijas valstīm. Protams, konkursa organizatori apzinās, ka pirmais un otrais gads būs pagrūts, taču tas, kā dēļ censties, esot tā vērts. "Latvijā jau rokmūzikas praktiski vairs nav, var nosaukt vien pāris grupas, kas to spēlē - Opus pro, Dzelzs vilks…" atzīst Brīze.

Taču arī viņš pats ko darot lietas labā - neskaitot Roka leģiona organizēšanu, Brīze joprojām aktīvi nodarbojas ar mūzikas lietām, un pavisam nesen dibināta jauna grupa, kuras nosaukums ir Leģions. Tajā apvienojušies Latvijas rokmūzikas pazinējiem jau labi zināmi mūziķi - Aivars Brīze, Tomass Kleins, Vilnis Krieviņš, Eduards Glotovs un Zigis Latuškēvics. Patlaban notiek darbs pie jaunā albuma ierakstīšanas, un, iespējams, tas dienasgaismu ieraudzīs jau šī gada rudenī. Turklāt 24.maijā jaunizveidotā muzikālā apvienība pirmo reizi parādīsies plašākai publikai Siguldas estrādes atklāšanas koncertā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja