Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ieva Parša un Andrejs Osokins koncertā atklās albumu I bērzs, i smilgas

Svētdien, 3. aprīlī, plkst. 15.00 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars koncertsērijā Personīgi spoži mirdzošais mecosoprāns Ieva Parša un harismātiskais pianists Andrejs Osokins ar īpašu koncertu klausītājiem prezentēs dueta jauno mūzikas albumu I bērzs, i smilgas.

Albumā un koncerta programmā skanēs latviešu komponistu Emiļa Melngaiļa un Kristapa Pētersona vokālās kamermūzikas pērles, ko ar lielu pietāti un rūpību atlasījuši abi mūziķi.

"Ļoti mīlu klasisko latviešu vokālo kamermūziku, un daudz to dziedot, man ir izveidojies skatījums uz tās “iekšējo, apslēpto kodu”, kā arī urdoša vēlme padarīt to redzamāku. Vēlējos ierakstīt latvisku kamermūzikas disku, un nenācās ilgi domāt – ielūkojoties sevī, Melngailis un Pētersons "izleca" bez vilcināšanās. Tikai pēcāk izrādījās, ka Melngaiļa solodziesmu ieskaņojumu nav daudz... Un Pētersona – ne tik! Ierakstot albumu Liepājas koncertzāles ierakstu studijā, piedzīvojām sava veida "latvisko meditāciju", un ceru, ka to sajutīs un tai ļausies arī koncerta apmeklētāji," par programmas veidošanu stāsta Ieva Parša.

Programmu izkrāšņos vitālā pianista Andreja Osokina izpildītie Bartoka un Mocarta klaviermūzikas darbi: "Mūsu koncertprogrammai ar Ievu Paršu vēlējos pievienot vēl divu autoru – Mocarta un Bartoka – darbus. Mocarta skaņdarbs Divpadsmit variācijas uz Ah vous dirai-je, Maman tēmu jau 18. gadsimta Francijā bija populāra bērnu dziesma, ko šodien mēs vairāk zinām kā Twinkle Twinkle Little Star melodiju. Tā ir ļoti bērnišķīga, naiva un saulaina mūzika, kas, manuprāt, lieliski sasaucas ar vairākām no albumā iekļautajām Emiļa Melngaiļa dziesmām. Savukārt Bartoka svīta Zem klajas debess ir viens no nopietnākajiem un izvērstākajiem šī komponista skaņdarbiem klavierēm solo, kas no vienas puses sasaucas ar Melngaili, jo abi bija izcili etnogrāfi, kuri krāja ļoti daudz senatnīgo tautas melodiju, bet no otras puses Bartoka mūzika ir ļoti mūsdienīga, tādējādi sasaucoties ar Pētersona radītajiem darbiem."

Jaunais latviešu kamermūzikas albums 2021. gada nogalē ieskaņots tieši Liepājas koncertzāles Lielais dzintars ierakstu studijā un izlaists Nacionālās ierakstu kompānijas Skani paspārnē. Koncerta apmeklētājiem būs pirmreizēja iespēja iegādāties jaunā ieraksta CD disku, kā arī iespēja tikties ar mūziķiem koncertsērijai Personīgi raksturīgajās pēckoncerta sarunās 2. stāva galerijā, lai baudītu nesteidzīgas sarunas neformālā gaisotnē.

Sērijas turpinājumā 8. maijā plkst. 15.00 gaidāma tikšanās ar šarmanto aktrisi Rēziju Kalniņu un virtuozo ģitāristu Kasparu Zemīti, kuri klausītājiem sagatavojuši mūzikas un dzejas programmu Brīdis pēc vakariņām, kas izskanēs kā īpašs veltījums Mātes dienā.

Biļetes uz klātienes koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā, savukārt koncertu tiešraižu biļetes pieejamas vietnē www.digitalaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja