Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdod komponista Tālivalža Ķeniņa skaņdarbu pasaules pirmieskaņojumus

Nacionālā ierakstu kompānija SKANi šodien, 6. novembrī, laiž klajā albumu ar trīs Tālivalža Ķēniņa skaņdarbiem, kas līdz šim nav ieskaņoti un izdoti, informēja ierakstu izdevniecības pārstāvji.

"Mums nekad nebūtu tāda komponista kā Tālivaldis Ķeniņš, ja viņš pēc Otrā pasaules kara būtu palicis Latvijā. Parīze ir tā, kas viņu atšķir no citiem tā laika komponistiem, un šo visaugstāko rūdījumu mēs varam dzirdēt katrā viņa partitūrā - arī tajās, kas ir iekļautas šajā diskā," stāsta mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis.

Komponista Tālivalža Ķeniņa (1919-2008) daiļradē pārstāvēto žanru un skaņdarbu loks ir ļoti plašs, taču ierakstos iemūžināto darbu skaits ir salīdzinoši neliels, tāpēc Latvijas Mūzikas informācijas centrs un ierakstu kompānija SKANi  šo skaitu papildina, izdodot trīs simfonisko darbu ieskaņojumus, kas ierakstīti šī gada vasarā ar Kultūras Ministrijas atbalstu no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Jauno albumu ieskaņojis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā. Tajā iekļauti: Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un orķestrim (solisti - Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis, Elīna Endzele, Guntars Freibergs un Ernests Mediņš); Vijolkoncerts (solo - Eva Bindere), kā arī skaņdarbs Beatae voces tenebrae simfoniskajam orķestrim.

Lai arī dzimis Latvijā, Tālivaldis Ķeniņš par savu komponistu tiek uzskatīts arī  Kanādā. Pēc kompozīcijas studijām Latvijas Konservatorijā pie Jāzepa Vītola, Otrā pasaules kara beigās Ķeniņš devās uz Parīzi. Tur viņš turpināja muzikālo izglītību Parīzes konservatorijā (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris), kas allaž bijis viņa ilgotais sapnis. Vēlāk emigrēja uz Kanādu, kur kļuva par vienu no ievērojamākiem komponistiem, pedagogiem un mūzikas dzīves darboņiem.  Bijis Toronto Universitātes profesors un Kanādas Komponistu līgas prezidents. Dibinājis Toronto latviešu koncertu asociāciju un, kolīdz Latvija 1991. gadā atguva neatkarību, bija viens no pirmajiem trimdas komponistiem, kurš aktīvi darbojās pie kultūras saišu atjaunošanas ar dzimteni. 1995. gadā Tālivaldim Ķeniņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka gods un 2005. gadā komponists saņēma Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu. 

Albums no šodienas pieejams gan CD formātā, gan visās populārākājās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās visā pasaulē. 

Šis ir jau 46 albums ko izdevniecība SKANi ir laidusi klajā kopš darbības uzsākšanas 2014. gadā. 

SKANi ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, SKANi izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī digitālās mūzikas platformās Spotify, iTunes, Amazon Prime un citās. Pērn SKANi albumi sasniedza 300 000 klausītāju lielu auditoriju. SKANi ir Latvijas Mūzikas informācijas centra zīmols, kas darbojas pateicoties VKKF un Kultūras Ministrijas atbalstam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja