Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izdots albums ar latviešu komponistu darbiem trompetei un ērģelēm

Šodien, 19. februārī, klajā nāk nacionālās ierakstu kompānijas SKANi albums Distant Light (Tālā gaisma), kurā trompetists Jānis Porietis un ērģelniece Ilze Reine ierakstījuši līdz šim neieskaņotus vairāku latviešu komponistu darbus trompetei un ērģelēm. Ieraksts tapis Rīgas Domā, kur ir vienas no pasaulē zināmākajām un lieliskākajām romantisma laika ērģelēm.

Kopumā albumā ieskaņoti 11 skaņdarbi ar komponistu Maijas Einfeldes, Ilzes Arnes, Riharda Dubras, Alvila Altmaņa, Dzintras Kurmes-Gedroicas, Georga Pelēča, Renātes Stivriņas un  Romualda Jermaka darbiem trompetei un ērģelēm.  Ieraksts ir tapis pagājušā gada otrajā pusē un ir pašu mākslinieku - J. Porieša un I. Reines - iniciatīva.

"Trompete un ērģeles ir lielisks tandēms, kas var atklāt plašu krāsu paleti, jo trompete ir viens no retajiem, ja ne vienīgais no instrumentiem, kas spēj sacensties ar ērģeļu varenību un nepalikt to ēnā. Šie instrumenti spēj radīt gan dziļas skumjas, gan fantastisku prieku un pacilātību. Mūzika šajā albumā ir kā spoža gaisma bez noteikta izcelsmes avota, kas piepilda un dod spēku iet tālāk. Novēlu ikkatram, kurš klausās šo mūziku, ļauties šīs gaismas piepildījumam,"  stāsta Jānis Porietis. 

Trompetista Jāņa Porieša un ērģelnieces Ilzes Reines duets izveidojās Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kur Jānis ir draudzē un Ilze – kopš 1996. gada Mūzikas daļas vadītāja, ērģelniece un baznīcas kora diriģente. Pirmais kopīgais ieskaņojums tapa 2006. gadā Jāņa baznīcas tvartam Dievs dziesma man, un kopš tā laika abi mūziķi tikušies daudzos koncertos Latvijas dievnamos, uzstājušies arī Harkovas filharmonijā un savā repertuārā uzkrājuši apjomīgu Latvijas komponistu darbu kopumu.

Jānis Porietis ir šobrīd ievērojamākais Latvijas trompetists, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā trompete, JVLMA asociētais profesors un metāla pūšaminstrumentu klases vadītājs, solists un kamermūziķis. Jānis Porietis arīdzan ir izcils un pieprasīts profesionāls fotogrāfs, īpaši iecienīts mūziķu vidū un jaunā  albuma vāciņu rotā viņa veidots foto ar dažādajiem instrumentiem, kas skan ierakstā.

Ilze Reine kopš 1996. gada ir Rīgas Jāņa baznīcas ērģelniece un draudzes kora vadītāja, iepriekš bijusi ērģelniece Raunas evaņģēliski luteriskajā draudzē, kā arī koncertējusi Latvijā, Vācijā un Ungārijā.  Beigusi ērģeļmācības Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Larisas Bulovas, kā arī Hochschule für Kirchenmusik (Herforda, Vācija) un apmeklējusi J. Laukvika, H. Vogela, B. van Oostena un E. Koimana rīkotās meistarklases.

Albums pieejams gan CD formātā, gan visās populārākājās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās visā pasaulē. 

Šis ir jau 53. albums, ko izdevniecība SKANi ir laidusi klajā kopš darbības uzsākšanas 2014. gadā. 

SKANi ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, SKANi izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī  digitālās mūzikas platfromās Spotify, iTunes, Amazon Prime un citās. Pērn SKANi albumi sasniedza 300 000 klausītāju lielu auditoriju. SKANi ir Latvijas Mūzikas informācijas centra zīmols, kas darbojas pateicoties VKKF un Kultūras Ministrijas atbalstam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja