Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jānis Stībelis. Gandrīz kosmopolīts

Jānis Stībelis Dzintaros kopā ar draugiem sniegs koncertu

Svētdienas novakarē Dzintaru koncertzālē uzstāsies Jānis Stībelis — šis būs viņa pirmais koncerts Latvijā pēc ilgāka pārtraukuma, kā atzīst arī pats mūziķis, dzimtenē viņš pārāk bieži neuzstājoties. Taču koncertā skanēs pati esence no viņa daiļrades — gan mūžam dzīvās evergreen kompozīcijas, gan paša Stībeļa komponētie skaņdarbi. Turklāt būs arī muzikāli noskaņoti viesi!

Uz draudzīgas nots

Koncertēšanas vieta — Dzintaru koncertzāle — izvēlēta vienkāršu apsvērumu dēļ — tā ir viena no retajām vietām, kas atbilst šādam koncerta formātam. Turklāt šī ir vienīgā brīvdabas estrāde, kas ir pietiekami tuvu Rīgai, turklāt arī sakopta, ar labu akustiku. Stībelis arī piebilst, ka piekrītot maestro Raimondam Paulam — ideālākā vieta koncertu norisei ir Kongresu nams, un neesot saprotams, kādēļ tas joprojām nav paplašināts.

Koncerts plānots trijās daļās. Pirmajā skanēs visā pasaulē labi pazīstamas dziesmas, kuras savulaik izpildījuši Frenks Sinatra, Džordžs Bensons, Rejs Čārlzs… "Tā ir klasika, evergreen, kas dzīvo cauri gadiem," saka dziedātājs un piebilst, ka pašam esot interesanti dziedāt melodijas, ko pirms viņa izpildījuši jau neskaitāmi mākslinieki. Lai atsvaidzinātu pagājušā gadsimta pirmās puses noskaņas, viņš izpildīs arī vienu jaunu kompozīciju ar Ojāra Kalniņa vārdiem — Be With Me. Savukārt nākamajā koncerta daļā skanēs dziesmas, kuras klausītāji iemīļojuši un no kurām, kā saka pats dziedātājs, "neaizbēgt" — Glāze piena, Tikai tev, Brown Eyes, Ļubovj nastala… Protams, arī citas kompozīcijas, kas tapušas pēdējo s gados. Un koncerts noslēgsies uz visnotaļ draudzīgas nots — uz skatuves kāps Stībeļa draugi un kolēģi, kuri gan duetā ar Jāni, gan arī solo izpildīs arī vakara "galvenā mākslinieka" dziesmas. Nevilšus rodas jautājums — vai tiešām visi minētie ir tuvi cilvēki, vai tomēr tas ir vien mārketinga triks… Taču dziedātājs šīs šaubas izkliedē, sākot uzskaitīt — ar Intaru Busuli pazīstami jau kopš Talsu laikiem, ar Normundu Rutuli nācies sadarboties, Arnis Mednis ir Jāņa labs draugs…

Nomainīt dekorācijas

"Kādudien jau vajadzētu doties Latvijas tūrē," nosaka Stībelis, bet uzreiz arī piebilst, ka pagaidām izbraukāt uz visām Latvijas atvērtajām skatuvēm nav sanācis laika trūkuma dēļ, kādos pilsētas svētkos gan viņš kopā ar bigbendu labprāt uzspēlētu. Galvenais iemesls, kādēļ mūziķis neraujas uzstāties visur, kur aicina, ir vienkāršs — esot alternatīvas ārpus Latvijas robežām. "Jau sesto gadu regulāri dziedu Krievijā, kā arī citās bijušās Padomju Savienības valstīs — Ukrainā, Kazahstānā, Baltkrievijā, Gruzijā un citur. Teritorija ir milzīga, tās plašumi neizbraukājami…" dziedātājs atklāj, ka uzstājies pat Sibīrijā. Viņš gan arī piebilst, ka sākotnēji azarts un degsme bijuši daudz lielāki, tagad spēki tiekot veltīti rietumu iekarošanai. Stībelis gan uzsver, ka sevi par simtprocentīgu kosmopolītu neuzskatot, lai arī iezīmes esot manāmas — "sajūta, kad vari uzrunāt auditoriju ārpus Latvijas, ir patīkama, nākas vien nomainīt dekorācijas".

Oktobra beigās gaidāms jauns albums — puse no tā ierakstīta Latvijā, kamēr otra puse — miglainajā Anglijā. Jānis pats saka, ka jaunās dziesmas tuvākas būs cilvēkiem, kas klausās džezu, soulmūziku, uzreiz gan arī piebilstot, ka mūsdienās arī šie žanri jau uzskatāmi par popmūziku. Visas dziesmas būšot angļu mēlē, taču Jāni nevajagot uzskatīt par dziedātāju, kurš nedzied dzimtajā valodā.

Viņš arī nodalījis savu skatuves dzīvi šeit un ārpus valsts robežām — ārzemēs dziedātāju vairāk pazīst kā Džeju Stīveru. Izskaidrojums šim pseidonīmam ir vienkāršs — Džejs ir saīsinājums no vārda Jānis angļu versijā, savukārt Stīvers bijis Jāņa vectēva uzvārds, ko dziedātājs dzīvē nav pat saticis. "Uz skatuves atdodu godu vectēvam," nosaka mūziķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja