Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunības degsme JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertos

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) aicina uz JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertiem Valkā un Rīgā

27. septembrī plkst. 19 orķestris kopā ar Akadēmijas jaukto kori viesosies Valkas kultūras namā. 28. septembrī plkst. 18 klausītāji būs gaidīti JVLMA Lielajā zālē Rīgā. Pie pults stāsies JVLMA orķestra jaunais mākslinieciskais vadītājs un diriģents Kaspars Ādamsons.

Programmā – Karla Marijas fon Vēbera uvertīra operai Oberons, Pētera Plakida Vēl viena Vēbera opera klarnetei un orķestrim (soliste Laima Ratniece-Miltiņa), Jura Karlsona Magna opera Domini solistiem, korim un orķestrim, kā arī Ludviga van Bēthovena Fantāzija do minorā klavierēm, korim un orķestrim. Bēthovena skaņdarbā solo spēlēs viens no pašmāju spilgtākajiem pianistiem Andrejs Osokins.

Andrejs Osokins atklāj, ka viņa repertuārā jau ir visi Bēthovena koncerti klavierēm ar orķestri, un šī Fantāzija tiek apgūta īpaši šim sezonas atklāšanas koncertam.

JVLMA simfoniskā orķestra koncertu klausītāji ir pārliecinājušies par šī kolektīva repertuāra daudzveidību. Pēdējā laikā programmas aptver plašu ārzemju mūzikas panorāmu, tikpat kupli repertuārā tiek pārstāvēta arī latviešu skaņumāksla – no augstskolas dibinātāja un patrona Jāzepa Vītola hrestomātiski pazīstamajiem opusiem līdz studentu jaundarbiem.

Jaunās sezonas pirmajai vokāli simfoniskajai programmai izvēlēti klasiski, vācu romantisma un novatorisma caurstrāvoti simfoniskās mūzikas paraugi, kā arī divu latviešu komponistu muzikāli krāsaini skaņdarbi.

Bijušā Mūzikas akadēmijas profesora Pētera Plakida dzirkstoši asprātīgā parodija Vēl viena Vēbera opera klarnetei un orķestrim komponēta par Karla Marijas Vēbera operu tēmām. Tajā Pēteris Plakidis apvienojis operas un koncerta žanru, uzticot klarnetei galveno lomu. Spilgti teatrāls, ar veselīgi ironisku skatu uz romantiskās operas klišejām, citātiem, kolāžām un alūzijām pārpilnais darbs sajūsminājis klausītājus daudzās valstīs. Šo skaņdarbu atskaņojuši visi Latvijas vadošie klarnetisti.

Sezonas atklāšanas koncertam klarnetes solo izpildītājs tika noteikts nopietnā konkursā septembra vidū: iespēju muzicēt kopā ar saviem studiju biedriem ieguva 1. semestra studente Laima Ratniece-Miltiņa.

Jaunā klarnetiste absolvējusi Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu (EDMV), kur mācījusies pie klarnetista Mārtiņa Circeņa. Laimas talantu un mērķtiecību apliecina panākumi starptautiskos konkursos – iegūta 3. vieta Eduarda Medņa XVIII starptautiskajā konkursā Jaunais mūziķis (2016), 1. vieta starptautiskajā Saverio Merkadantes konkursā Itālijā (2016) un Latvijas Kultūras ministrijas atzinība par to.

Laima Ratniece-Miltiņa ir ieguvusi 1. vietu XIII starptautiskajā jauno kamermūziķu konkursā Muzicējam kopā ar draugiem (2018), kurā piedalījusies ar EDMV klarnešu kvartetu Hyoscyamus Gunāra Kļaviņa vadībā.

Jaunajai mūziķei šī nav pirmā uzstāšanās ar orķestri. Viņai tika dota brīnišķīga iespēja šopavasar muzicēt kopā ar orķestri Sinfonia Concertante un atskaņot Ārona Koplenda Klarnetes koncertu Gunta Kuzmas vadībā.

Mārtiņš Circenis savu audzēkni raksturo kā enerģisku, dzīvespriecīgu un ļoti centīgu, ko apliecina fakts, ka, uzsākot klarnetes studijas vēlāk nekā ierasts, Laima ir sasniegusi ļoti augstu līmeni. Pētera Plakida skaņdarbs Vēl viena Vēbera opera ir izteikts raksturlomu skaņdarbs ar spilgtiem kontrastiem, tādēļ Laima ir visatbilstošākā  savas atraktivitātes un skatuviskās harismas dēļ. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja