Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kārļa Lāča Momenti un Uģa Prauliņa Elementi orķestra Sinfonietta Rīga koncertā

21. janvārī plkst. 19 kultūras telpā Hanzas perons kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā atskaņos Uģa Prauliņa un Kārļa Lāča mūziku

Pēc pirmatskaņojuma koncertzālē Cēsis pirmo reizi klātienē Rīgā būs iespēja dzirdēt Uģa Prauliņa monumentālo crossover žanra darbu – roka saplūsmes simfoniju Elementi, kurā savijušās XX gadsimta progresīvā roka un fusion džeza ietekmes un akadēmiskā tradīcija. Savukārt ievērojamais džeza pianists un komponists Kārlis Lācis klausītājiem piedāvās savu pandēmijas laika dienasgrāmatu – svītu stīgu orķestrim Momenti.

Kārlis Lācis par šo opusu stāsta: "Savā darbā es runāju par skaņu momentiem. Tos varam salīdzināt arī ar dzīves un sajūtu mirkļiem, to netveramību un vienlaikus nozīmību. Šajā darbā velti meklēt kādu plašāku kontekstu vai monumentālu koncepciju. Īsie, acumirklīgie dzīves fragmenti ir patiesā šī brīža īstenība. Tie izaug viens no otra, tie nemitīgi mainās, tie pārplūst viens otrā. Darba tapšanas laiks manās lauku mājās, tālu prom no pandēmijas trauksmes, ir bijis harmonisks un mierpilns process, tas lielā mērā līdzinās paša darba uzstādījumam – dzīves mirkļu pierakstam. Tīri fakturāli mans pašmērķis bija šo momentu plūsmu likt izteikt stīgu orķestrim, panākt skanējuma sulīgumu ar stīgām, ar stīgu vibrācijām."

Uģa Prauliņa mūzika ir sazarojums. Viņš būvē elektroniskas partitūras un spēlē progresīvu roku, viņš ceļ pagāniskas katedrāles un ar tīru gaisu piesmeltas liturģijas. Ar saknēm viņš stāv stipri Latvijas zemē. Ne bez iemesla vārds "saplūsme" vīd Uģa Prauliņa roksimfonijā.

Normundu Šnē un Uģi Prauliņu vieno interese par XX gadsimta 70. gadu progresīvā roka un fusion roka fenomenu. Cēsīs pirms diviem gadiem pirmatskaņotā roka saplūsmes simfonija Elementi ir muzikāliem citātiem bagāts, dinamisks un atraktīvs skaņu audekls, kurā līdzās stīgu un pūtēju grupām dzirdam arī klasisko roka trio – ģitāru, basģitāru un sitamos instrumentus.

Gatavojoties simfonijas pirmatskaņojumam koncertzālē Cēsis, Uģis Prauliņš savās piezīmēs rakstīja: "Es vēlējos beidzot rakstīt to, kas mani mūzikā ir fascinējis, bieži vien – neaizsniedzami apvāršņi, virsotnes, skats no ideālu virsotnēm, vai tas ir klasiskais progresīvais smagais roks vai fusion džezs un šīs valodas legalizēšana akadēmiskās mūzikas vidē, ko izdarīja pazīstamie, mūsdienās jau bieži atskaņotie minimālisti pirms četrdesmit piecdesmit gadiem…"

Pēc ilgāka pārtraukuma Sinfonietta Rīga atjauno pēckoncertu sarunu tradīciju, kurā klausītājiem piedāvāts tikties ar māksliniekiem, uzdot jautājumus, dalīties iespaidos par dzirdēto. Šoreiz uz sarunu ar publiku pēc koncerta aicināti Kārlis Lācis, Uģis Prauliņš un diriģents Normunds Šnē. Sarunu vadīs žurnāliste Krista Vāvere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja