Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Klajā nācis singls no Riharda Dubras pirmā simfoniskā albuma Mystery of His Birth

Nacionālā ierakstu kompānija Skani laiž klajā singlu no komponista Rihardas Dubras pirmā simfoniskā albuma Mystery of His Birth, kas klajā nāks maija sākumā. Albumu ieskaņojis Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Atvars Lakstīgala, bet čella solo spēlē Ēriks Kiršfelds, informēja ierakstu kompānija Skani direktors Egīls Šēfers.

"Savā skaņdarbā spēlējos ar Ziemsvētku nakts izjūtām. Tā ir tēma, kas man ļoti tuva. Līdz ar to mūzika ir kā klusināts tēlojums par to, kas varētu šādā brīnumu pilnā naktī notikt. Tēlojums, sapņojums, pārdabisks brīnums – tas ir mūzikas centrā," saka komponists Rihards Dubra.

Albuma anotācijā, sarunājoties ar muzikologu Dāvi Eņģeli, Dubra atklāj, ka tieši ar Mystery aizsācies jauns posms viņa daiļradē, kura muzikālo valodu raksturo periodiska ostinato ritmu parādīšanas, pretnostatīta lēnam un plūstošam tematiskam materiālam, tādējādi manipulējot ar klausītāja laika izjūtu. Komponists atzīst, ka šis ostinato elements viņa mūzikā ienācis jau senāk amerikāņu minimālistu  – jo īpaši Filipa Glāsa un Džona Adamsa – ietekmē, taču šobrīd atklājās pavisam citādā ietvarā.

"LSO ar Rihardu Dubru ir sena sadarbības vēsture, tai skaitā nesenās un plašu rezonansi guvušās operas Suitu sāga uzvedums koncertzālē Lielais dzintars. Starptautiski Riharda Dubras vārds arvien plašāk izskan vokālās un garīgās mūzikas kontekstā, īpaši viņa garīgās motetes, taču nu priecājamies, ka varam klausītājus Latvijā un visā pasaulē iepazīstināt ar šī izcilā latviešu skaņraža simfonisko mūziku. Esmu pārliecināts, ka šīs mūzikas žanrā Dubram tas ir tikai sākums un es nepacietībā gaidu, kā veidosies viņa simfoniskā mūzikas valoda turpmāk," – tā albuma izdevējs Egīls Šēfers.

Singls no šodienas pieejams visās populārākājās mūzikas lejuplādes un straumēšanas platformās.

 

Top komentāri

garīgi šļaugani
g
Izteikti skumja tā Kunga dzimšana. Vai attēlota zīdaiņu slaktēšana pēc Hēroda pavēles? Vai arī domāts veltīgs upuris? Komponista teiktajam mūzika neatbilst.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja