Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas priekšvakarā atskaņos Mocarta Rekviēmu

Dienu pirms Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas, trešdien, 24. martā plkst.19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēma atskaņojums, kurā piedalīsies mūziķi no Latvijas un Nīderlandes. Šis koncerts klausītājiem pieejams bez maksas, informēja J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Muzicēs solisti Ance Purmale (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns), Jānis Kurševs (tenors) un Deniss Trans (basbaritons), Holandes koncertkoris (Holland Concert Choir), ērģelnieks Vims Loefs (Wim Loef) no Nīderlandes un Latvijas Universitātes kamerorķestris. Atskaņojumu vadīs nīderlandiešu diriģents Niko Filips Hoviuss (Nico Philipp Hovius).

Kā stāsta J.Lāce, draudzība un sadarbība ar Hērlenas universitātes mūziķiem aizsākusies 2008. gada oktobrī, kad J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju apmeklēja kultūras tūrisma grupa no Nīderlandes. Tās sastāvā bija arī daudzi Holandes koncertkora dalībnieki. Toreiz viesi noklausījās Jāzepa Vītola kormūzikas koncertu, kurā uzstājās studentu simfoniskais orķestris, un, orķestra snieguma iespaidoti, ierosināja tikties radošā kopprojektā uz vienas skatuves.
2009. gadā janvārī pateicoties holandiešu ziedojumam, JVLMA jauktajam studentu korim bija iespēja piedalīties starptautiskā sadarbības projektā ar Bāzeles Mūzikas augstskolu - intensīvās meistarklasēs un koncertos Šveicē.
Tagad piepildīsies rūpīgi gatavotā iecere kopā ar JVLMA solistiem un orķestri atskaņot V. A. Mocarta Rekviēmu -  leģendām apvīto, pēdējo komponista sacerējumu, ko jau pēc viņa nāves pabeidza kolēģis. Tā kā šajā laikā JVLMA orķestris ir aizņemts citā mācību projektā, Rekviēma atskaņojumā piedalīsies Latvijas Universitātes kamerorķestris.
"Īpaši jāpiebilst, ka šim projektam nav komerciāla rakstura, tas ir balstīts uz brīvprātīgu sadarbību – katra puse iegulda savu daļu, nodrošinot telpas vai mūzikas izpildītājus," stāsta J.Lāce. Holandes koris apmaksā savus izdevumus, no Latvijas Universitāte projektā piedalās Kamerorķestris un tā piedāvā LU Lielo aulu kā koncerta vietu, savukārt no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas tiek piedāvāti solisti un atsevišķi orķestra un kora dalībnieki, kam šis uzvedums ir iekļauts mācību praksē.


Ziņas par viesmāksliniekiem:
Holandes koncertkoris ir projektu koris, kas uz dažādām programmām pulcina entuziastiskus dziedātājus no visas Nīderlandes. Diriģents Niko Filips Hoviuss dzimis 1964. gadā Amsterdamā, studējis Svēlinkas konservatorijā Amsterdamā kora un orķestra diriģēšanu, klavierspēli un kompozīciju. Pašlaik vada vairākus kamerkorus, strādā Hērlenas universitātes mūzikas fakultātē Māstrihtā un māca mūziku vidusskolā netālu no Hāgas. Kā komponists ir izpaudies baznīcas mūzikā, sarakstījis divas operas, skaņdarbus orķestrim un filmu mūziku. Ilgus gadus bija Hāgas zēnu kora mākslinieciskais direktors, ar šo kolektīvu uzstājies Čehijā, Krievijā, Polijā, Ungārijā, Austrijā, Vācijā, Itālijā, Anglijā, Izraēlā, Dānijā, Kanādā un ASV. Par muzikāliem sasniegumiem saņēmis Svētā Mihaela institūta Romā apbalvojumu.
Vims Loefs apguvis ērģeļspēli pie vairākiem nozīmīgiem Nīderlandes ērģelniekiem un ieguvis Valsts diplomu ērģeļspēlē. Tālāk studējis sakrālo mūziku Hāgas karaliskajā konservatorijā un ieguvis solista diplomu. Pašlaik Loefs strādā par Delftas Luterāņu baznīcas ērģelnieku – kantoru un menedžeri vairākiem koriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja