Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Koncerts: grupa ēnas iznāk gaismā

Grupa ēnas beidzot izdod savu pirmo albumu un aicina uz koncertu


Grupa ēnas beidzot izdod savu pirmo albumu, kas pavisam vienkārši nodēvēts tāpat kā grupa — arī albums saucas ēnas, un 18. aprīļa, piektdienas, vakarā savus fanus gaida uz jaunā albuma prezentācijas koncertu Latvijas Mūzikas akadēmijas Studentu klubā. Neiztiks arī bez pārsteigumiem — neskaitot jaunās dziesmas, kas koncertā skanēs pirmo reizi, grupai pievienosies arī Astro"n"out soliste Māra Upmane — ar viņu kopā ierakstīta kompozīcija Acīm ciet. Pāris dienu pirms jaunā albuma prezentācijas redakcijā ciemos sagaidu divas ēnas — grupas vokālistu Lauri Valteru un taustiņinstrumentālistu Dāvi Ābramu.

Ar vēsturi


Lai arī ēnu debijas albums iznāk tikai tagad, grupas vēsture mērāma jau vairāk nekā astoņu gadu garumā. Lauris atceras, ka sākums ēnām bijis Brocēnos, kur domubiedri nodibinājuši grupu un sākuši uzstāties netālu no dzimtās vietas. Piecus gadus paspēlējuši, nopietni panākumi nav sasniegti, un pārējie grupas dalībnieki atraduši sev citas intereses, pametot mūzikas lauciņu. Taču Lauris, palicis divatā ar Ķeri jeb ģitāristu Jāni Ķergalvi, plinti krūmos nav metis — pēc kāda laika, Studentu klubā iepazinušies ar Dāvi, puiši nolēmuši, ka jāturpina muzicēt. Viņiem pievienojies arī bundzinieks Māris Miļevskis. Iepriekšējais nosaukums — ēnas — paturēts, taču par grupas oficiālo dzimšanas dienas datumu viņi tagad sauc 2005.gada septembri.

Starp citu, lai arī kā tas nepatiktu literārajiem redaktoriem, grupas nosaukums jāraksta ar mazo burtu — uzstāj mūziķi; šāds pieraksts radies, pateicoties savulaik izstrādātajam grupas logo.

Tieksme pēc kvalitātes


Ceļš līdz albumam bijis tik garš, ka līdz tā iznākšanai mūziķi paguvuši izlaist piecus singlus — gandrīz vai pusi no albuma trīspadsmit kompozīcijām. Pie muzikālā materiāla ēnas strādājuši divus ar pusi gadu — kvalitātes dēļ. "Gribējām, lai disks tiešām ir kvalitatīvs, nevis ierakstīts tikai ķeksīša pēc," atzīst Lauris. Ieraksts tapis vienā no Baltijā kvalitatīvākajām ierakstu studijām — Sounddivision, sadarbojoties ar citu gados jaunu mūziķi — Gati Zaķi no grupas The Mundane, kurš ierakstu studijā darbojas kā skaņu inženieris. Albums māsterēts ASV, un pie tā strādājis skaņu inženieris Roberts Hedlijs, divu Grammy īpašnieks, kurš savulaik sadarbojies arī ar tādām grupām kā Korn, Pink Floyd un citiem pasaules mūzikas grandiem.

Atšķirībā no citām jaunajām grupām, kas cenšas sadarboties ar mūzikas ierakstu industrijā jau zināmiem vārdiem, ēnas kā partneri izvēlējušies pavisam jaunu tirgus spēlētāju — mūzikas izdevēju Antena Records. Šie izdevēji piedāvājuši vispieņemamāko cenu. Dāvis uzskata — lai jaunieši varētu iegādāties albumu, tā cena nedrīkst pārsniegt četrus latus. Tiesa gan, nekādi papildu bonusi albuma pircējiem nav piedāvāti vienkāršu apsvērumu dēļ — grupai neesot pat pašu radīta videoklipa, vien Latvijas mūzikas kanāla nofilmētā dziesmas videoversija. Klips netapšot, kamēr neatradīšot nepieciešamos līdzekļus — kā retoriski pajautā Dāvis: "Daudzi mēdz teikt, ka, ja ir laba ideja, klipu var uzņemt par pāris simtiem latu, bet kādēļ tad pasaules lielās TV kompānijas demonstrē tikai lielbudžeta videoklipus?" Galvenais ēnām esot kvalitāte — visi šaubīgie jautājumi tiekot apspriesti absolūtas demokrātijas gaisotnē, reizēm pat balsojot.

Jaunais albums iznācis — kas tālāk? Koncerti būšot, bet par konkrētākiem plāniem vēl esot pāragri runāt. Esot sācies darbs pie jaunā muzikālā materiāla, sekojot pasaules tendencēm, visticamāk, tas tikšot izdots digitālā formātā, bet CD tirāža būšot pavisam neliela.

Grupa ēnas 18.aprīlī LMA Studentu klubā, ieeja no plkst.22, biļešu cenas: studentiem Ls 4, nestudentiem Ls 5.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja