Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Koncertzālē “Ave sol” notiks Marģera Zariņa jubilejas koncerts “Kaislības un noslēpumi”

Marģera Zariņa simtgades atcerei veltītu  koncertu "Kaislības un noslēpumi" "Ave sol" koncertzālē 22. aprīlī diriģentu Mārtiņa Klišāna un Ulda Kokara vadībā sniegs Rīgas kamerkoris "Ave sol", profesionālā pūtēju orķestra mūziķi un solisti Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Ieva Dzērve, Matīss Circenis, Aija Ziņģīte, informēja Rīgas  pašvaldības  Kultūras  iestāžu Mediju komunikācijas projektu vadītāja Ilona Brūvere.

Šajā koncertā skanēs M.Zariņa madrigāli un dziesmas ar Ērika Ādamsona, Frederika Garsijas-Lorkas un Rabindranata Tagores vārdiem, kā arī sen uz koncertskatuvēm neatskaņotā  oratorija "Mahagoni" un ērģeļmūzika. Savukārt viņa literārās daiļrades mantojumu pārstāvēs romāna "Viltotais Fausts jeb Pārstrādāta un papildināta pavārgrāmata" un "Nepabeigto memuāru" fragmentu lasījumi. Koncertā piedalīsies mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un radiožurnālists Eduards Liniņš. Koncerta sākums ir plkst.19

Komponists un rakstnieks M.Zariņš (1910–1993), kura mūzika skan arī populārajās filmās "Ceplis" un "Pie bagātās kundzes", dzimis Jaunpiebalgā, studējis Latvijas konservatorijā un Jelgavas skolotāju institūtā, bijis Dailes teātra Mūzikas daļas vadītājs un Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdētājs. Teatrālisms līdz ar stilu "daudzvalodību" un interešu daudzpusīgumu nosaka viņa daiļrades estētiku. M.Zariņš nāca klajā ar savam laikam neparastām muzikālā teātra žanra idejām: piemēram, "Opera uz laukuma", baletopera "Sv.Maurīcija brīnumdarbi".

M.Zariņš rakstījis kora dziesmas un vokāli simfonisku mūziku, ērģeļmūziku u.c., bija izcils stilizāciju meistars, ko īpaši spilgti apliecinājis, apvienojot baroka un džeza elementus vokāli simfoniskajā ciklā "Partita baroka stilā". M.Zariņš rakstījis recenzijas, mūziķu un komponistu portretus, ceļojumu iespaidus un atmiņas. 60. gadu beigās komponists pievēršas daiļliteratūrai, kurā pārsteidz un aizrauj ar fantāziju un vitālo humoru. Literatūras kritiķis Guntis Berelis Marģeri Zariņu dēvē par latviešu literatūras postmodernisma tēvu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja