Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +19 °C
Pērkona negaiss
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Kultūras centrs Dirty Deal svinēs jubileju

Neatkarīgās kultūras centrs Dirty Deal piedāvā aizraujošu jubilejas pasākumu programmu

Netīrām lietiņām trīs gadiņi

VIENS GADS spīķeros iepretim Centrāltirgum un vēl divi kopā ar nu jau pamirušo Andrejsalu — tā, kopā saskaitot, varētu saukt jubileju, ko šajā nedēļas nogalē svin... neviens īsti nezina, kā oficiāli dēvēt šo radošo apvienību jeb neatkarīgās kultūras centru, kas nes nosaukumu Dirty Deal. Nosaukuma autors esot mūziķis Gonzo jeb Martinez Gonzalez, kurš bijis līdzās visa projekta tapšanā. Dirty Deal — tās ir koncertu un izstāžu zāles, radošās darbnīcas, lekciju un kino zāles, kas izremontētas un tiek uzturētas uz vienas rokas saskaitāmo pašu uz vietas strādājošo un brīvprātīgo aktīvistu spēkiem, turklāt viss nemitīgi mainās, jo gatavs ir tas pats, kas beigts.

"Sākumā bija tikai ticība tam, ka kaut kas tāds varētu darboties un būtu forši," saka Dirty Deal vadītājs Kristaps Puķītis, kuram šī bija pirmā pieredze kultūras centra vadīšanā un viņš to dēvē arī par savu vienīgo un nebūt ne maznozīmīgo augstskolu. Iezīmēt precīzus Dirty Deal sākuma un kur nu vēl beigu datumus neņemas ne visa šī Kopenhāgenas Kristiāniju atgādinošās radošās apakšpilsētiņas vadītājs Kristaps, ne Dirty Deal Teatro vadītāja Krista Jansone. Nosaukums izvēlēts tieši kā pretpols tam, kas tobrīd bijis topā Rīgas izklaides vietās — viss tīrs, sterils, spožs un prasījis milzu naudas ieguldījumus. Šobrīd Dirty Deal ir pašu spēkiem izremontēta un iekārtota kafejnīca, visdažādākās mūzikas koncertu un teātra izrāžu vieta, kas šajā krīzes laikā spējīga izdzīvot, jo nekad nav lepojusies ar milzu naudas apgrozījumu.

"Ja piepildīsies viss, kas plānots, tad mūsu trešā teātra sezona ir uzkačāta un pāries pavisam citā kvalitātē. Viss ir bāzēts uz tiem jaunajiem profesionāļiem, kuri grib kaut ko darīt ārpus valsts teātra. Neatkarīgais teātris tas ir nevis tāpēc, ka visiem šiem nabadziņiem nav citur, kur likties, jo neviens viņus neņem — šis ir teātris profesionālā līmenī, bet tomēr ārpus lielo teātru rāmjiem," stāsta Krista. Pagājušās sezonas bestsellers — nepārtraukti izpārdotās izrādes Dirty Deal teātrī bija Vectēva vakari. "Ir visādi šovi, balsošanas, dejo ar, dziedi bez utt. Tās bija mazas etīdītes jeb ainiņas, apspēlējot to visu, paspēlējoties ar vienkāršām spēļmantiņām, kas mainījās katru vakaru atkarībā no tā, kas tikko ir noticis. Gandrīz kā ziņas," stāsta Krista.

Pašlaik notiek maziņš remontiņš, jo lielākam pietrūkst naudas, šeit paredzēts rīkot izstādes un kino seansus, jo kinoteātru Rīgā palicis gaužām maz, ar laiku varbūt Dirty Deal kļūs par vietu, kur katrs bez bēdām varēs atstāt savus bērnus, bet šāds projekts varētu īstenoties pēc gadiem pieciem — ieņemtā vieta spīķeros pašlaik esot stabilāka, nekā varētu vēlēties.

"Mums nekas nav mainījies arī šajā krīzes laikā, jo mēs esam fleksiblāki — mums nekad nav bijis daudz naudas," saka Krista. Kristaps piebilst: "Andrejsalā mums bija mazāk telpu un pasākumos bija jāaizklāj, piemēram, izstāžu bildes, bet tagad mums ir trīs telpas, no kurām katrai ir savs pielietojums."

Jau šonedēļ sāksies jubilejas pasākumi, kuros uztāsies DJ Brain un Cliché, Krii, Pukemon (30.VII), Jason Webley (ASV), Satellites LV, Mofo, Mona De Bo (31.VII), Birches (Igaunija), Miks un Viesturs, Alise Ģelze (1.VIII), lieliskā poļu ska un smagā regeja grupa Paprika korps (3.VIII), septembrī būs lomogrāfijas (ar padomju fotoaparātiem Lomo uzņemto bilžu) izstāde.

Teātrī 31.VII būs pirmizrāde melnajai komēdijai Uz tirgus (tomēr tirgus atrodas līdzās, un kā bez tā — saka Krista), bet internetā no šīs nedēļas ir lejuplādējams kārtējais Dirty Deal izdotais albums — Plu6Mi9us — All My Favorite Biches!.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja