Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latviešu vijolniecei visa pasaule vaļā

Divdesmit divus gadus veca, bet jau 13 starptautisku konkursu laureāte, kurai kabatā jau Parīzes Nacionālās augstākās mūzikas un dejas konservatorijas diploms. Šis ir stāsts par latviešu vijolnieci Paulu Šūmani, kura koncertējot apceļojusi ne tikai Eiropu, bet arī Japānu, Ķīnu, Čīli, Argentīnu, Tuvos Austrumus, taču ar prieku spēlē arī vienkārši zaļā pļavā.

Šogad viņa jau otro reizi spēlēs dzimtajā Latvijā. Koncertu Reiz francūzis Amerikā Spīķeru koncertzālē 10. novembrī (plkst. 19.30) viņa sagatavojusi kopā ar pianistu Reini Zariņu, kurš tikko pabeidzis Londonas Karalisko mūzikas akadēmiju, studējis arī Jeila universitātē ASV, plūcis laurus 11 starptautiskos konkursos un uzstājies prestižākajās koncertzālēs - to skaitā Amsterdamas Concertgebouw un Ņujorkas Kārnegi zālē.

Paradoksāli, taču abi jaunie latviešu mūziķi pirmo reizi uz skatuves satikušies... festivālā Dienvidāfrikā. Paula Šūmane no sirds priecājas, ka pērn tā noticis, acumirklī bijis skaidrs, ka abiem uz skatuves ir laba saskaņa. «Divi esam uz viena viļņa. Tik bieži tā nemaz nav. Kāpēc nepamēģināt vēl kaut ko?»

«Nav grūti uzskaitīt, ar ko īsts francūzis atšķiras no īsta jeņķa - ar manierēm, ēdienkarti, dzērienu un dzīves prioritātēm. Droši vien tāpat arī ar mūziku? Bet te slēpjas programmas āķis - ne viss ir tā, kā šķiet,» Paula saka par programmu, kurā līdzās fantāzijai par amerikāņu klasiķa Džordža Gēršvina slavenās blūzu operas Porgijs un Besatēmām skanēs franču impresionista Morisa Ravela, XX gs. skaņu mistiķa Olivjē Mesiāna un mūsdienu amerikāņu komponista Džona Koriljano darbi. (Pēdējais slavens kā Oskara balvu saņēmušās filmas Sarkanā vijole (1998) mūzikas autors.)

«Šī tēma mūsos ir iekšā, jo, kad es dzīvoju Parīzē Francijā, Reinis vēl studēja Amerikā,» stāsta Paula Šūmane. «Man likās interesanti, ka Gēršvins jūsmoja par franču impresionismu, savukārt Ravels interesējās par džezu, kas XX gadsimta sākumā tikko sāka parādīties Parīzē. Beigās viņi satikās, un Gēršvins Ravelu aizveda uz Hārlemu paklausīties īstu džezu. Viņa 2. sonātē, ko spēlēsim, ir jūtams džeza piesitiens.»

Pēc koncerta Paula atgriezīsies Grācā Austrijā, kur nākampavasar jābeidz Grācas Mākslu universitātes maģistrantūra. 

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja