Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis. Pirmatskaņojumu vakars Sv.Jāņa baznīcā 13.III

Kritiķi vērtē
Pirmatskaņojumu vakars. Latvijas Radio koris, čellists Ramons Jafē, diriģents Kaspars Putniņš. Rīgas Sv.Jāņa baznīcā 13.martā

* * * * Inese Lūsiņa

Koncerta emocionālais un kvalitātes centrs, manuprāt, bija nevis ievērojamā čellista, bet ne tik pieredzējušā komponista Dona Jafē visai fragmentētās, dramaturģiski nesaliedētās Kora simfonijas (korim un čellam) pasaules pirmatskaņojums, bet pirmoreiz Latvijā atskaņotās Sofijas Gubaiduļinas Saules dziesmas — filozofiski saturīgs, muzikāli neparasts lielopuss — meditatīvs rituāls/skaņulauks korim, čellam un sitaminstrumentiem, kura skaņu arhitektūru veidoja objektīvā visuma atklāsme (līdz galējai ekstāzes kulminācijai, kur eksplozīvā korskaņa jau asociējās ar Saules "sprādzieniem"), ar sekojošu iekšupvērstu, klusināti intravertu garīgo rituālu cilvēkmērogā. Solista Ramona Jafē meistarība un atdeve suģestēja ar tik enerģētisku koncentrāciju un hipnotizējošu spēku, kas Saules dziesmas lasījumu pacēla pārliecinošā garīgas atklāsmes līmenī. Īsts, gaiši mirdzošs, dvēseli dziedējošs kora a cappella dārgakmens bija īru mūsdienu komponista Dž.Makmilana Tremunt videntes angeli diriģenta Kaspara Putniņa smalkajā slīpējumā.

* * * * * Zane Prēdele

Lai arī koncerts bija pirmatskaņojumu vakars, savā nozīmē tas bija arī a cappella svētvakars. Visi kā solisti bez pavadījuma, katrs ar savu liecinājumu ceļā uz idejas satura piepildījumu. Latvijas Radio koris kā centrālā figūra liturģijas iesākumam uz Karlo Džezualdo un Džeimsa Makmilana skaņu simbolu lauka, čellists Ramons Jafē kā mākslinieka mūždzīvā sirdsapziņa šeit un tagad, kas pētīta solo skaņdarbā un solista partijās Dona Jafē un Sofijas Gubaiduļinas opusos. Sitaminstrumentālisti Edgars Saksons un Ivo Krūskops S.Gubaiduļinas Saules dziesmā pilda to sengaidīto vēstījumu, kas neesam mēs paši, bet absolūta objektivitāte savā krāsu varavīksnē. Koncerta programmas viedums veiksmīgi attīstījās līdz D.Jafē četrdaļīgajai Kora simfonijai, kurā kora faktūras izmantojums un formveides nepilnības liecina par komponista iesācēja ceļu, bet noslēguma S.Gubaiduļinas izvērstajā opusā visi kompozīcijas parametri varēja tikt izmantoti īpašam interpretu izcēlumam, sakrālas mūzikas dzimšanai un pārsteigumam. Tomēr šajā koncertā galvenokārt vēlos izcelt tikai mūziķus, viņu netveramo kopdarbu, jo tas bija talanta dāsnuma izcils apliecinājums.

* * * * Boriss Avramecs

Koncerta laikmetīgajā daļā bija iekļauti ļoti nozīmīgi jēgpilni skaņdarbi. Kā nereti notiek, lietu labā puse pārtop ne visai labā iznākumā. Klausītājiem noteikti bija pasmagi uztvert tik daudz tik sarežģītas un nezināmas mūzikas. Īpaši apstākļos, kad pusotru stundu garu programmu atskaņo bez pārtraukuma (noteikti jāpārtrauc šī nehumānā koncertu rīkotāju rīcība — jādomā taču par klausītāju!). Šķiet, arī korim pacelt tik lielu programmu bija par grūtu. Jau Džezualdo ģeniālais responsorijs diemžēl neskanēja kā absolūta skaistuma atklāsme. Toties Dž.Makmilana jaunā, brīnišķīgā skaņdarba skanējums apliecināja, ka dzied viens no labākajiem koriem pasaulē. Iespējams, skaņdarbu secības dēļ Makmilana darbs "apēda" bijušā rīdzinieka Dona Jafē Kora simfoniju. Abu skaņdarbu mūzikas valodas principi tik būtiski atšķiras, ka bija grūti pārslēgties gan klausītājam, gan, iespējams, arī korim. S.Gubaiduļinas apjomīgo Saules dziesmu par pārliecinošu notikumu padarīja lieliska čellista Ramona Jafē spēle — viņš noteikti ir liels mūziķis!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja