Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio koris izveidojis jaunu koncertprogrammu Dievišķais klusums

Sv. Jāņa baznīcā, 15. martā, plkst. 19 izskanēs Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas jaunā koncertprogramma Dievišķais klusums, tās ietvaros notiks divi pirmatskaņojumi – Ērika Ešenvalda Es rakstu un Alfrēda Momotenko Klusēšanas noslēpums, abus komponistus iedvesmojusi Svētā Atona Siluāna dzeja, informēja Latvijas Radio kora komunikāciju vadītāja Indra Vilipsone.

Diriģenta Sigvarda Kļavas un Latvijas Radio kora koncertprogramma Dievišķais klusums sakrīt ar kristīgās pasaules ciešanu laiku un runā par visai cilvēcei būtiskām un mūžīgām tēmām. Līdz ar divu šīgada jubilāru – armēņu komponista Tigrana Mansurjana (1939) un savas paaudzes redzamākā skotu skaņraža Džeimsa Makmilana (1959) dziļi aizkustinošajiem darbiem Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs arī divas Borisa Pasternaka dzejas iedvesmotas un emocionāli piepildītas partitūras ar nosaukumu На Страстной jeb Lieldienās.

Arturs Maskats atklāj: “Augšāmcelšanās brīnums, dabas spēks un varenība, cilvēku balsis Tajā pavasara naktī un visos pavasaros pēc tam – to visu ir ģeniāli izteicis Boriss Pasternaks Kristum un Lieldienām veltītajos dzejoļos romānā Doktors Živago. Darbs veltīts Aleksandram Antoņenko – izcilam māksliniekam un ļoti dziļam cilvēkam’’. Pirmatskaņojumu iespaidīgais opuss piedzīvoja pirms septiņiem gadiem, šoreiz tā paša dievnama velvēs atbalsosies LNO solista Mihaila Čuļpajeva izteiksmīgais tembrs.

Sigvardam Kļavam bijusi būtiska loma arī Alfrēda Momotenko epopejas korim На Страстной tapšanā. Šī Sočos dzimušā un Maskavā un Nīderlandē skolotā komponista apjomīgais opuss pirmoreiz izskanēja 2017. gada nogalē pasaulslavenajā Amsterdamas Concertgebouw, pie Nīderlandes Radio kora diriģenta pults esot tieši latviešu diriģentam.

Koncertprogrammā iekļauti Tigrana Mansurjana  skaņdarbi ar viņa tautieša Avetika Isaakjana dzeju, kas pilni dziļu pārdomu, sāpju un arī brīnumskaista mierinājuma. Līdzīga tematika caurvij arīdzan pirms desmit gadiem tapušo Džeimsa Makmilana apgaroto kompozīciju Miserere ar ikonisko latīņu tekstu. Gan armēņu, gan skotu meistara skaņu mākslā savijas spilgta un aizkustinoša emocionalitāte, arī dziļi ticīga cilvēka pasaules redzējums. Īpaši šim koncertam Ēriks Ešenvalds komponējis opusu Es rakstu, komponists iedvesmojies no Svētā Atona Siluāna rakstītā vārda. Savukārt Jura Karlsona kompozīcija Ora pro nobis komponista skaņdarbu katalogā datēta ar 2013. gada 19. februāri un darbs pirmatskaņots Svētā Jāņa baznīcā.

15. marta Koncertā  kopā ar Latvijas Radio kori muzicēs tenors Mihails Čuļpājevs un sitaminstrumentālists Ivo Krūskops.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja