Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio koris uzstāsies Baltijas Jūras festivālā Stokholmā

Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava 24. un 25. augustā Stokholmā piedalīsies vienā no ievērojamākajiem Ziemeļeiropas mūzikas forumiem – Baltijas jūras festivālā, informēja kora pāsrtāve Indra Vilipsone.

Stokholmas Oriona teātrī savus pasaules ceļus turpinās unikāls muzikāls projekts – dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma un Latvijas Radio kora kopdarbs – kora opera NeoArctic ar komponistu Krista Auznieka un Endija Stota (Andy Stott) mūziku, Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) režijā.

Baltijas jūras festivāls ir spilgts Baltijas jūras valstu mākslinieciskās sadarbības piemērs un viens no nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas vasaras mūzikas dzīves notikumiem. Festivāls dibināts 2003. gadā, kad atzīmējot desmitgadi kopš Berlīnes mūra krišanas, toreizējā Bervaldhalles direktora un pasaulslaveno diriģentu Esa Peka Salonena un Valērija Gergijeva prātos dzima festivāla ideja.

Kora opera NeoArctic pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un  kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvēm. Pērnā gada maijā Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros kora opera Neo Arctic’ tika izrādīta prestižajā mākslas un kultūras centrā Southbank Centre Londonā. Savukārt 2019. gadā NeoArctic ASV pirmizrādes notika prestižajā Kenedija Centrā (The Kennedy Center) Vašingtonā.

Kora opera NeoArctic ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas NeoArctic galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par “dabas spēku”, kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un komponists Krists Auznieks.

Savukārt divpadsmit Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā veido poētisku stāstu divpadsmit performatīvās dziesmās.

Dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma režisores Kirstenaa Dēlholmaa (Kirsten Dehlholm) skaidro: “Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt, bet pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam.”

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri Hotel Pro forma un režisori Kirstenu Dēlhomu vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba Operācija: Orfejs (2007) panākumiem tika veidotas izrādes War Sum Up (Kara daba, 2011) un NeoArctic (2016).

Saite uz festivāla mājas lapu šeit: https://www.berwaldhallen.se/en/balticseafestival/.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja