Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio koris uzstāsies koncertzālē L Auditori Barselonā

21. un 22. martā Latvijas Radio koris uzstāsies Barselonā, koncertos mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā koris atskaņos Sergeja Rahmaņinova Vesperes un Ramona Umeta opusu Gaisma (Llum), informēja Latvijas Radio kora komunikācijas vadītāja Indra Vilipsone.

Ģeniālā krievu melodiķa Sergeja Rahmaņinova Vesperes ir viens no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem. Orķestrālajā un iespaidīgajā kora balsu izvērsumā iemiesots pareizticīgās baznīcas dvēseles kodols. Vesperu pamatā ir iespaidi, ko Rahmaņinovs guvis no folkloras, krievu pareizticīgo mūzikas un baznīcu zvanu skaņām. Opuss sastāv no 15 daļām. Deviņās no tām Rahmaņinovs iedvesmojies no tradicionālajiem pareizticīgo dziedājumiem; pārējās sešas daļas ir viņa paša interpretācijas dažādiem Krievijas baznīcas mūzikas motīviem.

Pasaulē lielu atzinību guvis Latvijas Radio kora veiktais Sergeja Rahmaņinova Vesperu ieskaņojums, kuru prestižais izdevums Gramophone atzina par 2013. gada februāra labāko ierakstu, bet Amerikas radio stacija NRP to ievietoja 25 gada labāko albumu sarakstā. 2017. gada vasarā Latvijas Radio koris ar lieliem panākumiem debitēja slavenajā BBC Proms festivālā, atskaņojot tieši Rahmaņinova Vesperes.

Barselonā dzimušā Ramona Umeta (Ramon Humet, 1968) mūzika nereti tiek raksturota kā ārpus laika esoša, mirguļojoša, krāsām piepildīta, ļoti meditatīva un dabiski plūstoša. Viens no viņa skolotājiem un lielākajiem iedvesmas avotiem, izcilais britu meistars Džonatans Hārvijs (1939-2012) teicis: "Ramona Umeta mūzika ir izsmalcināta un ļoti poētiska. Umets ir nākotnes cerība; viņš apveltīts ar jūtīgu dzirdi un garu, kas pilns gaismas." Šī katalāņu skaņraža darbu klāsts ir plašs un daudzveidīgs – kamermūzika mijas ar elektroakustiskiem opusiem un skatuves darbiem, un izvērstas orķestra partitūras – ar emocionāli piepildītiem vokālās mākslas, tostarp kormūzikas piemēriem.

Ramona Umeta kompozīcijas Llum jeb Gaisma tapšanu iedvesmojis Monseratas klostera mūks Visents Santamarija, kurš dziļā ticībā Dievam piekopj askētisku vientuļnieka dzīvi. Šis mūks, kuru ar komponistu vieno cieša draudzība, ir arī skaņdarba teksta autors. Umeta izraudzītās vārsmas ir Santamarijas vārdos formulēta liecība par septiņiem nozīmīgiem soļiem viņa garīgajā pieredzē. Kompozīciju ievada šūpuļdziesma, aicinot aizvērt acis, tai seko mistiska pasakalja, kas rosina iedziļināties sevī... Mierpilns dvēseļu saieta apdziedājums pāraug stāstā par dzīves līkločiem un likstām, kas nav svešas nevienam... Un pretstatā raizēm likts ticības un cerības piepildīts Dieva slavinājums un vēstījums par mieru, kas iemājojis sirdī...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja