Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas vecākā pankroka grupa Inokentijs Mārpls izdod jaunu albumu

No griestiem kaut kas sāk pilēt. Vai kaut kas notiek trešajā stāvā, ja esam otrajā? Laikam pagaidām tas ir tikai kondensāts, jo dažādu paaudžu cilvēku pārpildītā koncertu telpa ir kārtīgi uzkarsusi.

Rīgas Rokkafejnīca, šķiet, tādu publikas aktivitāti piedzīvojusi reti - par to liecina arī apsardzes reakcija: apsargi mēģina nomierināt cilvēkus, kuri skatuves priekšā panku un metālistu koncertos ierastā veidā metas trakulīgās pogo dejās, cits citu grūstīdami, un nestabilāki cilvēki ir spiesti atkāpties tālāk, lai netiktu nogāzti no kājām. Notiek Latvijas pankgrupas Inokentijs Mārpls jaunā albuma Tup'n turies raudzības - grupas dibinātājs un līderis Raimonds Lagimovs, vairāk pazīstams kā Dambis, izvairās no svešvārdiem, šai gadījumā no līdzīgos pasākumos parasti lietotā vārda "prezentācija".

Vislabāk, ja spontāni

Par raudzībām ierasts dēvēt pirmo viesošanos kādās mājās, kad nesen piedzimis bērns, un mūziķi par tādu var uzskatīt arī jaunu albumu, kas tiek laists tautās, izveidots un izsāpēts, gaidīts un sagaidīts. Inokentija Mārpla albumi parasti nav tikai šī mirkļa produkti - līdzās jaunām dziesmām, kas tapušas pēdējos gados, tajos parasti ir arī tādas, kas sarakstītas pirms daudziem gadiem.

Dambis stāsta, ka, aizbraucot uz studiju (albums tapis Hodila Rec. Valmierā pie Ģirta Laumaņa) ierakstīt kādu jaunu dziesmu, viņš nereti pie viena piemeklē arī kādu no vecajām, kas līdz šim nav ierakstītas, jo ilgus gadus (kopš 1985. gada) grupa tikai koncertēja, dziesmu bija daudz, bet studijā kvalitatīvi ierakstīta nebija neviena. "Jaunas dziesmas mēdz rasties spontāni - teksts un mūzika reizē uz viena viļņa, un tas ir vislabākais, ja notiek tieši tā. Taču bieži vien tas ir diezgan ilglaicīgs process - uzrakstās dažas teksta rindiņas, tad noliekas malā uz kādu laiku, pēc tam tu pieraksti pēc gada vēl kaut ko klāt - tas var būt ļoti garš process. Bieži vien tas aizmetnis dziesmai ir 10 vai pat 20 gadu vecs, kad tas realizējas," piebilst Dambis.

Par ko tā dziesma?

Albuma grāmatiņā, kura pilna ar Dambja zīmējumiem, visām dziesmām norādīts sacerēšanas gads - Demokrātiskā dziesma, kurā visi pēc kārtas - politiķi, spekulanti, muzikanti, strādnieki un prezidenti - tiek pielikti pie sienas, tapusi 1991. gadā. Dambis uzsver, ka šodien daudzi, iespējams, nesaprot, par ko ir šī dziesma. Tā sacerēta tūliņ pēc Latvijas brīvības atgūšanas, tā ir gana iespaidīga un koncertos pieprasīta. "Es tagad pats īsti vairs nevaru to saprast - vajadzīgs konteksts. Tas bija pārmaiņu laiks - es vēl nebiju dzīvojis demokrātiskā iekārtā. Gan jau katrs pats pa savam sapratīs, par ko tā dziesma ir."

Cita ap to laiku tapusi dziesma tagad pārveidota. Krītot dzelzs priekškaram, Dambis pauda sašutumu par amerikāņu kultūras (mūzika, kino, Makdonalds, preces utt.) uzbāzīgo ienākšanu mūsu dzīvē dziesmā America F**k Off, tagad teksts izmainīts, un tā vērsta pret Krievijas agresīvo politiku. Dambis pieļauj, ka šī dziesma varētu piedzīvot vēl jaunas versijas - piemēram, par Vāciju vai islama valstīm. "Tagad mēs atkal dažas reizes koncertos esam nospēlējuši dziesmu par draugiem, kas sacerēta padomju laikā par to, ka tūkstošiem draugu katru gadu pie mums atbrauc uz palikšanu. Šī tēma atkal kļūst aktuāla," Dambis stāsta par dziesmu Draugi, kuru 80. gadu beigās grupa pat ierakstīja Krievijas televīzijas raidījumam, bet to, protams, tolaik neparādīja, toties šie video tagad redzami YouTube.

Tautas izglītotājs

Paziņojumā presei par jaunā albuma iznākšanu teikts, ka tajā ir vairāk politisku un sociālu tēmu nekā iepriekšējā - Pupu mizas. "Tur vairāk uzsvars bija uz mīlas dziesmām, un, ja no iepriekšējā uz šo pārceltu Brīvību Latvijai un no šī uz iepriekšējo - Mīlas gūstā, tā gandrīz būtu," saka Dambis. Dziesma Brīvību Latvijai jau kļuvusi par neoficiālo Latvijas himnas alternatīvu.

Iepriekšējā albumā bija arī īstās valsts himnas Dievs, svētī Latviju roka kaverversija. Arī Tup'n turies līdzās dažādos laikos tapušajiem oriģināldarbiem Trakais riteņbraucējs, Atkal abstinence, Čekisti, Klucītis, Mēs gribējām izmainīt pasauli, Strādnieki, Mēs esam viens, Jums vienalga, kuru šaut ir divas kaverversijas - Andra Černova Senču kauli un Māra Šverna Nebija vēja, kas rakstīta izlasei Brāļi un māsas.

Jau divdesmit gadu Dambis vada raidījumu Bitīt matos, kas veltīts latviešu mūzikai un ir izglītojošākais visā ētera telpā, jo iepazīstina cilvēkus ar mūziku, kas vēl neskan visās malās. Raidījums ir klausītāju visiecienītākais plašajā Radio Naba klāstā. Dambis veido Latvijas neatkarīgās mūzikas izlases Odekolons, arī Punk/HC un metālmūzikas izlases. Latvijā ir ļoti daudz grupu, par kurām lielākā daļa klausītāju nezina, par tām iespējams uzzināt, ik svētdienu no pulksten astoņiem vakarā Radio Naba viļņos 95,8 FM klausoties raidījumu Bitīt matos.

Turpinot iepazīstināt tautu ar savu jauno albumu, Inokentijs Mārpls spēlēs 11. decembrī klubā Fontaine Palace Liepājā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja