Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lielajā ģildē notiks tradicionālais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts

Sestdien, 25. janvārī, Lielajā ģildē notiks ikgadējais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts. Tajā spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas orķestris un Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga. Skanēs šī gada jubilāru Jāņa Mediņa un Marģera Zariņa, kā arī Artura Maskata un Platona Buravicka skaņdarbi. Koncertprogrammas intriga būs Rolanda Kronlaka jaundarbs Plūsma. Uz skatuves kāps izcilie latviešu pianisti – Vestards Šimkus un Reinis Zariņš, kā arī uzlecošā saksofonspēles zvaigzne - Aigars Raumanis, kurš nominēts Lielajai mūzikas balvai 2019 kategorijā Gada jaunais mākslinieks, informēja Latvijas koncertu sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Ikgadējais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts jau piecpadsmit gadus ir stabila Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa. Latvijas Nacionālās operas orķestris sava galvenā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā simfoniskās mūzikas svētkus atklās  ar 1924. gadā tapušo simfonisko tēlojumu Zilais kalns – vienu no pirmajiem šī žanra paraugiem latviešu mūzikā, kura autors ir izcilais simfoniķis, 2020. gada jubilārs Jānis Mediņš (1890-1966).

Sinfonietta Rīga kopā ar savu māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē un saksofonistu Aigaru Raumani atgriežas pie 2019. gada 16. februārī pirmatskaņotā Koncerta saksofonam un kamerorķestrim - Temperature of Plastics jeb Plastmasas temperatūra, kuru tās autors, "agresīvā skaistuma" sludinātājs, Platons Buravickis raksturo kā "dabas dvēseles kliedzienu un mūsdienu industriālās ražošanas manifestu".

Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala uz Rīgu ved Artura Maskata Divpadsmito Liepājas koncertu klavierēm un orķestrim, kas veltīts Reinim Zariņam. Maskata opusa tēlainību caurauž ģeniālā Spānijas dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas darbu motīvi un asociācijas par Andalūzijas dabas īpatnībām un tās cilvēku kaislībām.

Iedvesmu citzemju kultūrās smēlies arī Marģeris Zariņš. Viņa svīta Grieķu vāzes klavierēm un simfoniskajam orķestrim apvieno antīko un tautisko, tur var atrast arī kaut ko impresionistisku un komponistam raksturīgās asprātības. Šo iespaidīgo kompozīciju no jauna gaismā ceļ Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Klavieru solo šoreiz uzticēts Vestardam Šimkum, kura spožā un virtuozā spēle lieliski sader ar jubilāra mūziku. Šimkus šogad nominēts Lielās mūzikas balvas 2019 kategorijā Par izcilu interpretāciju. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris līdz ar diriģentu Gunti Kuzmu atbildīgs arī par koncerta intrigu – jaundarbu Plūsma, kura autors ir  Rolands Kronlaks. Latvijas koncertdzīvē viņš iemantojis slavu kā elektroakustiskās mūzikas speciālists un spilgtu kamerdarbu autors. Kronlaka jaunās partitūras pamatā ir skanējuma pulsāciju arhitektūra, viņš pēta mūzikas plūdumu un tā stihisko dabu – kā tas paātrinās un palēninās, virzās augšup vai lejup.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja