Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNSO noslēdz 90. jubilejas koncertciklu ar Bēthovena Devīto simfoniju Andra Pogas vadībā

Šā gada 8. decembrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors, un 9. decembrī Rīgā, Lielajā ģildē, būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 90. jubilejas koncertcikla noslēgums ar Ludviga van Bēthovena Devīto simfoniju galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā, pavēstīja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Simfonijas atskaņojumā Rīgā un Rēzeknē piedalīsies LNSO pastāvīgais sadarbības partneris koris Latvija un izcils solistu kvartets: Elīna Šimkus un Andris Ludvigs no Latvijas, Ieva Prudņikovaite no Lietuvas un Prīts Volmers no Igaunijas. Diriģēs Andris Poga, kurš 30. novembrī piedzīvoja debiju Berlīnes filharmonijā, pirmoreiz diriģējot Berlīnes Vācu simfonisko orķestri.

Koncertā ievadā skanēs Jāņa Mediņa brīnišķīgā miniatūra Pie baznīcas.

Devītā simfonija ir viens no pēdējiem nozīmīgiem Ludviga van Bēthovena (1770–1827) opusiem. šajā darbā vēstījums likts ne tikai nošu zīmēs, bet arī tekstā. Bēthovens ņēmis vairākus pantus no 1785. gadā sarakstītās Frīdriha Šillera Odas priekam (An Freude). Odas teksts ir vietumis svinīgs kā himna un vietumis draisks kā tosts. Bēthovena izvēlētajos pantos uzsvērta globāla cilvēces brālība – apskaujas miljoni cilvēku, debesu tēvs aiz zvaigznēm ir nomodā par mums, prieks spēj sasiet visu, kas atrisis, utt.

Bēthovena simfoniju ievērojamais interprets Pāvo Jervi saka: “Tas ir idejas manekens. Ir daudz tādu momentu, kas man liek domāt, ka mums jāatsakās no šīs simfonijas daļas atskaņojuma vāgneriskā patosa atslēgā. Manuprāt, Bēthovenam tā īstenībā ir cīņa, izmisīga vēlme, labi apzinoties – ko gan es te mēģinu apmuļķot, pasaule nav tāda. Es gribētu, lai būtu, bet nav.”

Savukārt no latviešu mūzikas šajā koncertā skanēs LNSO kādreizējā galvenā diriģenta (1928–1944) Jāņa Mediņa (1890–1966) brīnišķīgā miniatūra Pie baznīcas, kuras tapšanu iedvesmojis Jāņa Poruka dzejolis Ar māti pie baznīcas, kur citstarp teikts: "Kas tu uz debesīm raugies, Tu, bālā baznīca, It kā tu lūgtu par daudziem. Lūdz arī par mani tu!”

90. dzimšanas dienu LNSO atzīmējis, laižot klajā orķestra vēsturei veltītu izdevumu LNSO – 90. Personības. Fakti. Sarunas, ieskaņojot divus jaunus CD – Odradek Records izdoto Rahmaņinova mūzikas tvartu un nacionālā skaņu ierakstu nama Skani CD Dzimuši 1906 ar Jāņa Ivanova 20. simfoniju un Volfganga Dārziņa Otro klavierkoncertu (solists Reinis Zariņš) –, kā arī atskaņojot piecas vērienīgas koncertprogrammas Marisa Jansona, Andra Pogas, Vasilija Sinaiska un Olari Eltsa vadībā.

9. decembra koncerts ir izpārdots, tāpēc aicinām interesentus izmantot iespēju klausīties Bēthovena šedevru 8. decembrī Latgales vēstniecības Gors izcili skanīgajā zālē.

Noslēdzot jubilejas koncertciklu, LNSO uzsāk jaunu koncertsēriju Klasikas virsotnes, kur ar devīzi “Mūzika visiem” iekļauti skaisti un populāri simfoniskās mūzikas šedevri: Čaikovska Pirmais klavierkoncerts un Sestā simfonija, Prokofjeva Romeo un Džuljeta un Mālera Pirmā simfonija. Cikla pirmais koncerts notiks 16. decembrī Lielajā ģildē – japāņu maestro Juniči Hirokami vadībā LNSO spēlēs Bēthovena Ceturto simfoniju un Šūberta leģendāro Nepabeigto simfoniju.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR.

Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja