Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mirusi mūzikas pedagoģe Ludmila Pismennaja

1.februārī mūžībā aizgājusi diriģente, ilggadējā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesore un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) _Emeritus _profesore Dr.art. Ludmila Pismennaja (05.05.1927. - 01.02.2010).

Kolēģi un daudzie audzēkņi Ludmilu Pismennaju atcerēsies kā izcilu personību, kora diriģenti, pedagoģi, gaišu, sirdsgudru un atsaucīgu kolēģi. Pati savulaik bijusi viena no leģendārā, pasaulslavenā kamerkora Ave Sol dziedātājām (turklāt šā kora vēsturiski pirmajā dziedātāju sastāvā), viņa 1980.gadu otrajā pusē bija Talsu sieviešu kora Vaiva diriģente, kā arī ilggadēja Bauskas rajona skolotāju kora Daina kormeistare.

Profesores mūža sirdsdarbs bija pedagoģiskais darbs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur viņa no 1953.gada līdz 1996.gadam mācīja topošos diriģentus, daloties zināšanās, kuras pati bija apguvusi Latvijas konservatorijā diriģēšanas lielmeistara Teodora Kalniņa klasē, kā arī Sanktpēterburgas konservatorijas aspirantūrā un pašas diriģentes gaitās.

No 1970.gada līdz 1982.gadam un vēlreiz, no 1988. līdz 1992.gadam Ludmila Pismennaja bija arī kordiriģēšanas katedras vadītāja, un studenti viņu atceras kā «sirsnīgu katedras mammu mums visiem, ne tikai saviem studentiem». Šādi viņu raksturoja pazīstamā diriģente Aira Birziņa, kura pati nebija starp profesores tiešajiem audzēkņiem. «Profesore bija ļoti atsaucīga, gādīga un sirsnīga, viņa palīdzēja, iedrošināja, cīnījās par visiem, un centās vest pie prāta tos, kuriem uznāca slinkums. Viņa nekad neatteica padomu,» atceras Aira Birziņa.

Mūzikas akadēmijā profesores Ludmilas Pismennajas izskoloto, pazīstamāko diriģentu vidū ir Jānis Erenštreits,  Māris Sirmais, Juris Kļaviņš, Jānis Baltiņš. Pēc tam viņa skoloja jaunos mūzikas pedagogus RPIVA, kur bija viena no pirmajām katedras vadījām, sākot no šīs augstskolas dibināšanas 1994.gadā. Profesore RPIVA vadīja Diriģēšanas un solo dziedāšanas katedru un tika uz mūžu ievēlēta par Emeritus profesori. Vēl pavisam nesen, pagājušā gada 12.decembrī J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas nodaļas 65 gadu jubilejas koncertā profesore Ludmila Pismennaja nodiriģēja Jāzepa Vītola kora balādi Karaļmeita.

Profesores Ludmilas Pismennaja izvadīšana notiks svētdien, 7.februārī, plkst.13 Jaunajos ebreju kapos Lizuma ielā 4.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja