Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mūrs raudinās ģitāru

Šovakar Arēnā Rīga koncertē Garijs Mūrs


Gariju Mūru, kurš 21.aprīlī kāps uz Arēnas Rīga skatuves, pamatoti dēvē par vienu no dižākajiem mūziķiem, kas nākuši no Britu salām. Viņa muzikālā dzīve, kas sākās jau sešdesmitajos gados, iekļāvusi aizraušanos ar dažādiem mūzikas stiliem, kā arī muzicēšanu vairākās grupās un veiksmīgu solokarjeru. Rīgā Mūrs ieradīsies Eiropas tūres ietvaros, kuras laikā viņš popularizē savu jaunāko veikumu — pagājušajā gadā izdoto studijas albumu Close As You Get, kurā pārmaiņus dzirdamas oriģinālas kompozīcijas un arī jau pazīstamu blūza melodiju kaverversijas. Mūzikas kritiķi jau atzinuši šo Mūra albumu par vienu no labākajiem 2007.gadā tapušajiem blūza albumiem.

Nodevas skolotājiem


Mūra aizraušanās ar ģitāru, kas vēlāk būs viņa patstāvīgais pavadonis, sākās samērā agru — astoņu gadu vecumā. Kā jau daudzus sešdesmitajos gados bērnību piedzīvojušos, arī 1952.gadā dzimušo Mūru sākotnēji visspēcīgāk ietekmējuši tādi tā laika mūzikas grandi kā Elviss Preslijs un Bītli, taču pēc Džimija Hedriksa koncerta Belfāstā apmeklēšanas viņš izveidojis pats savu īpašo spēlēšanas stilu, apvienojot rokmūzikas un blūza kvalitātes. Lielu iespaidu uz Mūru atstājis arī grupas Fleetwood Mac ģitārists Pīters Grīns, kurš palīdzējis jaunajam mūziķim veidot karjeru tās pirmsākumos — Mūrs savu skolotāju neaizmirsa un 1995.gadā izdeva albumu Blues for Greeny, kas sastāvēja no Grīna kompozīcijām vien. Turklāt albums arī tika ierakstīts ar ģitāru, kas savulaik piederējusi Grīnam. Savas mūziķa karjeras laikā Mūrs spēlējis vai visa stila mūziku un vienlīdz labi iejuties gan roka un džeza, gan blūza un counrty kompozīcijās. Taču visvairāk viņu pazīst tieši blūza dēļ, un mūziķis Džordžs Harisons reiz viņa spēles stilu nosaucis par "raudošo ģitāru".

No ķeltiem līdz blūzam


1969.gadā Mūrs pievienojās grupai Skid Row, ar ko kopā spēlēja visnotaļ eklektisku repertuāru, un tieši ar šo muzikālo apvienību sākās Mūra ceļš uz slavas virsotnēm. Tolaik Skid Row vokālists bija Filips Linots, kas vēlāk dibināja grupu Thin Lizzy. Jau 1973.gadā ģitārists un dziedātājs izdeva savu pirmo solo albumu Grinding Stone, pēc kura klajā nākšanas sāka spēlēt kopā ar jau minēto Thin Lizzy. Taču tā īsti solokarjerai ģitārists pievērsās septiņdesmito gadu beigās, 1978.gadā ar albumu Pariesienne Walkways — Mūra blūza ģitāras skaņas un Filipa Linota vokāls dziesmas uznesa Lielbritānijas topu pirmajās vietās. Nākamajos albumos līdz astoņdesmito gadu beigām Garijs Mūrs eksperimentēja, ierakstot dziesmas pat ķeltu mūzikas noskaņās, taču neizbēgami arvien tuvāk tuvojās blūzam — albuma After Hours tapšanā piedalījās pat viens no visu laiku dižākajiem blūzmeņiem B.B.Kings. Pavisam savas karjeras laikā Garijs Mūrs ir izdevis trīsdesmit albumus — protams, ja neskaita citu mūziķu projektus, kuros viņš ar piemetis savu artavu. Nekas neliecina par to, ka mūziķis, kurš pavisam nesen, 4.aprīlī nosvinēja savu piecdesmit sesto dzimšanas dienu, gatavotos apklust.

Garijs Mūrs 21.aprīlī Arēnā Rīga. Koncerta sākums plkst. 20, biļešu cena Ls 35 — 50.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja