Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Mūzikas akadēmijā izskanēs komponistes Selgas Mences jubilejas koncerts

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē 25. oktobrī plkst. 19 kamerorķestris Sinfonia Concertante aicina uz koncertu Mākoņi un mēs. Komponistes Selgas Mences meistari un mācekļi, informēja JVLMA pārstāvji.

Komponiste, JVLMA Kompozīcijas katedras ilggadēja vadītāja profesore Selga Mence šī gada sākumā svinēja skaistu dzīves jubileju. Koncertcikla Meistari un mācekļi 32. koncertu kamerorķestris Sinfonia Concertante un tā mākslinieciskais vadītājs Andris Vecumnieks veidojis, aicinot uz sadarbību gan pašu jubilāri, gan viņas audzēknes – komponistes Anitru Tumševicu un Sabīni Ķezberi. Šajā koncertā mācekles lomā arī pati gaviļniece, kuras meistarība augusi, Mūzikas akadēmijā studējot pie komponista un prasmīgā pedagoga Paula Dambja. Koncertā piedalīsies izcilas solistes – pianiste Diāna Zandberga un vijolniece Darja Smirnova, diriģents – Artūrs Oskars Mitrevics.

"Ir skaisti, ka šajā koncertā ar mani kopā ir mana mīļā profesora Paula Dambja un manu kādreizējo studentu Anitras un Sabīnes jaundarbi. Mēs katrs nākam no sava laika, ar savu individuālo stilistiku, bet šajā reizē esam kopā – vienā laikā, vienā koncertā un mūsu kopīgajā mīlestībā uz stīgu orķestra daudzveidīgo skanējumu,” par gaidāmo koncertu stāsta Selga Mence. "Manā jaunajā skaņdarbā Mākoņu atspulgi ir Latvijas ainavas ar lēni peldošiem mākoņiem, kas spoguļojas ezerā, visu vērojošo čella balsi, vēja un lietus pieskārieniem, un mana sajūsma par šo nebeidzamo krāšņumu."

Arī pārējie trīs koncertā iekļautie skaņdarbi piedzīvos pirmatskaņojumu. Pauls Dambis koncertā vijolei un stīgu orķestrim turpina tās neoklasicistiskās, neobarokālās tradīcijas, kas bija viena no viņa daiļrades šķautnēm 70.–80. gados. Komponists ar sev piemītošo laikmeta un stila izpratni atgriezies pie šī instrumentālās mūzikas domāšanas perioda, kur vijole un ansamblis ir līdzvērtīgi solisti, partneri, kā jau baroka laikā pienākas. Sabīne Ķezbere jaundarbā Venus (Venera) pievērsusies sievišķā būtībai, meklējot iedvesmu rietumu un austrumu mitoloģijā, bet Anitras Tumševicas trīsdaļīgā simfonija-koncerts orķestrim un klavierēm Upes aizvedīs klausītāju uz Sēnu, Daugavu un Hanas upi Dienvidkorejā, ar divu orķestra skaņojumu palīdzību radot līganu, viļņveida efektu, un, atsaucoties arī uz iepriekšējo gadsimtu mūziku un pasaules uztveri, piešķirs laika dimensiju upei kā mūžības simbolam.

Pirmo reizi kamerorķestra Sinfonia Concertante priekšā stāsies jaunais diriģents Artūrs Oskars Mitrevics. "Vienmēr esmu ļoti priecājies iestudēt un atskaņot tieši iepriekš neskanējušu mūziku, bet četri tik meistarīgu komponistu jaundarbi vienā koncertā – tie patiešām ir svētki," komentē Artūrs.

Biļetes nopērkamas tikai iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja