Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Nākamā gada septembrī Tallinā uzstāsies Sigur Rós

Ar diviem ekskluzīviem orķestra koncertiem Tallinā nākamā gada rudenī viesosies viena no pēdēja laika ikoniskākajām grupām Sigur Rós, informēja koncerta rīkotāji

Islandes postroka ģēniji sniegs vienīgos koncertturnejas priekšnesumus Baltijas valstīs 2025. gada 19. un 20. septembrī koncertzālē Alexela, prezentējot savu jaunāko studijas albumu Átta kopā ar Tallinas kamerorķestra paplašināto sastāvu.

Šīs uzstāšanās būs daļa no grupas tikko izziņotās Eiropas un Apvienotās Karalistes īpašās orķestru turnejas. Divi koncerti Tallinā būs Sigur Rós vienīgie priekšnesumi Baltijā, uz kuriem biļetes būs pieejamas ierobežotā daudzumā Biļešu servisa kasēs. Biļešu iepriekšpārdošana Shiftworks, Alexela koncertzāles klientiem un Biļešu servisa informatīvā izdevuma abonentiem sāksies 16.oktobrī plkst. 10.00, bet plašā publiskā tirdzniecībā biļetes nonāks trešdien, 18. oktobrī plkst. 10.00.

1994. gadā dibinātā grupa Sigur Rós (kas nozīmē uzvaras roze un nosaukta tā dziedātāja un līdzdibinātāja Jona Tora Birgisona jeb Jónsi jaunākās māsas vārdā) ir slavena ar savu unikālo ēterisko skanējumu un daudzslāņainu, lēni plaukstošu varenumu, kā arī specifisku Jonsī balsij raksturīgu falsetu.

Sigur Rós ir izdevuši astoņus studijas albumus, tostarp debijas pērli Ágætis byrjun (1999), par kuru skaļi sajūsminājās ne tikai ietekmīgākie mūzikas kritiķi, bet arī Radiohead un Deivids Bovijs; ( ) (2002), Takk (2005) un Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008).

Grupas jaunākais studijas albums Átta (2023), pirmais pēdējo desmit gadu laikā ir viņu līdz šim intīmākais un emocionāli tiešākais ieraksts. Tas atklāj visu, kas padarījis Sigur Ros par vienu no ambiciozākajām grupām ar gandrīz desmit miljoniem pārdotu albumu kopiju, vienlaikus iezīmējot stabilu vietu aizraujošai nākotnei.

Átta skanējumā stīgas, taustiņinstrumenti un vokāls uzbriest līdz dramatiskiem augstumiem, savukārt smalko melodiju līnijas uztur introverto, uz atbrīvošanos vērsto pasauli. Átta ir tapis sadarbībā ar Londonas laikmetīgās muzikas orķestri, un to miksējis Pols Korlijs (Oneohtrix Point Never, Tims Hekers). Tas ved ceļojumā starp pazīstamo un nezināmo, greznainām stīgu kaskādēm un klusumu, Jonsi augstu lidojošu falsetu un rūgteni saldiem iestarpinājumiem izdomātā Vonlenska jeb hopelandic valodā.

Jonsi albumu dēvē par "smagu, bet cerīgu" un atzīst, ka tas rakstīts pandēmijas un Ukrainas kara ēnā, tomēr ar tīras zelta gaismas stariem tumsā. 2025. gads grupai turpinās būt īpašs gads, jo nozīmīgākais albums Takk sasniegs 20. gadadienu. Abos gaidāmajos koncertos Alexela koncertzālē uzstāsies pašreizējie grupas dalībnieki Jons Tors Birgisons jeb Jónsi (vokāls, ģitāra), multiinstrumentālists Kjartans Sveinsons (Kjarri) un basģitārists Georgs Holms jeb Goggi kopā ar paplašināto Tallinas kamerorķestri 41 mūziķu sastāvā (TCO).

Tallinas kamerorķestris ir Grammy balvas ieguvēji, kuru 1993. gadā dibināja diriģents Tonu Kaljuste. Pēdējo trīs gadu desmitu laikā tas ir kļuvis par vienu no Igaunijas pazīstamākajiem orķestriem un gaidītu viesi uz daudzām skatuvēm Eiropā un ārpus tās. Orķestris ir ieguvis atzinību ar savām mākslinieciskajām koncepcijām un interpretācijas meistarību. Kolektīva ierakstos, kurus bieži laiž klajā cienījamā kompānija ECM, ir iekļauta Arvo Perta Te Deum interpretācija, kas gadu noturējās pasaules mūsdienu klasiskās mūzikas topa pirmajā desmitniekā.

Citi orķestri, ar kuriem Sigur Rós sadarbosies turnejas laikā, ir Londonas Laikmetīgās mūzikas orķestris (LCO), Taivānas Nacionālais simfoniskais orķestris, Resound Collective, Brisbenas filharmoniskais orķestris un Melburnas simfoniskais orķestris. Šajā tūrē Sigur Ros spēlēs dažās no pasaules ikoniskākajām vietām, tostarp Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Romas Sala Santa Cecilia, Parīzes Salle Playel, Briseles Bozar un Konzerthaus Vīnē.

Sigur Ros sadarbojas ar PLUS1, lai atbalstītu War Child. Viens eiro no katras pārdotās biļetes palīdzēs War Child aizsargāt, izglītot un iestāties par kara skarto bērnu tiesībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja